1. Blog
 2.  » Volledig herstellen na een meniscus blessure

Volledig herstellen na een meniscus blessure

datum
juni 2023
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » Volledig herstellen na een meniscus blessure

Volledig herstellen na een meniscus blessure

datum
juni 2023
leestijd
5 minuten
Meniscus blessure
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie
De meniscus is verantwoordelijk voor het opvangen van schokken in de knie. Hierdoor krijgt de meniscus veel te verduren en komt schade aan de meniscus relatief vaak voor.

Binnen onze praktijk helpen we dan ook veel mensen met meniscus klachten. Dit kan zijn met het revalideren na een meniscus operatie of bij het herstel na een meniscus blessure.

Doordat de meniscus belast wordt bij het lopen en bewegen, is het tijdens onze trajecten erg belangrijk dat het herstel volledig is.

Dat betekent dat u na de behandeling weer alles kunt doen zonder dat u klachten heeft of dat u kans heeft op een terugval.

Op welke manieren kan de meniscus klachten geven?

Wanneer de meniscus is beschadigd merkt u dit vaak doordat de knie enerzijds pijnlijk is en dat deze anderzijds niet goed meer beweegt. Bewegen is hierdoor niet alleen pijnlijk, maar ook lastiger doordat de knie niet goed buigt/strekt.

In ernstige gevallen kan de knie zelfs helemaal op slot schieten. In dat geval is een operatie noodzakelijk om het gewricht weer functioneel te krijgen.

Wanneer er geen sprake is van een slotknie, dan kan een scheurtje of beschadiging van de meniscus ervoor zorgen dat bewegen pijnlijk is. Dit bewegen verloopt dan niet helemaal soepel.

Zowel na een operatie als bij meniscusklachten waarbij geen operatie noodzakelijk is, wacht u een stevige revalidatie. Het herstel van de meniscus neemt vaak meerdere maanden in beslag. Met name in het begin van het behandeltraject is het belangrijk dat u de meniscus niet te zwaar belast.

Wij kunnen u zowel na een meniscus operatie als bij een meniscus blessure begeleiden. Wij helpen u dan volledig te herstellen, zonder dat u restklachten overhoudt.

Meniscus blessure

Hoe gaan wij te werk bij onze behandeling van meniscus klachten?

Ieder traject bij ons is maatwerk. U rijdt in een andere auto dan uw buren en heeft een ander huis dan uw familieleden. Uw auto en uw huis zijn op uw wensen en mogelijkheden afgestemd. Uw hersteltraject moet dit absoluut ook zijn!

Wij gaan dus met u aan de slag op basis van uw situatie en uw doelen. Dat betekent dat we ons behandelplan niet alleen richten op de beschadiging/aandoening, maar ook zo vormgeven zodat het past binnen uw leven en bij uw doelen.

Wanneer u terug wilt keren in uw sport, dan willen wij ervoor zorgen dat u dit weer kunt doen zonder klachten en zonder angst voor nieuw letsel.

Dit alles betekent dat wij ons tijdens de behandeling niet alleen richten op herstel van de meniscus zelf, maar ook op voldoende belastbaarheid van de betrokken structuren in de bewegingsketen.

Uw lichaam zal namelijk zwakheden proberen op te vangen met een compensatie, waardoor u andere structuren extra belast.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Onze behandeling van meniscus letsel

  In het begin van de behandeling zullen wij de meniscus nog weinig belasten. Dit betekent dat u nog niet volledig zult buigen/strekken en dat we zo min mogelijk draaien met de knie.

  In de eerste fase is het belangrijk dat de knie weer volledig mobiel, beweeglijk en stabiel wordt. Zodat we de mogelijkheid krijgen om meer oefeningen te doen.

  Wanneer de knie weer voldoende beweeglijk is om de belasting op te voeren, kunnen we gaan werken aan de belastbaarheid en kracht. Hiermee zorgen we ervoor dat de knie voldoende robuust is om de gevraagde arbeid te kunnen leveren.

  Wanneer zowel de mobiliteit/beweeglijkheid verbetert zijn, dan richten we ons op functionaliteit van het gewricht. We gaan echte situatie nabootsen zodat de knie niet alleen bestand is tegen statische belasting, maar ook dynamische belasting aan kan.

  Dit betekent dat we oefeningen en bewegingen gaan doen die vergelijkbaar zijn met wat er tijdens het sporten van de knie en de hele bewegingswetten wordt gevraagd. Door hier voldoende aandacht voor te hebben, is uw knie na de revalidatie sterker dan voor uw blessure.

  Onze zorg gaat verder dan alleen het verhelpen van klachten

  Wij helpen u allereerst om klachtenvrij te kunnen bewegen. Maar wij vinden het net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat u zonder risico weer voluit kunt gaan. Dat doen we door niet alleen met uw knie aan de slag te gaan, maar door alle betrokken structuren ook te versterken.

  Wij vertellen u graag meer over onze zorg. Neem contact met ons op, dan informeren wij u verder over de mogelijkheden.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×