1. Blog
 2.  » Revalideren na voorste kruisband letsel

Revalideren na voorste kruisband letsel

datum
juli 2023
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Revalideren na voorste kruisband letsel

Revalideren na voorste kruisband letsel

datum
juli 2023
leestijd
6 minuten
Voorste kruisband letsel
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Voorste kruisband letsel is een veelvoorkomende blessure, vooral bij sporten die veel draaien en plotselinge stoppen vereisen. Per jaar krijgt ongeveer 1 op de 3000 mensen te maken met een voorste kruisband letsel. Deze blessure kan veel ongemak en beperkingen met zich mee brengen, met name voor mensen die actief zijn in sporten of dagelijkse activiteiten.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen in het geval van een voorste kruisband letsel? Lees dan gauw verder!

Wat is de functie van de voorste kruisband?

In de knie bevinden zich twee kruisbanden die het onderbeen verbinden met het bovenbeen. Hun voornaamste functie is het stabiliseren van het kniegewricht. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen niet te ver naar voren verschuift ten opzichte van het bovenbeen. Hiernaast voorkomt hij te grote draaibewegingen van de knie.

Door deze functies zorgt de kruisband voor een stabiel en stevig gewricht. Letsel aan de kruisband is dan ook extra gevaarlijk. Doordat de knie er minder stabiel van wordt, kan ander knieletsel relatief eenvoudig ontstaan.

Voorste kruisband letsel

Hoe kan letsel aan de voorste kruisband ontstaan?

Nu we de functie van de voorste kruisband weten, kunnen we ook beter begrijpen hoe deze beschadigd kan raken. Een mogelijke oorzaak van letsel aan de voorste kruisband is overbelasting door herhaalde bewegingen die veel stress leggen op de voorste kruisband.

Dit zijn dus bewegingen waarbij het onderbeen de neiging heeft om naar voren te verschuiven ten opzicht van het bovenbeen en draaibewegingen van de knie. Plotse stops, snelle draaibewegingen en landen na een sprong zijn situaties waarbij dit eerste het geval is. In deze gevallen is de kruisband vaak opgerekt of ingescheurd.

Overbelasting is niet de enige mogelijke oorzaak van een voorste kruisband letsel. Wanneer een enkele plotse stop, snelle draaibeweging of landing tot een bijzonder hoge stress op de voorste kruisband leidt, kan deze al beschadigd raken. Dit gebeurt vaak bij sporten zoals voetbal, basketbal, tennis, skiën, volleybal en voetbal. Bij een trauma is de kruisband vaak helemaal afgescheurd.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  De enkel is voor de stevigheid en stabiliteit voor een groot deel afhankelijk van de banden die enkel bij elkaar houden. De gewrichtsbanden zijn dus essentieel voor een goed functionerend gewricht.

  – Fysio Eray

  Wat zijn de symptomen van letsel aan de voorste kruisband?

  Een voorste kruisband letsel kan variëren van mild tot ernstig. Bij gedeeltelijke scheuren zijn de symptomen mogelijk minder duidelijk aanwezig dan bij een volledige scheuring. De pijn is vaak erger bij een gedeeltelijk gescheurde kruisband dan bij een volledig gescheurde kruisband.

  In beide gevallen kunt u een gevoel van instabiliteit ervaren, wat zich kan uiten in het gevoel dat u door uw knie zakt. Andere mogelijke symptomen zijn zwelling rond de knie, een beperkt bewegingsbereik en gevoeligheid bij aanraking.

  Fysiotherapie bij letsel aan de voorste kruisband

  Hoewel een gedeeltelijk gescheurde voorste kruisband minder erg kan lijken dan een volledige scheuring. Is de revalidatie ervan toch erg belangrijk. Wanneer uw voorste kruisband al is beschadigd, is de kans namelijk groot dat dit erger wordt wanneer u hier niets mee doet. Een volledige scheuring ligt hiermee op de loer.

  De revalidatie van een volledig afgescheurde voorste kruisband is lang en vereist in de meeste gevallen een operatie. Door middel van fysiotherapie kunnen we dit mogelijk voorkomen.
  Heeft u letsel aan uw voorste kruisband? Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen. We stellen een revalidatieprogramma op dat is gericht op het versterken van de spieren rondom de knie, het verbeteren van de kniestabiliteit en het vergroten van het bewegingsbereik van de knie. Oefentherapie zal een groot deel uitmaken van uw revalidatie.

  Door middel van oefeningen kunnen we uw spierkracht, coördinatie en proprioceptie verbeteren. Door de proprioceptie te trainen, krijgt u een beter gevoel van de positie en beweging van uw lichaam, wat bevorderend is voor de stabiliteit.
  Ook zullen we aan de slag gaan met het verbeteren van uw balans, wat weer helpt om de stabiliteit van de knie te verbeteren. Ten slotte kan het bewegingsbereik van uw knie vergroot worden door mobilisatie van de knie. Hierbij is het ook belangrijk dat u op een gezonde manier beweegt en dat er geen compensatie mechanismen optreden. Deze factoren nemen wij dan ook mij bij onze zorg.

  Wanneer u bij ons klaar bent met uw revalidatie, is uw kruisband sterker dan voor de blessure. Hiermee voorkomen we dat u opnieuw letsel oploopt.

  Revalideren na voorste kruisband letsel bij Fysio Eray

  Onze fysiotherapeuten bij Fysio Eray begeleiden u graag bij de revalidatie na een voorste kruisband letsel. Na het stellen van de precieze diagnose, zetten we een persoonlijk revalidatieprogramma op. Hier zullen we u vervolgens in begeleiden, waarbij we streven naar volledig herstel.

  Dit maakt de kans op een volledige scheuring van de voorste kruisband of terugkerende klachten aanzienlijk kleiner!

  Heeft u nog vragen of wilt u beginnen met uw herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×