1. Blog
 2.  » Oefentherapie bij chronische pijn

Oefentherapie bij chronische pijn

datum
september 2022
leestijd
8 minuten
 1. Blog
 2.  » Oefentherapie bij chronische pijn

Oefentherapie bij chronische pijn

datum
september 2022
leestijd
8 minuten
Chronische pijn
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Iedereen heeft wel eens een avond last van zijn schouder of hoofdpijn bij het wakker worden. In de meeste gevallen is deze pijn na een tijdje weer weg en is er niets meer aan de hand. Zelfs als de pijn een paar dagen aanhoudt, trekt deze vaak weer weg. Heel vervelend, maar niet iets wat uw leven helemaal overhoop gooit.

Dit is anders bij chronische pijn. Bij chronische pijn kan de pijn weken, maanden of zelfs langer aanwezig blijven. Misschien zijn de klachten tussendoor soms eventjes weg, maar de pijn komt altijd steeds terug. Wanneer uw leven steeds maar weer wordt beïnvloed door de pijn die maar blijft terugkomen, dan spreken we van chronische pijn. De pijn kan in uw nek, hoofd, schouder, rug of andere plaatsen voorkomen. In Nederland lijden miljoenen mensen aan chronische pijn. Om deze reden wordt chronische pijn vaak als een aandoening beschouwd, niet als een symptoom.

Wij vertellen u graag over oefentherapie bij chronische pijn en welke mogelijkheden dit biedt om de pijn te verhelpen of om met deze pijn om te gaan.

Wat zijn de oorzaken van chronische pijn?

Omdat de aanhoudende pijn zich heel wisselend kan laten gelden, kan de oorzaak ook heel wisselend zijn. Het kan zo zijn dat u een ongeluk heeft gehad, waarbij u een flinke klap hebt opgelopen. Hierdoor kunnen er nekwervels of rugwervels zijn beschadigd, waardoor u blijvende klachten heeft aan uw wervelkolom.

Deze klachten kunnen bij bepaalde bewegingen of omstandigheden weer de kop op steken en u het leven zuur maken. Bij dergelijke klachten liggen de mogelijkheden om de klachten te herstellen vaak bij het verdelen van de druk/spanning. Dit wordt gedaan in een bepaalde regio, waardoor de wervels ontlast worden.

Maar ook klachten als hoofdpijn kunnen chronisch zijn. Dit kan in stand worden gehouden door spanning in de nek, stressfactoren of intoxicaties. Hierbij kan ontspanning van de nekregio of het stimuleren/vermijden van bepaalde houdingen vaak verlichting bieden.

Bij versleten wervels of artrose van gewrichten is het vaak de ontsteking in gewrichten die klachten geven. In deze gevallen is het van belang om het bewegen op dusdanige wijze te doen zodat deze zo min mogelijk belastend is voor de gewrichten.

Omdat het lichaam één geheel is, kunnen al deze verschillende oorzaken ook invloed op elkaar hebben. Wanneer u anders gaat bewegen om een deel van uw lichaam te ontzien, kan dit juist weer gevolgen hebben voor andere delen. Hier kunnen zich dan juist klachten ontwikkelen. Ook kunnen verkrampingen en verklevingen pijn verplaatsen naar andere regio’s, omdat ons hele lichaam met elkaar in verbinding staat.

Chronische pijn oefentherapie

De behandeling van chronische pijnklachten door oefentherapie

Omdat een klacht nooit op zichzelf staat, is onze aanpak niet alleen gefocust op de pijn of op de regio van de pijn. Daarom maken wij gebruik van al onze kennis en kunde. Dit betekent dat we niet alleen oefentherapie inzetten, maar ook fysiotherapie en fasciatherapie.

Niet voor niets is onze praktijk gespecialiseerd in fasciatherapie. Deze therapie is bij uitstek geschikt voor klachten die niet regio gebonden zijn. Zoals we al eerder zeiden is dit bij chronische pijnklachten vaak het geval. Doordat de pijn al zolang aanwezig is, heeft deze invloed op het gehele lichaam. Hierdoor houden de pijnklachten soms zichzelf in stand.

Om de juiste oefentherapie en aanvullende therapie in te zetten, zullen we daarom eerst een zeer grondig onderzoek doen. Wij horen graag alles wat u weet over uw klachten en hoe u hier mee omgaat. Daarnaast hebben wij gerichte vragen en doen we lichamelijk onderzoek. Hierbij kijken we naar uw houding, de balans/belasting van uw nek, rug, schouder of andere zaken. We bekijken hoe u beweegt en wat de staat van uw lichaam ons vertelt over de pijnklachten.

Al deze informatie nemen we mee en deze vormt de basis voor onze behandeling.  Vervolgens helpen wij u bij het op zo’n manier bewegen, dat de gekwetste regio minder wordt belast en uw lichaam de kans krijgt om te herstellen. We helpen u met het versterken van structuren die andere delen kunnen ontlasten of die u kunnen helpen om dagelijkse bezigheden op een andere manier uit te voeren. We onderzoeken op welke manier de fascia betrokken zijn en eventueel de pijn in stand houden.

Kortom er zijn legio mogelijkheden, geheel afhankelijk van uw situatie.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Hulp bij chronische pijnklachten in Eindhoven bij Fysio Eray

  Wij komen graag met u in contact wanneer u langdurig last heeft van pijn. Wanneer u contact met ons opneemt, dan staan al onze kennis en expertise tot uw beschikking.

  U kunt ons altijd goed bereiken via telefoon of via de mail voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×