1. Blog
 2.  » Onze fysiotherapeutische zorg bij een beknelde zenuw in de rug

Onze fysiotherapeutische zorg bij een beknelde zenuw in de rug

datum
juli 2022
leestijd
8 minuten
 1. Blog
 2.  » Onze fysiotherapeutische zorg bij een beknelde zenuw in de rug

Onze fysiotherapeutische zorg bij een beknelde zenuw in de rug

datum
juli 2022
leestijd
8 minuten
Beknelde zenuw rug
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Onze wervelkolom is meer dan alleen een stevige basis waar onze ribben en ons hoofd aan verbonden zijn; het is ook de bescherming voor het ruggenmerg en alle zenuwen die hieruit ontspringen. Dit zorgt ervoor dat de regio relatief kwetsbaar is voor beknellingen of beklemmingen, omdat er zoveel zenuwen lopen.

Wanneer er een zenuw in de rug bekneld is, dan is het meest kenmerkende symptoom hiervan vaak pijn. Deze pijn hoeft echter niet (alleen) in de rug gevoeld te worden. Doordat de zenuwen vanuit de rug door het hele lichaam lopen, kunnen de klachten zich ook op andere plaatsen manifesteren.

We vertellen u graag meer over wat u zelf kunt doen wanneer u last heeft van een zenuwbeknelling in de rug. Natuurlijk vertellen we u ook hoe wij u kunnen helpen, want fysiotherapie kan een heel effectieve behandeling zijn. Met name wanneer de pijn al langer aanwezig is.

Hoe weet u of u last heeft van een beknelde zenuw rug?

We benoemden al dat een beknelde zenuw rug bijna altijd gepaard gaat met pijn. Maar dit is echter niet het enige kenmerk hiervan. Verlies van kracht of verlies van zijn ook signalen die wijzen op een beknelde zenuw.

Om goed te begrijpen wat er aan de hand is, is het belangrijk om te weten dat het ruggenmerg de verbinding tussen ons lichaam en ons brein is. Uit het ruggenmerg komen vertakkingen van zenuwen die vervolgens spieren aansturen (motorisch) of ons dingen laten voelen (sensibel).

Wanneer zenuwen bekneld raken, dan kan dit effect hebben op tal functies van ons lichaam. Er kan dus pijn worden gevoeld, maar er kunnen ook andere klachten optreden. Voorbeelden hiervan zijn doofheid, tintelingen of een verminderde kracht. Al deze gevolgen hoeven dus niet in de rug zelf op te treden.

Het is mogelijk dat u pijn voelt op de plek van de beklemming. Maar doordat de zenuw doorloopt naar bijvoorbeeld uw benen, kan het ook zo zijn dat u op die locatie de pijn voelt. Dit zorgt ervoor dat het zonder verder onderzoek niet altijd duidelijk is waar de pijn vandaan komt.

Beknelde zenuw rug

Wat is er aan de hand bij een zenuwbeknelling in de rug?

De zenuwen in de rug lopen door uitsparingen van de wervels en tussen spieren, botten en bindweefsel door. De wervelkolom biedt een stevige bescherming waardoor de kwetsbare zenuwen niet beschadigt raken.

Helaas kunnen er omstandigheden ontstaan waarbij de wervelkolom onvoldoende bescherming biedt voor de zenuwen die er lopen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een hernia. Hierbij stulpt een tussenwervelschijf uit, waardoor deze tegen een zenuw aandrukt. Dit is de meeste bekende vorm van een zenuwbeknelling. Maar ook een stenose – waarbij een kanaal waardoor een zenuw loopt te nauw wordt voor de zenuw – is een bekende oorzaak van een zenuwbeknelling.

Doordat er vele tientallen punten zijn in de rug waar zenuwen door een kanaal of nauwe opening lopen, kan er op al die plaatsen een zenuw in de verdrukking komen. Dit kan komen doordat er te veel druk op een deel van de wervelkolom komt, bijvoorbeeld door een verkeerde houding of te zware belasting.

Maar ook irritatie van omliggende weefsels kan lijden tot een zenuwbeknelling. Wanneer deze structuren opzwellen door irritatie of ontsteking, kan dit voor minder ruimte voor de zenuwen zorgen. De fascia zijn om deze reden ook erg belangrijk bij het in kaart brengen van de zenuwpijn.

Doordat de fascia door ons hele lichaam lopen, is er ook in de rug volop contact tussen fascia en zenuwen. Wanneer de fascia – om welke reden dan ook – verstoord zijn, dan kan dit de zenuwen die daar lopen ook beïnvloeden. Het is dus altijd belangrijk om te onderzoeken wat de locatie van de beknelling zelf is, maar het is minstens zo belangrijk de oorzaak van de beknelling te vinden. Het wegnemen van deze oorzaak is immers de weg naar genezing.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  De zorg van Fysio Eray bij een beknelde zenuw in de rug

  De eerste stap die we nemen is het doen van een grondig onderzoek. We willen weten waar de beknelling zit en wat de reden is dat deze aanwezig is. Dit betekent dat we een compleet lichamelijk onderzoek doen. De beknelling is niet zomaar ontstaan, hier is een oorzaak voor. En juist die oorzaak willen we vinden.

  Wanneer we weten wat de oorzaak is en wat eventuele bijkomende factoren zijn, dan kunnen we aan uw herstel gaan werken. We kunnen hierbij ruimte maken door te werken aan uw houding of door uw spieren te versterken.

  Ook kan het zo zijn dat er structuren vast zitten of verkleefd zijn, waar we met fascia therapie of massagetechnieken een positief verschil bij kunnen maken. De exacte aanpak is dus sterk afhankelijk van de reden van de beknelling. De behandeling is dus altijd maatwerk, omdat uw situatie leidend is voor onze fysiotherapeutische aanpak.

  We komen graag met u in contact wanneer u klachten heeft die passen bij een zenuwbeknelling. U kunt ons altijd bellen of mailen voor meer informatie of voor een afspraak.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×