1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij een peesontsteking in de schouder

Fysiotherapie bij een peesontsteking in de schouder

datum
juli 2022
leestijd
8 minuten
 1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij een peesontsteking in de schouder

Fysiotherapie bij een peesontsteking in de schouder

datum
juli 2022
leestijd
8 minuten
shockwave therapie eindhoven
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie
Een peesontsteking in de schouder is vaak een reactie van de pees op overbelasting. De pees raakt beschadigd of geïrriteerd, wat voor verschillende problemen zorgt.

Dat is bijzonder vervelend, omdat de schouder het meest beweeglijke gewricht van het lichaam is. Hierdoor wordt u dus flink belemmerd in het dagelijks leven. Het herstel kan een aantal maanden duren, maar met fysiotherapie wel sneller verlopen.

In dit artikel leest u wat de oorzaak van een peesontsteking is, wat de symptomen zijn en wat voor behandelmogelijkheden wij aanbieden.

Hoe ontstaat een peesontsteking in de schouder?

Een pees is de verbinding tussen spier en bot. Bij een peesontsteking is overbelasting een veelvoorkomende oorzaak. Overbelasting van het schoudergewricht komt voor wanneer herhaaldelijk dezelfde bewegingen worden gemaakt, veel boven het hoofd wordt gewerkt of veel wordt gesport op te zwaar niveau. Hierdoor wordt er te veel van de pezen gevraagd en ontstaat een peesontsteking. Dit wordt ook wel tendinitis genoemd.

Een andere oorzaak voor een peesontsteking is inklemming van de pezen door vernauwing van de ruimte waarin de pezen liggen. Pezen kunnen ook door een verkeerde houding, trauma door een val of botsing of door kalkafzetting ontstoken raken.

Er zijn verschillende spieren betrokken bij de veelzijdige bewegingen die de schouder kan maken. Deze spieren behoren tot de rotatorcuff spiergroep. Van deze spiergroep is de musculus supraspinatus, welke aan de achterkant van de schouder horizontaal boven het schouderblad loopt, het vaakst overbelast. Dat maakt de pees van die spier het meest kwetsbaar voor het ontwikkelen van een ontsteking.

peesontsteking schouder

Hoe is een peesontsteking in de schouder te herkennen?

Kenmerkende symptomen van een peesontsteking zijn roodheid, warmte, zwelling, pijn en beperkte functie. Het bewegen gaat lastiger en is vooral pijnlijk bij het maken van bewegingen boven schouderhoogte. Soms straalt de pijn uit naar de bovenarm.

Goed om te weten is dat een slijmbeursontsteking niet hetzelfde is als een peesontsteking en de klachten zich ook anders uiten. Bij een slijmbeursontsteking voelt de pijn dof aan en bij een peesontsteking voelt de pijn stekend aan.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Wat zijn de behandelmogelijkheden bij een peesontsteking in de schouder?

  Voordat gestart kan worden met een behandeling, wordt een intakegesprek afgenomen. Fysio Eray neemt de tijd om uw klachten in beeld te krijgen en voert een lichamelijk onderzoek van 45 minuten uit. Tijdens de intake vragen wij naar factoren die invloed kunnen hebben op de klachten, zoals stress, houding en sport. Tevens vragen wij u wat u wilt bereiken met de behandeling. Wij vinden het erg belangrijk dat u weer de activiteiten van voor de blessure kunt uitvoeren.

  Het behandeltraject is gericht op het verminderen van de pijnklachten, het versterken van de schouderspieren en het mobieler en stabieler maken van het schoudergewricht. Voor welke behandeling wordt gekozen, is afhankelijk van uw klachten. Zo kan er gekozen worden voor oefentherapie, shockwavetherapie of fasciatherapie. Ook een combinatie van deze technieken kan toegepast worden.

  Naast de behandeling bij de fysiotherapeut, krijgt u oefeningen mee voor thuis. Zo kan het herstel thuis voortgezet worden. Rust is heel belangrijk in het herstelproces. De ontsteking zal namelijk onderdrukt moeten worden.

  Een behandeling bij Fysiotherapie Eray in regio Eindhoven

  Heeft u last van een peesontsteking in de schouder en komt u niet van uw klachten af? Onze fysiotherapeuten onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en hoe zij u zo goed mogelijk kunnen helpen. Tijdens het behandeltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van de klachten af te helpen.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×