Onze wervelkolom is meer dan alleen een stevige basis voor onze ribben en ons hoofd; het beschermt ook het ruggenmerg en alle zenuwen die hieruit ontspringen. Dit maakt de rug kwetsbaar voor zenuwbeknellingen, omdat er zoveel zenuwen doorheen lopen.
Wanneer een zenuw in de rug bekneld raakt, is pijn vaak het meest kenmerkende symptoom. Deze pijn hoeft zich echter niet alleen in de rug te uiten. Omdat zenuwen vanuit de rug door het hele lichaam lopen, kunnen klachten zich ook elders voordoen, zoals in de benen of schouders.
In deze blog vertellen we je meer over wat je zelf kunt doen bij een zenuwbeknelling in de rug en hoe fysiotherapie je kan helpen bij een snel en effectief herstel.
Symptomen van een beknelde zenuw in de rug
Een beknelde zenuw in de rug gaat meestal gepaard met pijn, maar dit is niet het enige mogelijke symptoom. Andere signalen van een beknelde zenuw in de rug kunnen zijn:
- Tintelingen of een doof gevoel in bepaalde lichaamsdelen
- Verlies van kracht in de spieren
- Een brandend of stekend gevoel
- Uitstralende pijn naar armen of benen
Het ruggenmerg vormt de verbinding tussen ons lichaam en ons brein. De zenuwen die hieruit voortkomen, sturen spieren aan (motorische zenuwen) of zorgen ervoor dat we gevoel waarnemen (sensibele zenuwen). Wanneer een zenuw bekneld raakt, kan dit dus invloed hebben op zowel beweging als gevoel.
De pijn of klachten kunnen zich op verschillende plekken manifesteren. Soms voel je direct pijn op de plaats van de beknelling, maar het is ook mogelijk dat de pijn uitstraalt naar een ander deel van het lichaam. Zonder een grondig onderzoek is het daarom niet altijd duidelijk waar de pijn precies vandaan komt.
De oorzaken van een beknelde zenuw in de rug
De zenuwen in de rug lopen door openingen tussen de wervels en door spieren, botten en bindweefsel heen. De wervelkolom beschermt deze zenuwen, maar er zijn verschillende omstandigheden waardoor een zenuw alsnog in de knel kan komen:
- Hernia: Een uitstulping van een tussenwervelschijf die op een zenuw drukt
- Spinale stenose: Een vernauwing van het wervelkanaal die druk op de zenuwen veroorzaakt
- Verkeerde houding: Langdurig een slechte houding aannemen kan leiden tot verhoogde druk op de zenuwen
- Overbelasting: Te zware belasting, bijvoorbeeld door intensief sporten of zwaar tillen, kan zenuwen in de knel brengen
- Ontstekingen of zwellingen: Ontstekingen in spieren of bindweefsel kunnen de ruimte rondom zenuwen verkleinen
Ook irritatie van omliggende weefsels kan lijden tot een zenuwbeknelling. Wanneer deze structuren opzwellen door irritatie of ontsteking, kan dit voor minder ruimte voor de zenuwen zorgen. De fascia zijn om deze reden ook erg belangrijk bij het in kaart brengen van de zenuwpijn.
Doordat de fascia door ons hele lichaam lopen, is er ook in de rug volop contact tussen fascia en zenuwen. Wanneer de fascia – om welke reden dan ook – verstoord zijn, dan kan dit de zenuwen die daar lopen ook beïnvloeden. Het is dus altijd belangrijk om te onderzoeken wat de locatie van de beknelling zelf is, maar het is minstens zo belangrijk de oorzaak van de beknelling te vinden. Het wegnemen van deze oorzaak is immers de weg naar genezing.
Hoe fysiotherapie helpt bij een beknelde zenuw in de rug
Bij Fysio Eray starten we met een uitgebreid onderzoek om de oorzaak en locatie van de zenuwbeknelling vast te stellen. Dit lichamelijk onderzoek helpt ons te begrijpen welke structuren de zenuw onder druk zetten en wat de beste behandelmethode is.
Mogelijke behandelmethoden zijn:
- Houdingscorrectie: Verbeteren van de houding om verdere druk op de zenuw te verminderen
- Spierversterking: Oefeningen om de omliggende spieren sterker te maken, zodat de zenuw beter beschermd wordt
- Fasciatherapie: Gericht op het losmaken van verklevingen in het bindweefsel die de zenuw onder druk zetten
- Massage en mobilisatietechnieken: Ontspannen van spieren en verbeteren van de doorbloeding
Omdat iedere klacht uniek is, stemmen we onze behandeling altijd af op jouw specifieke situatie. Ons doel is niet alleen om de pijn te verminderen, maar ook om de oorzaak van de beknelling aan te pakken, zodat de klachten niet terugkomen.
Fysio Eray helpt je verder
Heb je last van klachten die kunnen wijzen op een beknelde zenuw in de rug? Wacht dan niet te lang met het zoeken van hulp. Een tijdige behandeling kan voorkomen dat de klachten verergeren.
Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk behandelplan. Bel of mail ons voor een afspraak en zet de eerste stap naar pijnvrij bewegen!