Heeft je last van ischias? Dat kan erg pijnlijk zijn en een ischias kan in sommige gevallen zelfs leiden tot serieuze beperkingen in het dagelijks leven. Daarom wil je natuurlijk graag van je klachten af. Wat ischias precies is en hoe fysiotherapie je kan ondersteunen bij je herstel, lees je hieronder.
Wat gebeurt er bij Ischias?
Het menselijk lichaam bestaat uit vele verschillende zenuwen. De langste zenuw is de nervus ischiadicus. Deze zenuw ontspringt aan de onderkant van de wervelkolom en loopt via de bil naar de achterkant van het been. De nervus ischiadicus bevindt zich zowel aan de linker- als rechterkant van het lichaam.
De nervus ischiadicus heeft zowel een motorische als sensorische functie:
- Motorische functie: Het aansturen van de spieren in het been.
- Sensorische functie: Het doorgeven van signalen zoals pijn, temperatuurverandering en druk aan de hersenen.
Bij ischias ontstaat irritatie in deze zenuw. Deze irritatie zorgt ervoor dat de zenuw verkeerde signalen doorgeeft, wat resulteert in pijn, tintelingen of een doof gevoel. Oorzaken van deze irritatie kunnen zijn:
- Artrose
- Het syndroom van Verbiest (vernauwing van het wervelkanaal)
- Een hernia
- Irritatie van de zenuw zelf
Daarnaast kunnen langdurige stress, een inactieve levensstijl en een slechte lichamelijke conditie het risico op ischias vergroten.
Symptomen bij Ischias
Op het moment dat een zenuw geïrriteerd is, ontstaat er vaak een pijnlijk, branderig, prikkelend, doof en/of slaperig gevoel. Waar dit gevoel ontstaat, is afhankelijk van de lichaamsdelen waar deze zenuw informatie van ontvangt en naartoe stuurt. Bij de nervus ischiadicus is dat dus één van beide billen en/of benen.
Vaak hebben mensen met Ischias ook last van pijn in de onderrug, waarbij bepaalde bewegingen deze pijn erger maken. Voorbeelden van deze bewegingen zijn persen, hoesten, niezen of langdurig staan. Soms ervaart men ook krachtsverlies in het aangedane been.
Fysiotherapie bij Ischias
Hoewel ischias niet volledig kan worden genezen met fysiotherapie, kan het de pijn verlichten en herhaling voorkomen. Naast pijnstilling kan een fysiotherapeut je helpen met specifieke oefeningen en houdingscorrectie om de klachten te verminderen.
Ischias oefeningen en fascia-therapie
Tijdens de eerste behandeling zal de fysiotherapeut je klachten en medische geschiedenis uitgebreid in kaart brengen. Op basis hiervan wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.
De fysiotherapiebehandeling zal bestaan uit:
- Spierversterkende oefeningen: Deze helpen om de spieren rondom de ischiaszenuw te versterken en de druk op de zenuw te verminderen.
- Stretching en mobilisatie: Oefeningen die de flexibiliteit vergroten en spanning rondom de zenuw verminderen.
- Houdingscorrectie en ergonomisch advies: Advies om je houding te verbeteren en te zorgen voor een optimale werkplek om verdere irritatie te voorkomen.
Fascia therapie bij ischias
Een belangrijk onderdeel van onze behandelingen is fascia therapie. Fascia is een bindweefselstructuur die verschillende delen van het lichaam met elkaar verbindt. Spanningen of verklevingen in dit bindweefsel kunnen bijdragen aan ischias-klachten.
Door middel van gerichte fascia therapie kunnen deze verklevingen worden verminderd, waardoor spanning afneemt en de doorbloeding verbetert. Dit draagt bij aan een sneller en duurzamer herstel.
Oefentherapie bij ischias
Een effectieve methode om klachten door ischias te verminderen is door middel van oefentherapie. Oefentherapie richt zich op het verbeteren van je houding, beweging en spierkracht. Door specifieke oefeningen werk je aan het versterken van de rug- en bilspieren, waardoor de druk op de ischiaszenuw afneemt. Onze fysiotherapeuten stellen een persoonlijk oefenschema op dat past bij jouw situatie, zodat je effectief en veilig aan je herstel kunt werken.
Oefeningen voor thuis
Om het herstel te bevorderen zal je fysiotherapeut je ook adviseren om oefeningen thuis te herhalen. Dit verhoogt de effectiviteit van de behandeling en helpt om klachten te voorkomen.
Heb je last van ischias en wil je weten welke oefeningen jou kunnen helpen? Neem dan contact op met Fysio Eray. Samen zorgen we ervoor dat je klachten verminderen en je weer soepel kunt bewegen!