1. Blog
 2.  » Zorg van de fysio bij een knie waar steeds vocht in zit

Zorg van de fysio bij een knie waar steeds vocht in zit

datum
november 2023
leestijd
8 minuten
 1. Blog
 2.  » Zorg van de fysio bij een knie waar steeds vocht in zit

Zorg van de fysio bij een knie waar steeds vocht in zit

datum
november 2023
leestijd
8 minuten
Vocht in knie
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Vocht in de knie is een probleem dat we vaak voorbij zien komen. Het is een symptoom en geen op zichzelf staande aandoening.

De achterliggende oorzaak kan veelzijdig zijn en de behandeling zal dus per patiënt verschillen.

Vocht in de knie (een knie die dik wordt) is echter altijd een signaal dat er iets aan de hand is!

Op deze pagina zal duidelijk worden wat de mogelijke oorzaken zijn van een knie waar steeds vocht in zit en wat fysiotherapie voor u kan betekenen.

Wat is de functie van vocht in de knie?

Er zit altijd een beetje vocht in het kniegewricht. Dit vocht noemen we synoviaal vocht en heeft verschillende functies. Ten eerste dient de vloeistof als een smeermiddel in het gewricht om bewegingen soepeler te laten verlopen.

Hiernaast voorziet het synoviaal vocht het kraakbeen van voedingsstoffen. Ten slotte draagt de vloeistof bij aan de schokabsorptie tijdens het bewegen.

De kleine hoeveelheid synoviaal vocht die altijd in uw knie zit, zal u niet opvallen vanaf de buitenkant. Dit vocht is dus niet zichtbaar en veroorzaakt geen zwelling.

Wanneer u wel een zwelling ziet, dan is er een toename van vocht in de knie. Dit is een beschermende reactie van uw lichaam en geeft aan dat er schade is aan uw knie.

Functie vocht in knie

Wat zijn de mogelijke achterliggende aandoeningen?

Vocht in de knie ontstaat vaak na een letsel, zoals een harde val of een ongeluk. Hierbij kunt u bijvoorbeeld uw meniscus of uw kniebanden beschadigen.

Een andere mogelijke oorzaak is artrose, een gewrichtsaandoening die ontsteking en slijtage van het kraakbeen veroorzaakt.

Ook een infectie, jicht of bursitis kan de boosdoener zijn. In het geval van jicht hebben urinezuurkristallen zich opgehoopt in de knie, met een ontsteking tot gevolg. Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs rond de knie.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Vocht in de knie ontstaat vaak na een letsel, zoals een harde val of een ongeluk. Hierbij kunt u bijvoorbeeld uw meniscus of uw kniebanden beschadigen. Een andere mogelijke oorzaak is artrose, een gewrichtsaandoening die ontsteking en slijtage van het kraakbeen veroorzaakt.”

  – Fysio Eray

  Wat zijn de bijkomende symptomen?

  Vanwege de vele mogelijke oorzaken, kunnen er ook veel verschillende symptomen bij komen kijken. In ieder geval zien we dat vocht in de knie vaak samengaat met pijn.

  Hiernaast zorgt de zwelling in veel gevallen voor een stijve knie, waardoor het ook lastig kan zijn om de knie te buigen en te strekken.

  Ook een warme knie is een veelvoorkomende klacht. Al deze symptomen kunnen ervoor zorgen dat u op een andere manier gaat lopen.

  Fysiotherapie bij vocht in de knie

  In het beginstadium kan het verstandig zijn om uw knie voldoende rust te geven. Op deze manier kunnen de pijn en de zwelling al iets verminderen.

  Ondertussen kunnen we nagaan wat de achterliggende oorzaak is van het vocht in uw knie. Op basis hiervan zullen we een behandelplan opstellen, dat volledig bij uw situatie aansluit.

  Hoe de behandeling er precies uit zal zien, hangt af van de oorzaak. In ieder geval kunnen we het overmatige vocht aanpakken door de mobiliteit van uw knie te verbeteren. Dit zullen we doen aan de hand van oefeningen.

  Ook kunnen oefeningen helpen bij het versterken van de spieren rondom uw knie, waardoor de stabiliteit van uw knie verbetert en de belasting op het gewricht vermindert. Deze spierversterkende oefeningen zullen zich vooral richten op de spieren in het bovenbeen, de heup en het bekken.

  Omdat de knie onderdeel is van verschillende bewegingsketens, hebben wij bij onze therapie aandacht voor de wisselwerking met andere structuren. We kijken dus naar mechanismen die van invloed zijn op de klacht, of waar de klacht juist invloed op kan hebben.

  Heeft uw blessure gevolgen voor de manier waarop u uw heupen belast, of heeft juist een verstoring in de rug effect op de manier waarop uw knie wordt belast?

  Wij stellen ons dergelijke vragen, zodat wij u duurzaam kunnen helpen. Niet alleen door uw klachten te verminderen, maar vooral door de oorzaak weg te nemen.

  Herstel van een knie waar steeds vocht in zit bij Fysiotherapie Eray

  Heeft u last van een knie waar steeds vocht in zit en wilt u hier graag vanaf? Onze fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Eray staan voor u klaar. Nadat we erachter zijn gekomen wat de oorzaak is van het overmatige vocht in uw knie, stellen we een persoonlijk behandelplan op.

  Op deze manier pakken we uw klachten bij de oorzaak aan en begeleiden we u naar een zo goed mogelijk herstel.

  Heeft u nog vragen of wilt u beginnen met uw herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×