...
Volledig herstellen na een meniscus blessure

De meniscus speelt een belangrijke rol in de knie door schokken op te vangen en stabiliteit te bieden. Door de dagelijkse belasting en intensieve bewegingen kan de meniscus beschadigd raken, wat weer kan leiden tot pijn en bewegingsbeperkingen. Een meniscus blessure komt dan ook vaak voor, zowel bij sporters als bij mensen die in het dagelijks leven veel actief zijn.

Binnen onze praktijk begeleiden we veel mensen bij het herstel na een meniscus blessure of na een meniscusoperatie. Een goed revalidatietraject is belangrijk om volledig te herstellen en terugval na een meniscusoperatie te voorkomen. Door gerichte therapie zorgen we ervoor dat je knie weer optimaal functioneert en je zonder pijn kunt bewegen.

De symptomen van een meniscus blessure

Een beschadigde meniscus kan verschillende klachten veroorzaken, zoals:

  • Pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie
  • Een instabiel gevoel bij bewegen
  • Beperkingen bij het buigen of strekken van de knie
  • Zwelling en stijfheid in de knie
  • Een “knappend” gevoel of het gevoel dat de knie op slot schiet

In ernstige gevallen kan de knie daadwerkelijk blokkeren, waardoor een operatie noodzakelijk is om de normale functie van het gewricht te herstellen. Wanneer er geen sprake is van een slotknie, kan een scheurtje in de meniscus zorgen voor aanhoudende pijn en verminderde mobiliteit. In beide gevallen is een goed hersteltraject belangrijk om verdere schade en langdurige klachten te voorkomen.

Meniscus blessure

Herstel na een meniscusoperatie of meniscusblessure

Zowel na een operatie als bij een niet-operatieve behandeling van meniscusklachten is een zorgvuldige revalidatie nodig. Het herstel van een meniscusblessure neemt vaak meerdere maanden in beslag, waarbij vooral de eerste weken cruciaal zijn. Het is belangrijk om de knie niet te zwaar te belasten om complicaties zoals pijn na een meniscusoperatie of een terugval te voorkomen.

Wij begeleiden je stap voor stap in dit traject, zodat je knie optimaal herstelt en je uiteindelijk weer pijnvrij kunt bewegen. Onze aanpak richt zich niet alleen op de meniscus zelf, maar ook op de omliggende spieren en gewrichten, zodat de knie sterker en stabieler wordt dan voor de blessure.

Hoe gaan wij te werk bij onze behandeling van meniscus klachten?

Ieder traject bij ons is maatwerk. Je rijdt in een andere auto dan je buren en je hebt een ander huis dan je familieleden. Je auto en je huis zijn op jouw wensen en mogelijkheden afgestemd. Jouw hersteltraject moet dit absoluut ook zijn!

Wij gaan dus met jou aan de slag op basis van jouw situatie en jouw doelen. Dat betekent dat we ons behandelplan niet alleen richten op de beschadiging/aandoening, maar ook zo vormgeven zodat het past binnen jouw leven en bij jouw doelen.

Wanneer je terug wilt keren in je sport, dan willen wij ervoor zorgen dat je dit weer kunt doen zonder klachten en zonder angst voor nieuw letsel.

Dit alles betekent dat wij ons tijdens de behandeling niet alleen richten op herstel van de meniscus zelf, maar ook op voldoende belastbaarheid van de betrokken structuren in de bewegingsketen. Jouw lichaam zal namelijk zwakheden proberen op te vangen met een compensatie, waardoor je andere structuren extra belast.

Onze behandelmethode bij een meniscus blessure

In het begin van de behandeling zullen wij de meniscus nog weinig belasten. Dit betekent dat je nog niet volledig zult buigen/strekken en dat we zo min mogelijk draaien met de knie.

Onze behandeling bestaat uit verschillende fases:

1. Herstel van mobiliteit en stabiliteit

In de eerste fase richten we ons op het verminderen van pijn en het herstellen van de mobiliteit van de knie. We voorkomen overbelasting en werken aan een stabiele basis voor verdere opbouw van kracht en functionaliteit.

2. Opbouwen van kracht en belastbaarheid

Wanneer de knie voldoende beweeglijk is, starten we met kracht- en stabiliteitsoefeningen. Dit helpt om de belastbaarheid van de knie te verhogen en voorkomt dat zwakke plekken in het lichaam voor compensatie zorgen, wat nieuwe blessures kan veroorzaken.

3. Functionele revalidatie en terugkeer naar sport

In de laatste fase bootsen we realistische bewegingen en sportactiviteiten na, zodat de knie klaar is voor dynamische belasting. Door een gerichte opbouw is je knie na de revalidatie sterker dan voor de blessure, waardoor je zonder zorgen je activiteiten kunt hervatten.

Plan een fysiotherapeutische checkup in!

Kom langs voor een persoonlijke analyse en advies op maat. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.



    Plan een fysiotherapeutische checkup in!

    Kom langs voor een persoonlijke analyse en advies op maat. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.



      Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
      Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

      – Fysio Eray

      Wij zijn Fysio Eray Eindhoven

      Onze praktijk in Eindhoven is altijd gericht op het behalen van het maximale resultaat. Wij werken dus net zolang met je door totdat je weer zoveel als mogelijk klachtenvrij bent. Daarna zorgen we ervoor dat de klachten ook niet terugkomen.

      We hebben hiervoor allerlei technieken uit verschillende disciplines zoals oefentherapie en fysiotherapie tot onze beschikking. We verwelkomen je graag in onze praktijk!

      Fysio Eray Team
      Fysio Eray Team
      ×