1. Blog
 2.  » Fasciatherapie als aanvulling op fysiotherapie in Eindhoven

Fasciatherapie als aanvulling op fysiotherapie in Eindhoven

datum
juli 2022
leestijd
8 minuten
 1. Blog
 2.  » Fasciatherapie als aanvulling op fysiotherapie in Eindhoven

Fascia-therapie als aanvulling op fysio-therapie in Eindhoven

datum
juli 2022
leestijd
8 minuten
Fasciatherapie
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

In een ideale wereld gaan we met een pijnlijke nek een paar keer naar onze fysiotherapeut, waarna de pijn volledig is verdwenen. Helaas is dit niet altijd het geval.

Een reden hiervoor is dat bij een blessure of aandoening, vaak meerdere lichamelijke structuren zijn betrokken. Omdat ons lichaam zo’n geoliede, maar complexe machine is, zorgt een verstoring van één onderdeel ook vaak voor verstoringen op andere plekken.

Dit is misschien wel de belangrijkste reden waarom wij fasciatherapie aanbieden. We hebben gemerkt dat fascia (bindweefsel) heel vaak onderdeel zijn van de klacht. Om een klacht dan ook duurzaam te laten herstellen en er zeker van te zijn dat deze niet terugkomt, is het essentieel om ook aandacht te hebben voor de fascia in het gekwetste gebied.

We vertellen graag iets meer over onze fasciatherapie en hoe wij deze inzetten om ervoor te zorgen dat klachten niet alleen weggaan, maar ook wegblijven.

Wat zijn onze fascia precies?

Met fascia bedoelen we de vliezen die overal in ons lichaam aanwezig zijn. Alle botten, spieren en organen in ons lichaam zijn omgeven door een laag bindweefsel die we gezamenlijk onze fascia noemen. Onze gewrichten bijvoorbeeld, bestaan  hierdoor niet alleen uit botten en spieren maar bevatten ook fascia.

Fascia zorgt ervoor dat alle onderdelen van ons lichaam met elkaar verbonden zijn. Maar fascia zorgt ook voor stevigheid en voor soepele beweging, doordat structuren langs elkaar kunnen glijden.

Onze fascia kan op meerdere manieren verstoord worden. Dit kan gebeuren door een blessure, door een ziekte maar ook door overbelasting of juist te weinig beweging.

Wij zien vaak dat fascia betrokken is bij een klacht, doordat de oorspronkelijke kwetsuur ook de fascia verstoord. Hierdoor is dan niet alleen een klacht van een geïrriteerde slijmbeurs of een beknelling, maar komen hierbij nog de klachten van een verstoorde fascia.

Fasciatherapie fysio Eray

Hoe kunnen fascia klachten geven?

Onze fascia heeft een relatie met allerlei delen van ons lichaam. Door deze verbondenheid, raken de fascia ook relatief vaak betrokken bij andere blessures of klachten. Dit hoeft niet altijd op dezelfde plaats te zijn. De oorspronkelijke oorzaak hoeft dus niet op dezelfde plaats te zitten als waar de klachten tot uiting komen. Wij noemen dit een beweegketen. Met fasciatherapie kunnen wij behandelingen aanbieden die op de hele keten zijn gericht.

Een verstoring van fascia in de schouder, kan namelijk tot uiting komen door problemen in de rug. Klachten door een verstoring van fascia, beperken zich dus niet tot één plaats in het lichaam. Om die reden kunnen de klachten die door fascia problemen ontstaan ook heel erg verschillen.

Omdat fascia vol zit met zenuwuiteinden, kunnen deze pijn veroorzaken wanneer de fascia in slechte conditie zijn. Maar fascia problemen kunnen ook tot uiting komen door verklevingen die de beweeglijkheid van gewrichten verminderen.

Omdat de klachten divers zijn is het heel belangrijk om grondig en uitgebreid onderzoek te doen om erachter te komen of fascia bij de klachten is betrokken. Dit onderzoek is vervolgens de basis van de fasciatherapie.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Hoe behandelen wij fascia problemen?

  Zoals we al eerder zeiden, vaak staan klachten van fascia niet op zichzelf. Fascia is letterlijk zo verweven met de onderdelen van ons lichaam, dat fascia vaak betrokken is wanneer andere structuren zijn aangedaan.

  Dit betekent dat wij fasciatherapie integreren in onze behandelingen. Door bij een blessure of revalidatie ook aandacht te hebben voor de fascia, is de kans veel kleiner dat de problemen terugkomen. Met de therapie richten wij ons op het verhelpen van verklevingen of verkrampingen van het weefsel. Het aanpakken van deze problemen zorgt voor een toename in beweeglijkheid waardoor het positief kan worden beïnvloed.

  Hierdoor is een behandeling met fasciatherapie effectiever en is het herstel duurzamer waardoor de kans op terugkeer van de klacht kleiner is.

  Fasciatherapie bij Fysio Eray

  Onze therapeuten staan voor u klaar. Wanneer u contact met ons opneemt, kunnen we u informeren over de mogelijke behandelingen. We vertellen u graag meer over onze mogelijkheden met fasciatherapie in combinatie met andere therapieën.

  U kunt ons bereiken via de telefoon of mail, we staan u graag te woord!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×