1. Blog
 2.  » Volledig revalideren na een heup of knie operatie

Volledig revalideren na een heup of knie operatie

datum
juli 2022
leestijd
8 minuten
 1. Blog
 2.  » Volledig revalideren na een heup of knie operatie

Volledig revalideren na een heup of knie operatie

datum
juli 2022
leestijd
8 minuten
revalidatie knie heup operatie
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Als fysiotherapeuten lossen wij graag al uw lichamelijk problemen op. Maar sommige blessures zijn niet op te lossen met goede oefeningen of met gerichte trainingen. Soms is een operatie echt noodzakelijk. Dit kan zo zijn wanneer er bijvoorbeeld een pees in uw knie is afgescheurd of wanneer u een nieuwe heup nodig heeft.

Een operatie is dan echter maar één stukje van de puzzel. Voor het volledige herstel is er veel meer nodig. Het lichaam heeft vaak weken of zelfs maanden nodig om helemaal te genezen. Door tijdens dit herstel samen met een fysiotherapeut te werken, verloopt dit herstel niet alleen sneller maar is vaak het resultaat ook beter.

Om deze reden begeleiden wij veel mensen voor en na een operatie aan hun knie of heup, zodat zij weer volledig revalideren.

Optrainen met fysiotherapie voor een operatie

Wanneer u wordt geopereerd en u krijgt een nieuwe heup of u er wordt geopereerd voor een probleem met uw meniscus, dan is dit meestal een geplande operatie. Dit betekent dat u weken of maanden wacht op de operatie. Deze tijd kunt u al besteden om het herstel na de operatie beter te laten verlopen.

Door al ruim voor de operatie te gaan trainen, zorgt u ervoor dat de regio beter doorbloed wordt en dat de spieren krachtiger zijn. Dit zorgt ervoor dat er na de operatie meer voedingsstoffen beschikbaar zijn voor de genezing. Tevens zorgen de spieren voor minder belasting van het gewricht, wat ook een gunstig effect op het herstel heeft.

Met een goed traject bent u beter voorbereid op de operatie, waardoor u na de operatie weer sneller op de been bent. Hierdoor is de kans groot dat u sneller hersteld tijdens de revalidatie. Door oefeningen te doen die wel de spieren versterken – maar die het gewricht niet te zwaar belasten – kunt u dus al voor de operatie werken aan uw herstel.

Met onze begeleiding bent u ervan verzekerd dat u de juiste oefeningen doet en dat u geen kans loopt om bijvoorbeeld uw knie of heup verder te beschadigen.

revalidatie heup knie operatie

Gericht revalideren met fysiotherapie

Na de operatie is het afhankelijk van uw status op dat moment en het type operatie hoeveel u weer mag gaan doen. Onze therapeuten staan u vanaf dat moment graag bij. We gaan met u trainen om de stabiliteit, de beweeglijkheid, de kracht en de coördinatie weer op te bouwen.

Zowel de spieren, het kraakbeen en de ligamenten zijn na een operatie allemaal zwakker dan ze zouden moeten zijn. De therapie passen we hier dan ook bewust op aan. Op basis van wat uw knie of heup aankan, voeren we de belasting op. Omdat spieren bijvoorbeeld sneller herstellen dan het kraakbeen waken we ervoor dat u te snel te veel gaat belasten. Wij zien regelmatig dat mensen bij het revalideren zich vooral op (spier)kracht richten. Het is net zo belangrijk om het gewricht weer stabiel en flexibel te krijgen; wij begeleiden u hier dan ook in.

Om deze reden doen we niet alleen oefeningen die de spiergroei bevorderen, maar bieden we u ook training die juist de coördinatie of stabiliteit laat toenemen. Omdat dit altijd maatwerk is, starten we met het opstellen van een persoonlijk behandelplan./ Hierin zijn uw wensen en uw mogelijkheden altijd leidend

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Start direct met uw revalidatie bij Fysio Eray

  Misschien bent u al geopereerd, of wellicht wacht u nog op de operatie. Waar u ook in uw hersteltraject zit, wij helpen u graag. Onze expertise in fysiotherapie en oefentherapie kan u helpen bij het revalideren.

  We denken graag mee bij het plannen van uw revalidatie. Wanneer u contact met ons opneemt, kunnen we samen een persoonlijk traject opstellen op basis van uw doelen en uw mogelijkheden.

  Wij zijn zowel via de mail als via telefoon goed te bereiken.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×