1. Blog
 2.  » Wij willen u helpen bij klachten door ischias

Wij willen u helpen bij klachten door Ischias

datum
januari 2024
leestijd
7 minuten
 1. Blog
 2.  » Wij willen u helpen bij klachten door ischias

Wij willen u helpen bij klachten door Ischias

datum
januari 2024
leestijd
7 minuten
Ischias
Eray
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Heeft u last van ischias? Dat kan erg pijnlijk zijn en een ischias kan in sommige gevallen zelfs leiden tot serieuze beperkingen in het dagelijks leven.

Daarom wilt u begrijpelijkerwijs vast graag van uw klachten af. Wat ischias precies is en hoe een fysiotherapeut u kan ondersteunen bij uw herstel van ischias, leest u hieronder.

Wat gebeurt er bij Ischias?

Het menselijk lichaam bestaat uit vele verschillende zenuwen. De langste zenuw is de nervus ischiadicus. Deze zenuw ontsnapt aan de wervelkolom aan de onderkant van de rug en loopt naar de bil en de achterkant van het been. De nervus ischiadicus bevindt zich aan de linker- en rechterkant van het lichaam.

De nervus ischiadicus heeft zowel een motorische als sensorische functie. De motorische functie is het aansturen van de spieren in het been. Daarnaast stuurt de zenuw sensorische informatie, zoals pijn, temperatuursverandering, druk en jeuk, naar de hersenen.

Bij ischias is er bij een van deze twee ischiaszenuwen ergens irritatie ontstaan. Deze irritatie zorgt ervoor dat de zenuw informatie doorgeeft die niet klopt met wat er daadwerkelijk gebeurt. De oorzaak van deze irritatie kan artrose, het syndroom van Verbiest (vernauwing van het wervelkanaal), een hernia of gewoon irritatie van de zenuw zelf zijn.

Er is een vergroot risico op ischias door het hebben van langdurige stress, het aannemen van een inactieve houding of het zijn in een slechte lichamelijke conditie.

Ischias klachten

Symptomen bij Ischias

Op het moment dat een zenuw geïrriteerd is, ontstaat er vaak een pijnlijk, branderig, prikkelend, doof en/of slaperig gevoel. Waar dit gevoel ontstaat, is afhankelijk van de lichaamsdelen waar deze zenuw informatie van ontvangt en naartoe stuurt. Bij de nervus ischiadicus is dat dus één van beide billen en/of benen.

Vaak hebben mensen met Ischias ook last van pijn in de onderrug, waarbij bepaalde bewegingen deze pijn erger maken. Voorbeelden van deze bewegingen zijn persen, hoesten, niezen of langdurig staan. Soms ervaart men ook krachtsverlies in het aangedane been.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Op het moment dat een zenuw geïrriteerd is, ontstaat er vaak een pijnlijk, branderig, prikkelend, doof en/of slaperig gevoel. Waar dit gevoel ontstaat, is afhankelijk van de lichaamsdelen waar deze zenuw informatie van ontvangt en naartoe stuurt.”

  – Fysio Eray

  Fysiotherapie bij Ischias

  Helaas is er geen behandeling van Ischias die de klachten volledig laat verdwijnen. Een arts zal u meestal pijnstilling aanraden en bepaalde lichaamsoefeningen. Deze lichaamsoefeningen, spierversterkende oefeningen en verdere pijnverlichting kunnen ook geboden worden door een fysiotherapeut. Daarbij kan hij/zij ervoor zorgen dat u deze oefeningen op de juiste wijze uitvoert.

  Tijdens de eerste behandeling zal de fysiotherapeut een grondige evaluatie doen van uw symptomen, uw medische geschiedenis en de activiteiten die u uitvoert in het dagelijks leven. Dit zal helpen bij het opstellen van een persoonlijk behandelplan en helpen de specifieke factoren te identificeren die bijdragen aan de ischiaspijn.

  Oefeningen aandacht voor de fascia

  Vervolgens zullen er tijdens de fysiotherapie behandelingen verschillende oefeningen en stretches gebruikt worden om de spieren rond de ischiaszenuw te versterken. Ook zullen de oefeningen helpen om de flexibiliteit te vergroten.

  Naast dat deze oefeningen tijdens de behandelmomenten zullen worden uitgevoerd, zal uw fysiotherapeut u aanraden om deze oefeningen thuis te herhalen. Dit vergroot namelijk de effectiviteit van de behandeling.

  Ook zal er tijdens de behandelingen gelet worden op uw houding, aangezien slechte houdingen kunnen bijdragen aan de symptomen door ischias. Door mee te denken over zaken zoals een ergonomische werkplek en houdingscorrectie, worden de klachten verminderd en is het risico op herhaling lager.

  Tot slot is het belangrijk om fascia rondom mogelijke knelpunten voldoende aandacht te geven. Via de fascia kunnen verschillende delen van het lichaam met elkaar in verbinding staan.

  Verstoringen of ontstekingen kunnen hierdoor via de fascia effect hebben op een andere plek in het lichaam. Om duurzaam van uw klachten af te zijn, is het daarom belangrijk ervoor te waken dat deze niet via bijvoorbeeld de fascia toch weer terugkeren.

  Onze praktijk heeft daarom altijd aandacht voor zaken als de fascia of bewegingsketens, omdat alle delen van het lichaam met elkaar verbonden zijn.

  Fysiotherapie Eray bij ischias klachten

  Heeft u last van klachten door ischias? De fysiotherapeuten van Fysio Eray staan voor u klaar om de klachten van uw geïrriteerde nervus ischiadicus te verminderen! Door middel van een uitgebreide intake kunnen wij een persoonlijke behandeling starten die het beste bij u past.

  Maak hiervoor snel een afspraak of neem telefonisch of via whatsapp contact met ons op!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×