1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij hardnekkige nekklachten

Fysiotherapie bij hardnekkige nekklachten

datum
februari 2023
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij hardnekkige nekklachten

Fysiotherapie bij hardnekkige nekklachten

datum
februari 2023
leestijd
6 minuten
Hardnekkige nekklachten
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

De nek heeft een belangrijke functie, namelijk het ondersteunen van ons hoofd. Dit is geen eenvoudige taak, want ons hoofd is ongeveer even zwaar als een bowlingbal!

Tel daarbij op dat ons hoofd de hele dag in beweging is en dat er ook nog eens allerlei belangrijke zenuwen door onze nek lopen. Dan is het niet lastig om te beseffen dat de nek kwetsbaar kan zijn. Er zijn dan ook veel mensen die klachten zoals pijn of stijfheid aan hun nek hebben.

Helaas komen nekklachten vaak terug en kunnen ze bijzonder hardnekkig zijn. Er is dan ook een duurzame oplossing nodig om ervoor te zorgen dat de klachten niet alleen verdwijnen, maar ook niet meer terugkomen.

Wij vertellen u graag meer over hoe wij u hierbij kunnen helpen.

Wat kan er aan de hand zijn bij nekklachten?

Zoals we al noemden, ondersteunt de nek het hoofd. Omdat het hoofd voortdurend beweegt, moet de nek steeds verschillende krachten opvangen. Er zijn dan ook veel bewegende delen in de nek, die klachten kunnen geven.

De spieren in de nek kunnen verkrampen door repeterende of plotselinge bewegingen, waardoor ze geïrriteerd raken. Dit hoeft niet altijd een primair probleem van de nek te zijn. Wanneer we een verkeerde houding hebben, kan het zo zijn dat er onevenredig veel druk op een bepaald deel van de nek komt te staan.

Een verkeerde houding of bewegingen kunnen zo via de bewegingsketen op andere plaatsen in het lichaam klachten geven. Bij het onderzoek is het dus belangrijk om uit te zoeken of de klachten niet alleen in de nek tot uiting komen, maar hier ook ontstaan.

Naast de spieren kunnen ook gewrichtsbanden of de gewrichten zelf klachten geven. Ook deze zijn voortdurend in beweging en worden de hele dag door belast.

Tot slot lopen er ook kwetsbare zenuwen door de nek. Wanneer deze bekneld raken, kunnen ze ook klachten geven. Deze klachten kunnen niet alleen in de nek, maar ook op andere plaatsen in het lichaam gevoeld worden.

Klachten Aan Nek

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Waarom zijn nekklachten zo hardnekkig?

  Veel mensen die met nekklachten onze praktijk bezoeken, hebben deze klachten al langere tijd. Soms zijn de pijn of stijfheid tijdelijk verdwenen, maar komen ze wel steeds weer terug.

  Hiervoor zijn verschillende redenen. Ten eerste is het erg lastig om de nek te ontzien. In het dagelijks leven draaien en bewegen we voortdurend ons hoofd. Dus het stilhouden van de nek is bijna niet te doen. De nek krijgt dus weinig kans om te herstellen.

  Daarnaast gebruiken veel mensen hun nek verkeerd. Dit kan komen doordat de nek te lang in dezelfde houding staat of juist een verkeerde houding heeft. Dit laatste kan een gevolg zijn van een afwijkende houding elders in het lichaam. Die door de nek gecompenseerd moet worden.

  Wanneer bij de behandeling alleen de klacht zelf wordt verholpen, zonder dat de onderliggende oorzaak wordt behandeld, dan komen de nekklachten weer terug. Onze zorg kenmerkt zich dan ook door onze aandacht voor het gehele lichaam en de samenwerking tussen de verschillende lichaamsdelen.

  Onze zorg bij nekklachten

  Hoe onze zorg er precies uitziet, verschilt van persoon tot persoon. Wij starten altijd met een volledig lichamelijk onderzoek en een vraaggesprek. We hebben niet alleen aandacht voor structuren in de nek, maar ook voor andere delen van het lichaam.

  Denk hierbij aan bewegingsketens en de fascia die met de nek in verbinding staan. Hierdoor kunnen verstoringen elders in het lichaam invloed op de nek uitoefenen.

  Wanneer wij een goed beeld hebben van de oorzaak van de klachten en eventuele betrokken factoren, dan is het tijd om te starten met de behandeling. We kunnen mobiliserende technieken inzetten om de beweeglijkheid te bevorderen. We gebruiken oefentherapie om bewegingen op een goede manier uit te voeren en we hebben aandacht voor uw houding, zodat er geen onevenredige druk op uw nek komt te staan.

  Deze combinatie van therapieën, geeft ons heel veel mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de klachten niet alleen verdwijnen, maar ook niet meer terugkomen.

  Welkom bij Fysio Eray

  Onze praktijk in Eindhoven biedt u volledige ondersteuning wanneer u wilt werken aan uw gezondheid. Wij willen altijd net een stapje verder gaan. Dus niet alleen uw klacht verhelpen, maar u ook helpen aan een nog betere gezondheid.

  We zijn goed bereikbaar via telefoon of mail en we komen graag met u in contact.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×