1. Blog
 2.  » Hoe kan fysiotherapie helpen bij een doof of tintelend gevoel in de tenen?

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een doof of tintelend gevoel in de tenen?

datum
mei 2023
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » Hoe kan fysiotherapie helpen bij een doof of tintelend gevoel in de tenen?

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een doof of tintelend gevoel in de tenen?

datum
mei 2023
leestijd
5 minuten
Tintelend gevoel Tenen
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Wanneer mensen bij ons in de praktijk komen met een doof of tintelend gevoel in hun tenen, dan omschrijven zij dit op allerlei manieren. Soms noemen ze dat geen gevoel in hun tenen hebben of dat het lijkt alsof ze op een kussentje staan.

Ook kunt u het gevoel hebben dat uw tenen bekneld zitten of dat ze heel erg koud zijn. In sommige gevallen is er niet alleen een doof gevoel, maar zijn er ook pijnklachten.

Op welke manier u het dove/tintelende gevoel ook ervaart, het is een vervelend gevoel. Zeker omdat de klachten niet alleen overdag, maar soms ook tijdens het slapen aanwezig zijn.

Gelukkig hebben wij in deze gevallen meerdere mogelijkheden om u te helpen. We leggen u graag meer uit over hoe wij bij deze klachten te werk gaan.

Waardoor ontstaat een doof of tintelend gevoel in uw tenen?

Een tintelend gevoel in uw voeten of een doof gevoel in uw tenen, ontstaat meestal niet in de tenen zelf. U heeft wel klachten in de tenen, maar de oorzaak van de klachten ligt vaak in de zenuwen die naar en van uw voet lopen.

Een doof gevoel in de tenen is namelijk een relatief veel voorkomende klacht. Een mogelijke oorzaak is de Mortonse neuralgie. Het woord “neuralgie” geeft al aan dat dit een probleem met de zenuwen (neuronen) is.

Want bij deze aandoening is er sprake van een beklemming van de voetzenuw tussen de botjes van uw voet. Vaak gebeurt dit tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje, maar het kan ook bij andere botjes in uw voet voorkomen.

Door de beknelling raakt de zenuw geïrriteerd, waardoor er een doof gevoel of een tinteling kan ontstaan. Omdat de voetzenuw naar de tenen loopt, voelt u de klachten dan vaak in uw tenen.

Naast een beknelde zenuw in uw voeten, is het ook mogelijk dat er een zenuw in uw rug, bekken of bovenbeen bekneld is geraakt. Want ook hier lopen zenuwen naar uw voeten.

Een doof of tintelend gevoel is in de meeste gevallen dus het gevolg van een zenuw die ergens in uw lichaam bekneld is geraakt. Wij willen die locatie vinden zodat we u kunnen helpen.

Tenen Doof gevoel

Het onderzoek en het vinden van de oorzaak van de klachten

Omdat de locatie van de zenuwbeknelling op verschillende plekken kan zitten, gaan we bij het lichamelijk onderzoek grondig te werk. We onderzoeken u op zo’n manier dat wij een goed beeld krijgen van de locatie van de beknelling.

Dit kunnen we doen door u bepaalde houdingen aan te laten nemen of door u bepaalde bewegingen te laten uitvoeren. Dit doen we zowel actief (u beweegt zelf) als passief (wij laten u bewegen). Hierdoor kunnen meer of minder druk op bepaalde plekken zetten waar zenuwen lopen.

Hiermee kunnen we de klachten kortdurend opwekken of juist onderdrukken. Door dit onderzoek leren wij waar de beklemming zit en dus wat de gewenste therapie is.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Onze behandeling met oefentherapie en fysiotherapie bij dove of tintelende tenen

  Wanneer we weten wat de locatie van de zenuwbeknelling is, dan kunnen we hier onze therapie op richten. Bij de Mortonse Neuralgie is er vaak sprake van te veel druk op de middenvoetsbeentjes. Dit kan komen door bepaald schoeisel, verkeerde bewegingen of een standsafwijking zoals doorgezakte voeten of een scheefstaande grote teen.

  Met oefentherapie en fysiotherapie kunnen wij u helpen de druk beter te verdelen of om bewegingen op een andere manier uit te voeren. Dit geldt niet alleen voor een verdrukking van de zenuw bij de middenvoetsbeentjes.

  Ook wanneer de beknelling op een andere locatie plaatsvindt, kunnen wij u helpen met het maken van ruimte voor de zenuw en verminderen van de druk op de zenuw.

  Hierdoor neemt de irritatie af en verdwijnen de klachten. Het is hierna wel heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de klachten niet terugkomen. Wij helpen u dus met een duurzame verandering van houding, bewegen of belasting van bepaalde structuren.

  Dit zorgt ervoor dat de klachten niet alleen weg zijn, maar ook weg blijven!

  Wij zijn Fysio Eray Eindhoven

  Onze praktijk in Eindhoven is altijd gericht op het behalen van het maximale resultaat. Wij werken dus net zolang met u door totdat u weer zoveel als mogelijk is klachtenvrij bent. Daarna zorgen we ervoor dat de klachten ook niet terugkomen.

  We hebben hiervoor allerlei technieken uit verschillende disciplines zoals oefentherapie en fysiotherapie tot onze beschikking. We verwelkomen u graag in onze praktijk!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×