1. Blog
 2.  » Zorg van uw fysiotherapeut bij een nekhernia

Zorg van uw fysiotherapeut bij een nekhernia

datum
mei 2023
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » Zorg van uw fysiotherapeut bij een nekhernia

Zorg van uw fysiotherapeut bij een nekhernia

datum
mei 2023
leestijd
5 minuten
Klachten Van Nekhernia
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie
Heeft u last van pijn in uw nek en straalt deze pijn uit naar uw schouders en armen? Neemt de kracht in uw schouders, armen of handen af? Dan zou het zo maar eens kunnen zijn dat u kampt met een nekhernia.

Hoewel een nekhernia voor veel beperkingen kan zorgen in uw dagelijks leven, is een nekhernia goed te behandelen. Op deze pagina zullen we u informeren over een nekhernia en het herstel ervan door middel van fysiotherapie.

Wat is een nekhernia?

Om te begrijpen hoe een hernia ontstaat, zal eerst duidelijk moeten worden hoe de wervelkolom is opgebouwd. De wervelkolom bestaat uit wervels met daar tussenin de tussenwervelschijven. Een tussenwervelschijf is een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern.

De tussenwervelschijven dragen bij aan de flexibiliteit van de wervelkolom, het absorberen van schokken en het opvangen van druk die ontstaat bij beweging.

We spreken van een nekhernia wanneer de tussenwervelschijf druk geeft tegen een zenuw. Deze druk ontstaat doordat de binnenkant van de tussenwervelschijf uitpuilt als gevolg van een verzwakte wand van deze schijf.

Nekhernia Symptomen

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een nekhernia?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een nekhernia. Zo is leeftijd een belangrijke factor. Naarmate we ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven vocht en worden ze minder flexibel. Hierdoor worden ze vatbaarder voor uitstulpingen.

Een andere factor is overbelasting, door bijvoorbeeld zwaar tillen, tillen met een verkeerde techniek of intensief sporten.

Ook het langdurig aannemen van een slechte houding is een risicofactor voor het ontwikkelen van een nekhernia. Wanneer u bijvoorbeeld langdurig en vaak een gebogen of voorovergebogen houding aanneemt, kan dit overmatige druk op de nekwervels tot gevolg hebben. Dit draagt op zijn beurt weer bij aan de ontwikkeling van een nekhernia.

Andere factoren die de kans op een nekhernia vergroten zijn genetische aanleg en het oplopen van een trauma of letsel.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Wat zijn de symptomen van een nekhernia?

  Wanneer de hernia op een zenuw drukt, kan dit verschillende symptomen teweegbrengen. Veelvoorkomende klachten bij een nekhernia zijn pijn in de nek, schouder, arm en hand. De pijn voelt aan als een scherpe, snijdende, brandende of schietende pijn. Soms voelt de pijn aan als een elektrische schok. Hoesten niezen en persen kunnen de pijn verergeren.

  De klachten kunnen worden ervaren in het hele verzorgingsgebied van de zenuw. Op deze manier kunt u de tintelingen, het dove of prikkelende gevoel of krachtsverlies ook ervaren in uw arm en hand.

  De klachten zijn dus heel vervelend en kunnen lang aanhouden. Het is dan ook belangrijk om tijdig goede zorg te zoeken.

  Wat kan fysiotherapie voor mij betekenen?

  In tachtig tot negentig procent van de gevallen herstelt een hernia zonder operatie. De behandeling bestaat dan uit fysiotherapie, in combinatie met pijnvermindering door middel van medicijnen.

  Het doel van de fysiotherapie is het verminderen van pijn, het verbeteren van de nekflexibiliteit en neksterkte, het herstellen van de normale beweegpatronen en het bevorderen van de algehele functionaliteit.

  De behandeling zal voor het grootste deel bestaan uit oefentherapie. Door middel van specifieke oefeningen gaan we aan de slag om uw nekspieren te versterken, de stabiliteit te verbeteren en de mobiliteit te vergroten.

  Ook gaan we aan de slag met het verbeteren van uw houding. Op deze manier verminderen we de druk op de tussenwervelschijven, waardoor het herstelproces wordt bevorderd.

  Naast oefentherapie kan massage worden toegepast. Dit helpt de spierspanning te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Als gevolg hiervan neemt de pijn af.

  Tenslotte is de fysiotherapeut de aangewezen persoon om u te informeren over een juiste houding en de juiste beweegpatronen. Zo vermindert de belasting op de nek en wordt verdere schade voorkomen. Het is hierbij belangrijk dat er niet alleen wordt gekeken naar de nek op zichzelf, maar ook naar de structuren waarmee de nek in verbinding staat. Dit noemen wij de bewegingsketens.

  Fysiotherapeutische zorg bij een nekhernia bij Fysio Eray

  Onze fysiotherapeuten bij Fysio Eray staan voor u klaar om u van uw nekhernia af te helpen. Na het stellen van de juiste diagnose maken we een persoonlijk herstelplan, waarbij we u vervolgens begeleiden.

  Heeft u nog vragen of wilt u beginnen met uw herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×