1. Blog
 2.  » Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij een knie luxatie (knie uit de kom)?

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij een knie luxatie (knie uit de kom)?

 

datum
december 2023
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij een knie luxatie (knie uit de kom)?

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij een knie luxatie (knie uit de kom)?

datum
december 2023
leestijd
6 minuten
Fysiotherapie knie uit de kom
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

De knieschijf glijdt bij het bewegen van de knie, via een gootje van uw bovenbeen. Aan beide zijden van de knieschijf zitten banden die zorgen voor stabiliteit van de knie.

Bij een knie luxatie komt de knieschijf naast het gootje aan de buitenkant van de knie te zitten. Hierdoor worden de banden opgerekt of kunnen ze scheuren. Knie luxatie kan voor veel pijn zorgen en als het eenmaal een keer gebeurd is, neemt de kans op herhaling toe.

Hoe kan een fysiotherapeut bij Fysiotherapie Eray u helpen deze kans te verminderen en de stabiliteit en spierkracht van de knie te vergroten?

Hoe ontstaat een knie luxatie?

Luxatie is een ander woord voor ontwrichting. U kunt ook zeggen dat uw knie uit de kom is wanneer u last heeft van knie luxatie. De knieschijf, ofwel patella genoemd, schiet meestal naar de buitenkant van de knie uit de kom.

Knie luxatie ontstaat meestal wanneer de knie al buigt terwijl het onderbeen nog naar buiten gedraaid staat. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij het verkeerd landen na een sprong. Ook kan een klap, door een val of schop, op de binnenkant van de knieschijf luxatie veroorzaken.

Andere risicofactoren zijn: slappe gewrichtsbanden door bijvoorbeeld de ziekte van Ehlers Danlos, een minder diep ‘gootje’ van het bovenbeen, X-knieën of hele soepele gewrichten. Tot slot wordt de kans op knie luxatie groter wanneer dit al eens eerder gebeurd is, omdat de banden dan zijn uitgerekt.

Functie vocht in knie

Symptomen van een knie luxatie

Wanneer uw knie uit de kom schiet, zorgt dat voor heel veel pijn. De knieschijf zit als dikke bult aan de buitenkant van de knie. Bovendien wordt de knie vaak dik door een bloeding in de knie, niet te verwarren met vocht in de knie. Door druk te zetten aan de buitenkant van de knieschijf terwijl de knie wordt gestrekt, kan de knieschijf terugschieten.

Meestal schiet de knieschijf vanzelf terug. Wanneer dit niet het geval is, wordt dit gedaan door een arts. Als de knieschijf weer op de normale plaats in het gootje zit, zal de pijn direct minder worden.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Wanneer de spieren sterker zijn, kan de knieschijf beter op z’n plek gehouden worden tijdens het buigen en strekken van de knie. Het is erg belangrijk om de knie in beweging te houden.”

  – Fysio Eray

  Behandeling van een knie luxatie

  Wanneer u voor de eerste keer een knie luxatie heeft, krijgt u een brace waarbij de knie gedurende enkele weken gestrekt wordt gehouden. Daarnaast kunt u de hulp inschakelen van een fysiotherapeut voor oefeningen om de stabiliteit, mobiliteit en spierkracht van de knie te vergroten.

  Wanneer de spieren sterker zijn, kan de knieschijf beter op z’n plek gehouden worden tijdens het buigen en strekken van de knie. Het is erg belangrijk om de knie in beweging te houden. Dit is beter voor het herstel.

  Als u heel erg vaak last heeft van een knie luxatie wordt in sommige gevallen een operatie gedaan om de knieschijf weer stabiel te krijgen. De behandeling is afhankelijk van de instabiliteit van de knieschijf en de onderliggende afwijking die ervoor zorgt dat de knieschijf uit de kom blijft schieten.

  Ook wanneer u een operatie hebt gehad, is het verstandig om de hulp in te schakelen van een fysiotherapeut. De behandeling zal er dan ongeveer hetzelfde uitzien als wanneer u geen operatie hebt gehad.

  Het is altijd belangrijk om naar onderliggende factoren te kijken. Waarom schiet de knieschijf uit de kom? Er kunnen afwijkende bewegingen, zwakke spieren of compensaties zijn die zorgen voor een zwakke knie of voor extra veel belasting. Voor een duurzaam resultaat, hebben wij altijd uitgebreid aandacht voor deze onderliggende oorzaak.

  Fysiotherapeutische behandeling bij Fysiotherapie Eray

  Bij Fysiotherapie Eray kunnen wij u helpen wanneer u last heeft van een knie luxatie. Wij behandelen niet alleen de desbetreffende pijnlijke plek, maar zorgen er ook samen met u voor dat de pijn niet meer terugkomt.

  Wij weten dat dit meer tijd kost dan ‘traditionele’ fysiotherapie. Maar dat is wel waar wij voor staan. U niet alleen gezond krijgen, maar ook zo houden! Dit is wat ons kenmerkt. U kunt gemakkelijk via onze website een afspraak inboeken, maar u mag natuurlijk ook altijd bellen.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×