Het syndroom van Tietze kenmerkt zich door pijn aan het borstbeen en de ribben. Deze pijn ontstaat door een ontstekingsreactie van het kraakbeen dat tussen de botstukken aanwezig is.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het kraakbeen is ontstoken, vaak speelt de manier van bewegen een rol. Om deze reden is fysiotherapie in veel gevallen een goede oplossing om van het syndroom van Tietze af te komen.
We vertellen u hier graag meer over.
Wat is er precies aan de hand bij het syndroom van Tietze?
Bij het syndroom van Tietze, ervaren mensen pijn op hun borst bij het bewegen en soms zelfs het ademen. Dit kan voor flinke schrik zorgen, omdat ook het hart in de borst ligt.
Soms is de constatering dat iemand last heeft van het syndroom van Tietze dan ook een opluchting. Het syndroom is namelijk niet gevaarlijk. Maar dit wil niet zeggen dat de klachten niet heel vervelend kunnen zijn.
De klachten ontstaan door irritatie van het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen. Dit kraakbeen zorgt voor een stevige maar flexibele verbinding. Het kraakbeen is dan ook beweeglijk en voortdurend in beweging. Hierdoor blijft de ontsteking in stand en blijven de klachten dus aanwezig.
Het is niet altijd duidelijk waardoor de ontsteking exact is ontstaan. In veel gevallen zijn er meerdere factoren betrokken. Met name herhaalde bewegingen en zware inspanning kunnen zorgen voor de ontsteking. Het weefsel is overbelast en raakt hierdoor geïrriteerd en ontstoken.
Wat zijn de symptomen bij het syndroom van Tietze?
De meest kenmerkende klacht is pijn op de borst bij het bewegen of ademen. Maar er zijn meer factoren die kunnen wijzen op het syndroom van Tietze:
- De pijn wordt meestal aan één kant van de borst gevoeld
- De pijn is fel en komt in golven
- De pijn kan uitstralen naar de schouder en arm
- Bij bewegen, hoesten, ademen of niezen wordt de pijn erger.
- Er kan zwelling of roodheid zichtbaar zijn
Onze behandeling bij het syndroom van Tietze
Omdat de oorzaak van de klachten ligt in een disbalans tussen de hoeveel belasting die het kraakbeen aankan en de hoeveelheid belasting die het kraakbeen te verduren krijgt, ligt de remedie ook in het in balans brengen van deze zaken. Dit is dan het speerpunt van onze therapie.
Tijdens de behandeling helpen we u het ontstoken weefsel zoveel mogelijk te ontlasten. Vaak betekent dit dat u bepaalde handelingen (tijdelijk) op een andere manier uit gaat voeren.
Daarnaast doen we oefeningen die erop gericht zijn om het weefsel meer belastbaar te maken. Dit kan ook door hulpspieren te versterken, waardoor die een deel van de belasting overnemen.
Omdat er vaak sprake is van teveel belasting, onderzoeken we of er geen compensatiemechanismen of mobiliteitsbeperkende factoren zijn. Het kan zijn dat er spieren of structuren onvoldoende berekend zijn op hun eigen taak, waardoor er extra belasting van andere structuren of weefsels wordt gevraagd.
Door dergelijke factoren ook te behandelen, voorkomen we dat de klachten opnieuw uitgelokt worden.