1. Blog
 2.  » Fysiotherapie na knie operatie

Met fysiotherapie volledig revalideren na een nieuwe knieoperatie

datum
januari 2023
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » Fysiotherapie na knie operatie

Met fysiotherapie volledig revalideren naar een nieuwe knie operatie

datum
januari 2023
leestijd
5 minuten
Fysiotherapie knie
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Hoewel artsen het meestal zo lang mogelijk uit proberen te stellen, krijgen in Nederland jaarlijks zo’n twintigduizend mensen een nieuwe knie. De reden dat artsen een nieuwe knie operatie bij voorkeur uitstellen, is dat de operatie vaak maar één of twee keer kan worden gedaan. Hoe later de ingreep wordt gedaan, hoe groter de kans dat u de rest van uw leven nog met de nieuwe knie kan doen.
Het is dan ook heel belangrijk om na de operatie goed en volledig te revalideren. Hoe vollediger de revalidatie, hoe beter u met de knie kunt bewegen en hoe minder klachten deze geeft. Bij een goede en volledige revalidatie, kan de nieuwe knie volledig worden belast en bent u mobieler dan voor de operatie.

Een volledig knieoperatie herstel is wel een flinke revalidatie, die al voor de operatie kan beginnen. We vertellen u graag meer over hoe wij dit aanpakken zodat u volledig herstelt.

Wanneer wordt er gekozen voor een knieprothese

Bij het vervangen van een knie, wordt er een prothese geplaatst om uw knie te vervangen. Deze prothese kan bestaan uit halve of een hele knieprothese. Er wordt gekozen voor een knie prothese wanneer de oude knie te beschadigd is, om nog goed te kunnen gebruiken.

Bij het plaatsen van de prothese, wordt deze vastgemaakt aan de botten van het bovenbeen en onderbeen. Na operatie is een flinke revalidatie nodig, om de knie weer volledig te kunnen belasten. Bij voorkeur beginnen we al voor de operatie met training en oefeningen, op deze manier gaat u optimaal de operatie, wat het herstel na de operatie sterk ten goede komt.

knie fysio

De voorbereiding op een nieuwe knie operatie

Wanneer u al voor de nieuwe knie operatie bij onze fysiopraktijk in Eindhoven komt, dan gaan we aan de slag om u zo goed mogelijk op de operatie voor te bereiden. Hoe fitter u de operatie ingaat, hoe beter u herstelt na de operatie.

We gaan dus trainen om de spieren rondom de knie te versterken. Hierdoor wordt de knie niet alleen minder belast doordat de spieren een deel van de druk opvangen. Door het trainen wordt ook de doorbloeding beter, waardoor het herstel na de operatie wordt bevorderd.

Ook kunnen we al oefenen met het lopen op krukken, zodat u hier sneller mee uit de voeten kunt na de operatie. We beginnen ongeveer 6 weken voor de operatie met de voorbereiding, zodat u goed bent voorbereid op de ingreep.

Na de operatie, beginnen we al snel met nieuwe oefeningen om te revalideren.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Hoe ziet de revalidatie na knieprothese er uit?

  Het is niet alleen het weefsel rondom de prothese dat moet herstellen. U moet weer aanleren hoe u uw knie goed kunt belasten en u zeker voelen bij het bewegen. Dit gehele traject duurt meestal zo’n drie tot zes maanden.

  U begint al direct na de operatie in het ziekenhuis met eerste oefeningen. Deze worden met u gedaan door een fysiotherapeut van het ziekenhuis. Wanneer u thuis bent, dan kunnen wij begeleiden bij uw verdere revalidatie na knieprothese.

  We richten ons niet alleen op het aansterken en trainen van de spieren en ligamenten van uw knie. We gaan ook aan de slag met beweeglijkheid, balans en coördinatie. Want wanneer u uw knie goed belast, dan bent u het optimaal mobiel en klachtenvrij. Dit betekent dat we aandacht hebben voor de gehele bewegingsketen. Want misschien bent u op een andere manier gaan bewegen of compenseren, in de periode dat u bewoog met een slechte knie.

  We hebben dus niet alleen aandacht voor genezing van het weefsel, maar we begeleiden u stap voor stap totdat u minstens weer zo mobiel bent als voor de operatie. In verreweg de meeste gevallen bent u zelfs veel mobieler en ervaart u veel minder klachten dan voor de operatie.

  Revalideren na knieprothese bij Fysio Eray Eindhoven

  Het herstel na een knieoperatie, is een flinke revalidatie. Wij maken dan ook graag al in een vroegtijdig stadium een plan met u. Om hier meer te weten over te komen, kunt u ons altijd bellen of berichten .

  Dan helpen we u graag aan meer informatie.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×