1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij een doof gevoel in uw tenen

Fysiotherapie bij een doof gevoel in uw tenen

datum
oktober 2023
leestijd
7 minuten
 1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij een doof gevoel in uw tenen

Fysiotherapie bij een doof gevoel in uw tenen

datum
oktober 2023
leestijd
7 minuten
Fysio Eray
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Een doof gevoel in de tenen kan enorm vervelend zijn bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en medische hulp te zoeken, aangezien ze kunnen wijzen op diverse onderliggende gezondheidsproblemen.

In dit artikel wordt besproken wat de mogelijke symptomen en oorzaken zijn en hoe fysiotherapie u hierbij kan helpen.

Een doof gevoel in de tenen heeft vaak ook bijkomende symptomen

Doorgaans hebben mensen met gevoelloze tenen last van tintelingen, prikkelingen, een branderig gevoel of een algemene afwezigheid van sensatie in de tenen. Deze klachten kunnen leiden tot een verminderd vermogen om druk, temperatuurverandering en aanraking waar te nemen.

Als gevolg hiervan kunt u moeite ervaren met lopen, balansproblemen krijgen en zelfs wondjes of verwondingen aan de tenen niet opmerken, wat het risico op infecties vergroot.

Naast bovengenoemde symptomen, kunnen gevoelloze tenen gepaard gaan met spierzwakte, coördinatieproblemen en ongemak in de benen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak voor de gevoelloosheid, kan dit ongemak zich zelfs uitbreiden naar andere delen van het lichaam.

Daarom is het cruciaal om bij aanhoudende symptomen van gevoelloosheid in de tenen snel medisch advies in te winnen om de onderliggende oorzaak tijdig te achterhalen en aan te pakken.

Doof gevoel tenen

Mogelijke oorzaken

Doof gevoel in de tenen kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen onschadelijke factoren het dove gevoel tot stand brengen, maar in sommige gevallen is er helaas sprake van ernstige medische aandoeningen die een doof gevoel in de tenen veroorzaken. Een aantal mogelijke oorzaken van een doof gevoel in de tenen zijn:

Tijdelijke druk of compressie op een zenuw
Een doof gevoel in de tenen kan voorkomen als u te lang in dezelfde houding zit of ligt waarbij druk wordt uitgeoefend op de zenuwen die naar de tenen lopen. Dit staat bekend als een “prikkelend been” en het dove gevoel verdwijnt meestal vanzelf weer als u van houding verandert.

Slechte bloedcirculatie
Een slechte doorbloeding kan leiden tot een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de zenuwen, wat kan resulteren in een doof gevoel in de tenen. Een slechte bloedcirculatie kan ontstaan door koude temperaturen, strakke kleding of een medische aandoening, zoals perifere vaatziekten.

Een zenuwbeknelling
Als een zenuw bekneld raakt of geïrriteerd is, kan dit een doof gevoel in de tenen veroorzaken. Een beknelde zenuw kan komen door aandoeningen zoals een hernia, het carpaal tunnel syndroom, of radiculopathie in de rug.

Diabetes
Diabetes kan neuropathie veroorzaken, een aandoening waarbij de zenuwen beschadigd raken. Deze beschadigingen kunnen leiden tot gevoelloosheid in de tenen en andere delen van het lichaam.

Multiple sclerose (MS)
MS is een auto-immuunziekte die het zenuwstelsel aantast en een verscheidenheid aan neurologische symptomen tot gevolg kan hebben, waaronder gevoelloosheid en tintelingen in de tenen.

Infecties
Sommige infecties, zoals de ziekte van Lyme, kunnen een zenuwbeschadiging veroorzaken en een doof gevoel in de tenen veroorzaken.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  ”Een doof gevoel in de tenen kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen onschadelijke factoren het dove gevoel tot stand brengen, maar in sommige gevallen is er helaas sprake van ernstige medische aandoeningen die een doof gevoel in de tenen veroorzaken.”

  – Fysio Eray

  Fysiotherapie als oplossing bij een doof gevoel in de tenen

  Fysiotherapie kan een grote rol spelen bij het behandelen van een doof gevoel in de tenen. Met name wanneer het dove gevoel wordt veroorzaakt door musculoskeletale problematiek, zenuwbeschadigingen of problemen met de bloedcirculatie, is fysiotherapie uiterst effectief.

  Het doel van fysiotherapie bij een doof gevoel in de tenen is om de onderliggende oorzaak hiervan aan te pakken om zo de klachten te verminderen en de algehele kwaliteit van leven te bevorderen. Hier is hoe een fysiotherapeut kan helpen:

  Voordat de behandeling van start gaat
  Een fysiotherapeut begint met een grondige evaluatie van uw klachten om de oorzaak van het dove gevoel in de tenen vast te stellen. Deze evaluatie kan onder andere fysieke tests en vragen over uw medische geschiedenis en symptomen omvatten.

  Na de diagnose stelt de fysiotherapeut een behandelplan op dat is afgestemd op de oorzaak van het dove gevoel in uw tenen. Het behandelplan kan oefeningen, stretching, manuele therapie en andere technieken omvatten om het functioneren van de spieren, gewrichten en zenuwen te verbeteren.

  Inhoudelijke behandeling fysiotherapeut
  Als het dove gevoel gepaard gaat met pijn kan de fysiotherapeut technieken gebruiken, zoals massage, warmte- of koude therapie en elektrotherapie om de pijn te verminderen. Verder kunnen fysiotherapeuten oefeningen geven die de spieren in de tenen en voeten versterken, waardoor de stabiliteit en het bewegingsbereik verbetert.

  Als het dove gevoel uw balans of coördinatie beïnvloedt, kan de fysiotherapeut ook daarvoor specifieke oefeningen en technieken aanbevelen om deze aspecten te verbeteren en het risico op vallen te verminderen. Tot slot kan de fysiotherapeut advies geven over houding en leefstijl om herhaling of verergering van het dove gevoel te voorkomen.

  In sommige gevallen werkt de fysiotherapeut samen met andere medische professionals, zoals neurologen of orthopedisch chirurgen, om de effectiviteit van de behandeling te vergroten.

  Fysio Eray bij klachten door dove tenen

  Als u op zoek bent naar hoogwaardige fysiotherapeutische zorg met aandacht voor uw individuele behoeften, is Fysio Eray een uitstekende keuze. Wilt u graag dat een van onze fysiotherapeuten naar uw klachten kijkt? Twijfel dan niet langer en neem nu contact met ons op!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×