1. Blog
 2.  » Hoe kunnen wij u helpen bij hoofdpijn vanuit de nek?

Hoe kunnen wij u helpen bij hoofdpijn vanuit de nek?

datum
mei 2023
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » Hoe kunnen wij u helpen bij hoofdpijn vanuit de nek?

Hoe kunnen wij u helpen bij hoofdpijn vanuit de nek?

datum
mei 2023
leestijd
5 minuten
hoofdpijn vanuit de nek
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

We ervaren allemaal wel eens hoofdpijn. 3 Tot 4 procent van de Nederlandse bevolking heeft zelfs dagelijks last van hoofdpijn. Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende soorten hoofdpijn bestaan.

In dit artikel gaan we dieper in op hoofdpijn veroorzaakt vanuit de nek waarbij we de mogelijke oorzaken bespreken en hoe fysiotherapie kan helpen.

Mogelijke oorzaken voor hoofdpijn vanuit de nek

Hoofdpijn die uit de nek komt, staat bekend als cervicogene hoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door problemen in de nek en kan uitstralen naar andere delen van het hoofd. Enkele mogelijke oorzaken van hoofdpijn vanuit de nek zijn:

 • Nekletsel: Trauma aan de nek, zoals whiplash-letsel als gevolg van een auto-ongeluk, kan cervicogene hoofdpijn veroorzaken.
 • Gespannen spieren: Langdurige spanning en spierstijfheid in de nek en schouders kunnen spanning in de nek veroorzaken die zich kan verspreiden naar het hoofd.
 • Slijtage van de wervelkolom: Degeneratieve aandoeningen zoals artrose of hernia’s in de nekwervels kunnen nekpijn veroorzaken die uitstraalt naar het hoofd.
 • Houdingsproblemen: Een slechte houding, zoals een voorovergebogen houding of langdurig in dezelfde positie zitten, kan spanning en stress op de nekspieren veroorzaken, wat kan leiden tot hoofdpijn.
 • Beklemming van zenuwen: Beknelde of geïrriteerde zenuwen in de nek kunnen resulteren in pijn die zich verspreidt naar het hoofd.
 • Overbelasting: Overmatig gebruik of herhaalde bewegingen van de nek, zoals bij bepaalde beroepen of activiteiten, kunnen nekpijn en hoofdpijn veroorzaken.
 • Slechte slaaphouding: Slapen in een oncomfortabele positie of met een slechte kussenondersteuning kan leiden tot nekstijfheid en hoofdpijn bij het ontwaken.
hoofdpijn vanuit de nek Fysio

Klachten die passen bij hoofdpijn vanuit de nek

Hoofdpijn die uit de nek komt kan gepaard gaan met verschillende symptomen en klachten. Een doffe, zeurende pijn of stijfheid in de nek is een typisch symptoom van cervicogene hoofdpijn. De pijn kan zich verspreiden naar de schedelbasis, het achterhoofd, de slapen, het voorhoofd en soms zelfs naar de ogen.

Cervicogene hoofdpijn wordt vaak ervaren aan één zijde van het hoofd. Het kan aanvoelen als een drukkende, kloppende of stekende pijn. Mensen met cervicogene hoofdpijn kunnen moeite hebben om hun nek soepel te bewegen. Het kan pijnlijk of ongemakkelijk zijn om de nek te draaien, te buigen of te strekken. Specifieke houdingen, zoals langdurig zitten, het hoofd voorover buigen of langdurig in dezelfde positie blijven, kunnen de nekpijn en hoofdpijn verergeren.

De nekspieren en het gebied rond de nekwervels kunnen gevoelig zijn voor aanraking. Sommige mensen ervaren duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd in combinatie met cervicogene hoofdpijn. Dit kan gepaard gaan met een gevoel van desoriëntatie of evenwichtsproblemen.

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen en klachten kunnen variëren van persoon tot persoon.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een fysiotherapeut kan verschillende benaderingen gebruiken om de nek te evalueren, de onderliggende oorzaken van de hoofdpijn te identificeren en passende behandelingen toe te passen.

  – Fysio Eray

  Behandeling bij hoofdpijn vanuit de nek

  Fysiotherapie kan een effectieve behandelingsoptie zijn voor hoofdpijn die wordt veroorzaakt door nekproblemen, zoals cervicogene hoofdpijn. Een fysiotherapeut kan verschillende benaderingen gebruiken om de nek te evalueren, de onderliggende oorzaken van de hoofdpijn te identificeren en passende behandelingen toe te passen. Hier zijn enkele manieren waarop fysiotherapie kan helpen:

  Evaluatie en diagnose:
  Een fysiotherapeut zal een grondige beoordeling van de nek uitvoeren om de mogelijke bronnen van de hoofdpijn te identificeren. Dit kan onder andere het beoordelen van de houding, bewegingsbereik, spierkracht, spierspanning en neurologische functies omvatten.

  Manuele therapie:
  Fysiotherapeuten kunnen verschillende manuele technieken toepassen om de spieren en gewrichten in de nek te mobiliseren en te ontspannen. Dit kan onder andere zachte mobilisaties, manipulaties en triggerpuntbehandeling omvatten om de pijn te verminderen en de bewegingsvrijheid te verbeteren.

  Oefentherapie:
  Fysiotherapeuten kunnen specifieke oefeningen voorschrijven om de spieren in de nek te versterken, de stabiliteit te verbeteren en de houding te corrigeren. Gerichte oefeningen kunnen helpen om de nekspieren te ontspannen, de flexibiliteit te vergroten en de algehele nekfunctie te verbeteren.

  Houdingscorrectie en ergonomisch advies:
  Fysiotherapeuten kunnen advies geven over het verbeteren van de houding en ergonomie, vooral bij activiteiten zoals zitten, werken op de computer en tillen. Dit kan helpen om overmatige belasting van de nek te verminderen en de juiste uitlijning te bevorderen.

  Ontspanningstechnieken:
  Fysiotherapeuten kunnen je leren ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen die kunnen helpen bij het verminderen van spierspanning en stress, waardoor de nekpijn en hoofdpijn kunnen verminderen.

  Advies over levensstijl en zelfmanagement:
  Fysiotherapeuten kunnen u ook adviseren over het verbeteren van levensstijl factoren die van invloed kunnen zijn op de nek en hoofdpijn, zoals slaaphouding, stressmanagement en regelmatige lichaamsbeweging.

  Zorg bij hoofdpijn vanuit de nek bij Fysio Eray

  Het is belangrijk op te merken dat de specifieke behandelingsbenaderingen kunnen variëren, afhankelijk van de individuele behoeften en de onderliggende oorzaken van de hoofdpijn. De fysiotherapeut zal een persoonlijk behandelplan opstellen op basis van de specifieke situatie en symptomen van u.

  Mocht u het gevoel hebben dat uw hoofdpijn wordt veroorzaakt door uw nekklachten? Twijfel dan niet langer en neem contact met ons op! Want bij Fysiotherapie Eray helpen wij u graag van uw klachten af.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×