1. Blog
 2.  » Triggerpoint therapie in Eindhoven bij klachten door overbelasting

Triggerpoint therapie in Eindhoven bij klachten door overbelasting

datum
november 2022
leestijd
8 minuten
 1. Blog
 2.  » Triggerpoint therapie in Eindhoven bij klachten door overbelasting

Triggerpoint therapie in Eindhoven bij klachten door overbelasting

datum
november 2022
leestijd
8 minuten
Triggerpoint therapie Eindhoven
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Sportfysiotherapie

Eray
Specialist in Sportfysiotherapie

Ons lichaam heeft een bijzonder grote capaciteit voor het opvangen van belasting. Dag in, dag uit zijn we aan het bewegen, lopen, draaien, bukken, zitten en nog veel meer. Over het algemeen kunnen we al deze handelingen steeds maar weer opnieuw doen.

Maar soms vragen we te veel van ons lichaam. Op een gegeven moment kan het zo zijn, dat ons lichaam de belasting niet meer aankan. Dit kan tot uiting komen in een pijnlijke/stijve nek, in rugklachten maar ook in schouderklachten of pijn bij het bewegen.

Op welke manier de klachten ook tot uiting komen. Wanneer uw lichaam aangeeft dat het is overbelast, dan is dit een signaal dat u niet mag negeren.

Soms is het echter lastig om vast te stellen dat uw klachten komen door overbelasting. Daarnaast is het ook niet eenvoudig om de klachten die door overbelasting zijn ontstaan zomaar weer te verhelpen.

Wij bieden triggerpoint therapie bij klachten door overbelasting om zo uw spieren weer te helpen ontspannen. Hierdoor nemen uw klachten af en kunt u weer gezond bewegen.

Wat is een triggerpoint precies?

Bij een triggerpoint is er sprake van een verkramping in een spier. Dit is een lokale verkramping, die ook wel spierknoop wordt genoemd. De medische benaming is myofasciale trigger points (MTrP’s), omdat er zowel spierweefsel als fascia (bindweefsel) bij betrokken is.

Bij een triggerpoint is er dus geen beschadiging, maar is er sprake van spiervezels die te gespannen zijn. Hierdoor wordt de functie van de spier belemmerd. Dit is zelfs onder een microscoop zichtbaar; er is dan een lokale samentrekking van spiervezels te zien.

Hoewel dit dus geen beschadiging van de spier is, kan een triggerpoint wel klachten geven. Doordat de spier is verkrampt en verdikt, is deze minder beweeglijk en minder goed te gebruiken.

Door de verdikking wordt de spier ook minder goed doorbloed en worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Als gevolg hiervan kunnen er verklevingen ontstaan in de spier en in de fascia rondom de spier. Op deze manier kan overbelasting zorgen voor triggerpoints die niet alleen lokaal klachten geven, maar die een pijnuitstralingsgebied kunnen hebben.

Hierdoor kan de pijn elders gevoeld worden. Door de verklevingen in de fascia kunnen ook andere structuren betrokken raken, doordat de fascia met meerdere structuren in verbinding staat.

Wat begint als een verkramping door overbelasting kan op deze manier op andere plaatsen in het lichaam pijn ontstaan of er kan zelfs functieverlies optreden.

Met triggerpoint therapie kunnen we deze verkramping behandelen, waarna de spier kan ontspannen. Hierdoor is de oorzaak van de klachten weg, waardoor ook de klachten verdwijnen.

Triggerpoint therapie Eindhoven

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Binnen no-time van mijn bovenbeenblessure afgeholpen. Erg fijne manier van behandelen en complimenten aan de triggeroint therapeut voor de goede service.

  – Fysio Eray

  Hoe gaan wij te werk bij triggerpoint therapie?

  Triggerpoint therapie is een neuromusculaire therapie. We richten ons dus op de spieren en de zenuwen. Het doel is om de spierspanning te verminderen, zodat de verkrampingen afnemen.

  Dit kunnen we doen door de triggerpoints met de hand losser te maken. Door manuele stimulatie en specifieke oefeningen kunnen we de spier laten ontspannen. Hierbij gebruiken we technieken uit zowel de fysiotherapie als de oefentherapie.

  Ook kunnen we shockwave therapie toepassen voor een directe verlichting van de (pijn)klachten. De ongevaarlijke schokgolven zorgen voor een afname van de spierspanning, waardoor de spierverkorting die de klachten veroorzaakt ook afneemt.

  Triggerpoint therapie bij Fysio Eray in Eindhoven

  Binnen de visie van onze praktijk is gezondheid geen statisch gegeven. Gezondheid is iets waar u zich altijd voor zult moeten inzetten. Wij helpen u hier graag bij door niet alleen klachten te behandelen, maar ook veel aandacht te hebben voor het voorkomen van klachten.

  Met triggerpoint therapie kunnen wij in een vroeg stadium overbelaste spieren behandelen, waardoor uw klachten afnemen en schade wordt voorkomen. Wij kijken niet alleen naar de spier zelf, maar hebben ook aandacht voor andere structuren in de bewegingsketen.

  Zo zorgen wij ervoor dat uw klachten worden behandeld en dat de omstandigheden waarin deze klachten konden ontstaan niet meer terugkomen.

  Triggerpoint therapie bij Fysio Eray gaat dus verder dan alleen hoogwaardige therapie van uw persoonlijke fysiotherapeut. Wij willen er ook voor zorgen dat uw klachten niet meer terugkomen en dat u gezonder bent dan dat uw was voordat u bij ons kwam.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×