1. Blog
 2.  » Hoe kan fysiotherapie helpen bij artrose in de schouder?

Hoe kan fysiotherapie helpen bij artrose in de schouder?

datum
februari 2024
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Hoe kan fysiotherapie helpen bij artrose in de schouder?

Hoe kan fysiotherapie helpen bij artrose in de schouder?

datum
februari 2024
leestijd
6 minuten
Artrose in Schouder Last
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Artrose is een vervelende aandoening die gepaard gaat met pijn en verminderde mobiliteit. Vaak wordt artrose geassocieerd met gewrichten van de knieën, heupen en polsen, maar het kan ook voorkomen in een van de schoudergewrichten.

Hieronder leest u wat artrose precies is, hoe het kan ontstaan en wat een fysiotherapeut kan betekenen bij de behandeling ervan.

Hoe zit de schouder in elkaar?

Om artrose goed te kunnen begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe het gewricht opgebouwd is. Alle gewrichten bestaan uit twee of meer botten, waartussen beweging mogelijk is. Welke beweging mogelijk is, is afhankelijk van wat voor gewricht het precies is.

De schouder bestaat uit verschillende gewrichten. Het belangrijkste gewricht is het glenohumerale gewricht. Hierbij past de kop van de bovenarm (humerus) in de kom van het schouderblad (scapula). Het gewricht is een kogelgewricht, waardoor bewegingen in bijna alle richtingen mogelijk zijn.

Het tweede gewricht in de schouder is het acromioclaviculaire gewricht die sleutelbeen (clavicula) verbindt met het schouderdak (acromion). Tot slot hebben we nog het scapulothoracale gewricht, waarbij het schouderblad langs de ribbenkast glijdt tijdens bewegingen van de arm.

Deze gewrichten worden ondersteund door verschillende spieren, pezen en ligamenten om de bewegingen mogelijk te maken. Ook zit er tussen de verschillende botten van de gewrichten kraakbeen. Dit is een stevig en flexibel weefsel dat een glad oppervlak biedt om de wrijving tussen de botten te verminderen tijdens bewegingen. Ook werkt het schokabsorberend.

Schouder Artrose

Wat is artrose?

Bij artrose is het zojuist eerdergenoemde kraakbeen een probleem. Het kraakbeen van de schouder verslechtert namelijk geleidelijk als er sprake is van artrose in dit gewricht. Doordat het kraakbeen dunner en brokkelig wordt, kan het zijn functie minder goed uitvoeren.

Dit leidt tot pijn, ontsteking en een beperking van de bewegingsmogelijkheden (stijfheid) in het aangetaste gewricht.

De pijn en stijfheid horende bij artrose in de schouder zullen vooral in de ochtend aanwezig zijn. Ook kan het zijn dat er sprake is van een gevoel van schuren of kraken tijdens het bewegen van de schouder.

Daarbij zijn de klachten in het begin vaak wisselend tussen periodes met meer en periodes met minder klachten.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “De behandeling van een fysiotherapie zal bestaan uit oefeningen om de spieren rondom de schouder te versterken. Daarnaast zal de fysiotherapeut verschillende mobilisatietechnieken gebruiken om de stijfheid in de schouder te verminderen en de bewegingsvrijheid te vergroten.”

  – Fysio Eray

  Fysiotherapie bij artrose in de schouder

  Heeft u last van artrose in uw schouder? Dan is het belangrijk om te blijven bewegen, maar hierbij niet te veel kracht te zetten met de schouder. Dit kan vanwege de pijn en stijfheid soms erg lastig zijn.

  Een fysiotherapeut kan u helpen bij het vinden van de juiste bewegingsoefeningen om de schouder belastbaar te houden en overbelasting te voorkomen. Fysiotherapie bij artrose in de schouder kan leiden tot een vermindering van de pijn en een verbetering van de mobiliteit.

  De behandeling van een fysiotherapie zal bestaan uit oefeningen om de spieren rondom de schouder te versterken. Daarnaast zal de fysiotherapeut verschillende mobilisatietechnieken gebruiken om de stijfheid in de schouder te verminderen en de bewegingsvrijheid te vergroten.

  Ook kan een fysiotherapeut eventueel warmtetherapie, ijsbehandeling, massage of manuele therapie gebruiken om de klachten te verminderen.

  Als laatste kunt u advies over verschillende activiteiten en houdingen verwachten van een fysiotherapeut. Door uw dagelijkse activiteiten juist te doseren en ergonomische houdingen aan te nemen voorkomt u overmatige belasting van de schouders tijdens dagelijkse activiteiten.

  Dit zal bijdragen aan een vermindering in pijn en stijfheid.

  Fysiotherapiepraktijk Fysio Eray

  Kortom, fysiotherapie kan u goed helpen wanneer u last heeft van artrose in de schouder. Door de behandelingen van de fysiotherapeuten van Fysio Eray zal uw pijn verminderen en uw mobiliteit verbeteren, wat zal leiden tot een verbetering van kwaliteit van leven.

  Heeft u dus last van artrose in uw schouder? Maak dan snel een afspraak bij Fysio Eray!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×