1. Blog
 2.  » De juiste fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

De juiste fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

datum
maart 2023
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » De juiste fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

De juiste fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

datum
maart 2023
leestijd
5 minuten
Slijmbeursontsteking schouder
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Bij een slijmbeursontsteking is er sprake van irritatie van een slijmbeurs die als taak heeft om schokken op te vangen. Wanneer de slijmbeurs ontstoken is, gaat dit gepaard met pijn en stijfheid.

Bij een ontstoken slijmbeurs in de schouder hoeft de pijn niet alleen in de schouder aanwezig te zijn, maar kan deze ook uitstralen naar de arm. Hierdoor kunt u de arm soms minder goed gebruiken en heeft u voortdurend last van de pijn wanneer u beweegt.

Bij de fysiotherapeutische behandeling van de slijmbeurs, is het belangrijk om aandacht te hebben voor het volledige herstel. Wanneer het herstel niet volledig is, is de kans groot dat de klachten aanhouden of terugkeren.

Waarom raakt een slijmbeurs ontstoken?

Een slijmbeursontsteking wordt ook wel bursitis genoemd, naar de Latijnse benaming “bursa” voor slijmbeurs. Een slijmbeurs is een soort stootkussentje, dat zich op uitstekende botdelen bevindt. U kunt slijmbeurzen bijvoorbeeld vinden in de heup, schouder, elleboog en knieën.

De slijmbeurs vangt hier klappen en schokken op, zodat het bot wordt ontzien. De slijmbeurs is hier goed tegen bestand, doordat deze zacht en flexibel is. Maar zelfs een slijmbeurs heeft een maximum aan wat deze kan opvangen.

Het kan daarom gebeuren dat door herhaalde bewegingen of door een flinke schok, de slijmbeurs zelf geïrriteerd raakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij intensief herhaald werk of bij een (sport)ongeval. Ook zijn er lichamelijke aandoeningen zoals reuma of artrose die een slijmbeursontsteking kunnen veroorzaken.

Pijnlijke schouder

De effecten van een slijmbeursontsteking in de schouder

De effecten van een slijmbeurs-ontsteking in de schouder

Wanneer de slijmbeurs geïrriteerd raakt, wordt deze stijver en pijnlijk. Er komt een ontstekingsreactie op gang waardoor er extra bloed en bloedcellen naar de slijmbeurs worden aangevoerd. Deze kan hierdoor opzwellen, waardoor de slijmbeurs nog verder bekneld raakt. Hierdoor kunnen de klachten zichzelf in stand houden en erg lang aanhouden.

Doordat de slijmbeurs vaak bij een gewricht zit en veel fascia en kraakbeen om zich heen heeft. Kan de ontsteking zich uitbreiden. Waardoor niet alleen de slijmbeurs zelf klachten geeft, maar er ook verklevingen en ontstekingen ontstaan inde omgeving van de slijmbeurs. In de schouder kunnen de klachten hierdoor uitbreiden naar de armen.

Omdat er als gevolg van de pijn en de stijfheid vaak ook op een andere manier bewogen gaat worden, kunnen hierdoor andere structuren extra worden belast wat ook weer kan zorgen voor overbelasting en irritatie.

Iets wat begint als irritatie van de slijmbeurs in de schouder, kan zo uitmonden tot klachten in de gehele schouder en (boven)arm regio.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Onze fysiotherapeutische zorg bij een slijmbeursontsteking in de schouder

  Onze fysiothera-peutische zorg bij een slijmbeurs-ontsteking in de schouder

  Het is belangrijk om zo snel mogelijk de slijmbeurs minder te belasten. Dat betekent dat er zoveel mogelijk ruimte moet worden gemaakt voor de slijmbeurs en dat deze niet teveel schokken te verduren krijgt.

  We kunnen hiervoor bijvoorbeeld de spieren van uw schouder versterken, waardoor zij een deel van de schokken kunnen opvangen. De slijmbeurs hoeft deze dan niet op te vangen.

  Daarnaast is er vaak een reden waarom de slijmbeurs te veel is belast. Misschien worden bewegingen niet goed uitgevoerd of is er een compensatiemechanisme dat ervoor zorgt dat de slijmbeurs de belasting opvangt die eigenlijk niet voor de slijmbeurs bedoeld is.

  Omdat we vaak zien dat een stevige ontsteking van de slijmbeurs niet alleen tot de slijmbeurs zelf beperkt is. Kijken we ook of we fasciatherapie of aanvullende oefeningen in kunnen zetten om de regio verder te behandelen. Allemaal gericht op duurzaam herstel.

  Welkom bij Fysio Eray

  Onze praktijk staat open voor iedereen die wil investeren in zijn/haar lichaam en gezondheid. Wij helpen u hier graag bij met onze holistische visie op gezondheid.

  Door het lichaam als één geheel te benaderen en aandacht te hebben voor de manier waarop systemen en bewegingsketens elkaar beïnvloeden, helpen we u niet alleen van uw klachten af maar zorgen we er ook voor dat deze niet meer terug komen.

  We vertellen u hier graag meer over.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×