1. Blog
 2.  » Hulp van de fysio bij pijn aan de buitenkant van de knie

Hulp van de fysio bij pijn aan de buitenkant van de knie

datum
december 2023
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Hulp van de fysio bij pijn aan de buitenkant van de knie

Hulp van de fysio bij pijn aan de buitenkant van de knie

datum
december 2023
leestijd
6 minuten
Pijn Buitenkant Knie
Eray
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Pijn aan de buitenkant van de knie is een veelvoorkomende klacht, welke erg veel invloed kan hebben op het dagelijkse leven. De pijn kan verschillende oorzaken hebben en zich ook op verschillende manieren presenteren.

Het is belangrijk te begrijpen wat de oorzaak van de klachten is en wat de pijn in stand houdt. Fysiotherapie kan hierbij een doorslaggevende rol spelen. Onze praktijk behandelt veel sportblessures en wij zien daarom ook veel mensen met knieklachten.

In dit artikel leest u meer over pijn aan de buitenkant van de knie en hoe wij u kunnen helpen. Heeft u pijn aan de binnenkant van uw knie? Dan kan deze blog interessant zijn voor u.

Waar kan pijn aan de buitenkant van de knie vandaan komen?

Pijn aan de buitenkant van de knie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het veroorzaakt worden door het iliotibiale bandsyndroom (ITBS). De iliotibiale band is een lange peesplaat die langs de zijkant van het bovenbeen naar het onderbeen loopt.

De functie van de band is het zijwaarts bewegen van het bovenbeen en het stabiel houden van het bovenbeen en bekken tijdens bijvoorbeeld wandelen of rennen.

Wanneer de peesplaat overbelast raakt, ontstaat er pijn aan de buitenkant van de knie. ITBS komt meestal voor bij mensen die een duursport uitoefenen als wielrennen of hardlopen, waar het ook wel bekend staat als lopers knie.

Een andere mogelijke oorzaak is artrose in de knie waarbij het kraakbeen tussen het bovenbeen- en onderbeenbot langzaam slijt. Daarnaast kan de buitenste meniscus beschadigd zijn of de buitenste knieband overbelast zijn. Ook kan u pijn ervaren na een knie luxatie.

Buitenkant Knie Pijn

Welke symptomen kan ik naast de pijn ervaren?

Naast het voelen van pijn, kunnen ook andere symptomen aanwezig zijn. De symptomen zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Vaak kan de pijn worden ervaren als scherpe, stekende pijn wanneer de knieën worden gebogen.

Dit kan voorkomen bij hardlopen, traplopen, maar ook stilzitten met gebogen knieën. Bij rustig wandelen kunnen de klachten dus afwezig zijn.

In sommige gevallen kan de pijn uitstralen naar het boven- of onderbeen. Bij een ontstekingsreactie zien we vaak zwelling aan de buitenkant van de knie en kan deze plek zeer gevoelig zijn.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Tijdens de behandeling wordt voornamelijk gericht gewerkt aan het verlichten van pijn, verbeteren mobiliteit en voorkomen van andere problemen door compensatiegedrag.”

  – Fysio Eray

  Hoe ziet een behandeling eruit?

  De rol van de fysiotherapeut is het grondig evalueren van uw klachten. Daarvoor zal de fysiotherapeut een anamnese afnemen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Tijdens het lichamelijk onderzoek zullen er wat testen worden uitgevoerd met betrekking tot de mobiliteit en stabiliteit van het kniegewricht.

  Deze testen zijn zowel actief (u beweegt uw knie) als passief (wij bewegen de knie). Met deze informatie zal vervolgens in samenspraak met u een behandelplan worden opgesteld naar uw wensen en doelen.

  Tijdens de behandeling wordt voornamelijk gericht gewerkt aan het verlichten van pijn, verbeteren mobiliteit en voorkomen van andere problemen door compensatiegedrag.

  De behandeling bestaat onder andere uit rust nemen. Bij een lopers knie is het namelijk bijna onmogelijk door de scherpe pijn heen te bijten. Verder zal aangeraden worden thuis rekoefeningen uit te voeren om de mobiliteit te verbeteren.

  Bovendien kan de fysiotherapeut oefentherapie als onderdeel van de behandeling toepassen. Het versterken van spieren rondom de knie is essentieel voor het verbeteren van stabiliteit en het verminderen van de druk op het kniegewricht zelf, omdat de spieren de krachten kunnen opvangen.

  Wij helpen u niet alleen met het verminderen van de klacht, we hebben ook aandacht voor uw bewegingsketens (betrokken structuren) zodat uw klachten ook niet terugkomen.

  Als alle oefeningen zonder pijn uitgevoerd kunnen worden, is het mogelijk het sporten rustig weer op te pakken. Ook hier kunnen wij u bij begeleiden met gerichte oefeningen, rekening houdend met uw sport.

  Effectieve fysiotherapie bij Fysiotherapie Eray

  Bij Fysiotherapie Eray werken ervaren fysiotherapeuten en kunt u snel terecht bij de juiste specialist. Dus wilt u graag geholpen worden bij pijn aan de buitenkant van uw knie?

  Wij zullen uitvoerig onderzoek doen om erachter te komen wat bij u de trigger is voor het ontstaan van pijn.

  Blijf zeker niet onnodig rondlopen met pijn en neem snel contact met ons op, dan kunnen we samen aan het herstel beginnen!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×