1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij zweepslag

Fysiotherapie bij zweepslag kuit

datum
januari 2023
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij zweepslag

Fysiotherapie bij zweepslag kuit

datum
januari 2023
leestijd
5 minuten
Zweepslag Kuit
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Helaas is de zweepslag een vrij bekende blessure. Wanneer iemand met een pijnkreet naar zijn kuit grijpt of gaat hinken, dan weet bijna iedereen hoe laat het is. Want dit is een kenmerkende situatie voor de zweepslag blessure.

Een plotselinge pijn in de kuit, op het moment van inspanning. Vaak tijdens een sprintje of bij het in beweging komen. Wanneer de zweepslag ontstaat, dan is het sporten op dat moment afgelopen. Doordat de zweepslag een spierblessure is, kan het ook weer even duren voor u weer volledig aan slag kunt gaan.

Het is heel belangrijk om tijd en aandacht te geven aan herstel, want wanneer u op de juiste manier herstelt. Dan geneest de spierscheuring vaak met weinig tot geen restklachten. Wanneer u het herstel onvoldoende serieus neemt, dan kan er littekenen weefsel ontstaan dat voor klachten blijft zorgen.

Wat gebeurt er precies bij een zweepslag blessure?

De zweepslag is een spierblessure van de kuit. Meer specifiek gaat het in de meeste gevallen om de musculus gastrocnemius die ook wel de oppervlakkige kuitspier wordt genoemd. Door de belasting tijdens het sporten, ontstaat er een scheur in deze spier. Dit kan gaan om enkele spiervezels, maar ook om grotere delen van de spier waarbij ook ligamenten kunnen beschadigen en bloedvaatjes doorscheuren.

Vaak ontstaat de scheur op de plek waar het spierweefsel overgaat in peesweefsel, zodat de spier net tegen de pees aan scheurt. Deze overgang is een natuurlijk zwakke plek. Toch geeft deze overgang in verreweg de meeste gevallen helemaal geen klachten. De reden dat bij zweepslag dit wel gebeurt, is dat de spier zwaarder wordt belast dan dat deze aankan.

Dit kan komen doordat de spier al langere tijd overbelast is, waardoor deze onvoldoende hersteld na inspanning. Ook kan het zijn dat de belasting niet evenwijdig is, bijvoorbeeld door een verkeerde houding of afwijkende manier van bewegen. Allerlei lichamelijke compensatie mechanismen kunnen ervoor zorgen dat belasting op een andere manier wordt verdeeld.

Het is voor ons als fysiotherapeuten van groot belang dat we onderzoeken wat de oorzaak is van de spierblessure. Want u hersteld alleen duurzaam wanneer we niet alleen het letsel laten genezen, maar er ook voor zorgen dat de oorzaak van klacht wordt weggenomen. De enige manier om dit te doen, is door aandacht voor gehele bewegingsketen en alle betrokken structuren en systemen.

Zweepslag Blessure

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Fysiotherapie bij het herstel van zweepslag

  Omdat de zweepslag blessure niet zomaar uit de lucht komt vallen, bestaat de oplossing ook niet uit een massage en een paar dagen rust. Het spierweefsel heeft enkele weken nodig om te herstellen, die tijd moet ook gebruikt worden om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe overbelasting meer kan ontstaan.

  Dit betekent dat wij tijdens de blessurebehandeling van zweepslag, eerst in kaart brengen waardoor de overbelasting is ontstaan. Zijn er beweegketens verstoord, er compensatie mechanismen of een verkeerde manier van bewegen. Door dergelijke mogelijke oorzaken in kaart te brengen en te behandelen, kunnen we ervoor zorgen dat er geen nieuwe overbelasting ontstaat.

  Tegelijkertijd helpen we u om met actieve rust optimaal te herstellen. Dit betekent dat we u helpen met die oefeningen die zorgen voor extra doorbloeding en stimulatie, maar die geen extra belasting voor de spier vormen. Afhankelijk van de omvang van de schade, kunnen wij oefeningen wel of niet doen of variëren in intensiteit van de training. Het doel van de therapie is dat u herstelt met zo min mogelijk littekenweefsel. Omdat dit littekenweefsel in de toekomst voor nieuwe klachten of verminderde functionaliteit kan zorgen.

  Met de juiste begeleiding, is volledig herstel zonder restklachten goed mogelijk. Doordat we ook aandacht hebben voor bijvoorbeeld de bewegingsketen, bent u in de meeste gevallen na de therapie fitter dan u voor de blessure was.

  Welkom bij Fysio Eray in Eindhoven

  Onze praktijk in Eindhoven biedt u alles wat u zoekt in een fysiotherapie praktijk. Onze moderne faciliteiten in combinatie met betrokken fysiotherapeuten, zorgen voor een prettige en deskundige omgeving.

  We staan u graag bij met advies en ondersteuning. Hiervoor kunt u eenvoudig contact met ons opnemen.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×