1. Blog
 2.  » Volledig herstellen van een blessure door aandacht voor de hele bewegingsketen

Volledig herstellen van een blessure

datum
november 2022
leestijd
8 minuten
 1. Blog
 2.  » Volledig herstellen van een blessure door aandacht voor de hele bewegingsketen

Volledig herstellen van een blessure

datum
november 2022
leestijd
8 minuten
Volledig herstellen van een blessure
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Sportfysiotherapie

Eray
Specialist in Sportfysiotherapie

Vaak hebben mensen bij een blessure het idee dat ze eventjes moeten opletten, waarna de blessure wel weer hersteld. Misschien moet u even wat extra oefeningen doen, maar daarna is alles weer bij het oude.

In sommige gevallen klopt dit ook. Wanneer u jong en fit bent, dan herstelt u over het algemeen vrij gemakkelijk. Maar hoe duurzaam is dit herstel? Herstelt u voor 95% of voor de volle 100%? Volledig herstellen van een blessure is erg belangrijk.

En wat net zo belangrijk is, is er geen schade ontstaan als gevolg van de blessure. Bijvoorbeeld doordat u tijdelijk anders bent gaan bewegen en hierdoor andere delen van het lichaam verkeerd zijn belast. Tot slot is er natuurlijk nog de vraag waarom de blessure is ontstaan. Bent u er zeker van dat u zo hersteld bent, dat dit nooit meer zal gebeuren?

Dit zijn vragen die niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Dat zijn ze wel voor Fysio Eray. Want wij beschouwen een revalidatie of hersteltraject pas afgerond, wanneer de gehele bewegingsketen volledig is hersteld. Want alle betrokken delen van het lichaam moeten volledig hersteld zijn, voordat wij tevreden zijn.

Wat bedoelen we met de bewegingsketen?

Waarschijnlijk kunt u zich wel iets voorstellen bij de term bewegingsketen. Dit zijn alle betrokken structuren bij een beweging. Wanneer u loopt, zijn dit vanzelfsprekend het kniegewricht en de spieren in de benen. Maar voor een soepele loopbeweging, zijn ook de rug en de buikspieren van belang.

Dit willen we uitleggen met een voorbeeld. Wanneer u bijvoorbeeld al enige tijd last van uw knie heeft, dan probeert u deze zo veel mogelijk te ontzien. Het gevolg is dat u minder druk op het been zet. Hierdoor krijgt u een iets andere houding en andere belasting van de heupen en rug.

Dit is voor een tijdje helemaal geen probleem. Maar wanneer dit langer aanhoudt, of zelfs een gewoonte wordt. Dan raken deze structuren uit balans of zelfs beschadigd. Hoewel er helemaal niets aan de hand was met de rug, gaat deze toch vastzitten of pijnlijk worden. Doordat deze niet meer op de juiste manier wordt belast.

Dit kan zelfs aanhouden nadat de oorspronkelijke knieblessure is genezen. Dan kan het ook lastig zijn om te onderzoeken waar de rugklachten vandaan komen. Er lijkt immers helemaal niets mis met de rug.

Gehele bewegingsketen

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Binnen no-time van mijn bovenbeenblessure afgeholpen. Erg fijne manier van behandelen en complimenten aan de sportfysiotherapeut voor de goede service.

  – Fysio Eray

  Aandacht voor de volledige bewegingsketen bij het revalideren

  Om deze situatie te voorkomen, gaan wij bij een revalidatie traject veel breder te werk. Ja, bij een kruisbandblessure of een peesontsteking in de schouder is het wel duidelijk waar de blessure zit. Maar er zijn veel meer structuren betrokken.

  Want een beweging van de schouder, heeft invloed op de rug en nek. Wanneer we bij Fysio Eray dus een schouderblessure behandelen, dan hebben we ook aandacht voor andere delen van het lichaam. Delen die direct of indirect ook gevolgen kunnen ondervinden van de blessure.

  Een speciaal onderdeel hiervan is de fascia therapie. De fascia zijn bindweefsel vliezen die om allerlei lichamelijk structuren zoals spieren, botten of gewrichten zitten. Deze fascia zijn met elkaar verbonden en reageren sterk op verstoringen. Een blessure in de schouder, kan zo via de fascia ook effect hebben op de nek.

  Het besef dat een blessure nooit op zichzelf staat, is daarom een belangrijk onderdeel van onze therapie. Om deze reden richten we ons niet alleen op het aangedane lichaamsdeel, maar kijken we naar de rol die dit lichaamsdeel heeft en welke interacties er zijn. Dit noemen wij aandacht voor de gehele bewegingsketen.

  Op deze manier hebben we niet alleen aandacht voor het herstel van de oorspronkelijke blessure, maar zorgen we er ook voor dat er geen gevolgschade of kans op een nieuwe blessure ontstaat.

  Revalideren bij Fysio Eray, betekent dus dat u volledig hersteld weer aan de slag kunt gaan. Zonder kans op nieuw letsel.

  Volledig herstellen bij Fysio Eray

  Wij hebben bij onze revalidatie en hersteltrajecten aandacht voor de persoon en voor de klacht. We richten ons niet alleen op de blessure, maar op allerlei aspecten die hierbij betrokken kunnen zijn.

  Het lichaam (en de geest) is een complex geheel van allerlei verschillende onderdelen die samen functioneren, die elkaar beïnvloeden op positieve en negatieve manier. Deze holistische kijk, is de basis voor onze zorg.

  We helpen u graag verder, dus neem gerust contact met ons op.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×