1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij hardnekkige hernia klachten

Fysiotherapie bij hardnekkige hernia klachten

datum
oktober 2023
leestijd
7 minuten
 1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij hardnekkige hernia klachten

Fysiotherapie bij hardnekkige hernia klachten

datum
oktober 2023
leestijd
7 minuten
Hardnekkige hernia klachten
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Een hernia is een veelvoorkomende oorzaak van pijn in de rug en nek. Jaarlijks krijgen alleen in Nederland al 75.000 mensen de diagnose van een hernia. Gelukkig is er in 70 tot 80% van de gevallen geen operatie nodig en kunt u volledig herstellen met behulp van fysiotherapie.

Op deze pagina leest u wat een hernia precies is en hoe de behandeling door middel van fysiotherapie eruitziet.

Wat is een hernia?

De wervelkolom is opgebouwd uit 24 beweeglijke wervels: zeven nekwervels, twaalf borstwervels en vijf lendenwervels. Tussen de wervels bevinden zich de tussenwervelschijven die een schokdempende functie hebben.

De tussenwervelschijven zijn schijven van kraakbeen met in het midden een zachte, geleiachtige kern. Wanneer een tussenwervelschijf beschadigd raakt, kan de geleiachtige kern gaan uitpuilen. De uitstulping die hierdoor ontstaat noemen we een hernia.

De zenuwen in uw lichaam ontspringen allemaal vanuit het ruggenmerg dat zich in de wervelkolom bevindt. Hierdoor is de kans erg groot dat een hernia op een zenuw gaat drukken. Wanneer dit gebeurt, zult u de klachten ervaren die bij een hernia horen.

hernia klachten

Wat zijn de symptomen van een hernia?

Het voornaamste symptoom van een hernia is een scherpe pijn. De pijn kan verergeren wanneer u hoest, niest of perst. Hiernaast kunt u last hebben van tintelingen, krachtverlies en van een verminderd gevoel in het aangedane gebied.

Waar u de symptomen ervaart, is afhankelijk van de locatie van de hernia. Vaak zien we dat de hernia in de onderrug is gelokaliseerd.

Naast het ervaren van pijn op de locatie waar de hernia op een zenuw drukt, kunt u ook symptomen ervaren in het gebied waar de zenuw naartoe loopt. In het geval van een nekhernia kunt u bijvoorbeeld last krijgen van één of beide armen.

Is de hernia in de rug gelokaliseerd? Dan kunnen de symptomen uitstralen naar één of beide billen en benen.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  ”Alle organen en structuren in ons lichaam zijn omgeven door fascia (bindweefsel). Hierdoor ontstaat er een relatie tussen bijvoorbeeld organen die bij elkaar in de buurt liggen. Via de fascia kan er dan ook interactie ontstaan.”

  – Fysio Eray

  Wat zijn de mogelijke oorzaken van een hernia?

  Zoals u hiervoor heeft gelezen, kan een hernia ontstaan wanneer de tussenwervelschijf beschadigd raakt. In meer dan de helft van de gevallen is de hernia een gevolg van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf.

  Verder is er nog een aantal risicofactoren die de kans op het ontstaan van een hernia vergroten. Dit zijn onvoldoende lichaamsbeweging, een slechte spierconditie, overgewicht, roken en slechte voeding.

  Fysiotherapie bij hardnekkige hernia klachten

  Fysiotherapie is een erg toegankelijke en effectieve manier om de klachten die bij een hernia komen kijken te behandelen. Ten eerste zal de behandeling bestaan uit oefentherapie om de spieren rond de wervelkolom te versterken.

  Dit zorgt ervoor dat de wervelkolom beter wordt ondersteund en dat de tussenwervelschijven minder worden belast. Hierdoor neemt ook de druk op de hernia af en zullen de symptomen verminderen.

  Hiernaast kunnen we de spierspanning verminderen aan de hand van mobiliserende oefeningen, waardoor de druk op de hernia afneemt en u makkelijker kunt gaan bewegen.

  Wanneer nodig zullen we ook aandacht besteden aan het verbeteren van uw houding. Een goede houding is namelijk van belang om de belasting op de wervelkolom te verminderen.

  Ten slotte kunnen we u tips geven over bepaalde activiteiten die u beter kunt vermijden en over het bevorderen van een gezonde levensstijl.

  Want wanneer u op een onjuiste manier beweegt, dan kan de wervelkolom onnodig zwaar belast worden. We hebben daarom veel aandacht voor bewegingsketens en compensatie mechanismen.

  Herstel van hardnekkige hernia klachten bij Fysiotherapie Eray

  Herkent u zich in de genoemde klachten en denkt u te maken te hebben met een hernia? Onze fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Eray helpen u graag bij uw herstel. Na het stellen van de juiste diagnose maken we een persoonlijk behandelplan, waarbij uw persoonlijke wensen centraal staan.

  Op deze manier werken we toe naar een zo goed mogelijk herstel.

  Heeft u nog vragen of wilt u beginnen met uw herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×