1. Blog
 2.  » Hulp door uw fysiotherapeut bij klachten door een scheef bekken

Hulp door uw fysiotherapeut bij klachten door een scheef bekken

datum
november 2023
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Hulp door uw fysiotherapeut bij klachten door een scheef bekken

Hulp door uw fysiotherapeut bij klachten door een scheef bekken

datum
november 2023
leestijd
6 minuten
scheef bekken
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Het bekken is het centrale punt van ons lichaam. Op het bekken rust de wervelkolom en de benen zijn aan het bekken “opgehangen”. Alleen door naar de positie van het bekken in ons lichaam te kijken, wordt al duidelijk dat het bekken belangrijk is.

Wanneer we ook nog eens bedenken dat er allerlei belangrijke structuren zoals grote zenuwen of (slag)aderen door het bekken lopen, dan wordt het belang van het bekken nog eens onderstreept.

Bekkenklachten zijn dan ook bijzonder vervelend en kunnen uw leven flink verstoren. Een groot deel van deze klachten ontstaat door wat in de volksmond een scheef bekken wordt genoemd.

Hierbij wordt het bekken onevenredig belast of juist onevenredig ondersteund. Het gevolg is dat het bekken scheef gaat staan waardoor het minder stabiel is.

Dit kan allerlei klachten geven.

Wat bedoelen we precies met een scheef bekken?

Bij een scheef bekken hoeft u niet te denken aan een grote en opvallende afwijkende stand. U ziet niet aan de buitenkant dat het bekken scheef staat. Een scheefstaand bekken is vaak veel subtieler. Er is sprake van een kleine disbalans tussen de rechterzijde en linkzijde van het bekken.

Bij een scheef bekken is er niet direct sprake van een instabiel bekken. Een instabiel bekken komt doordat de botdelen van het bekken ten opzichte van elkaar bewegen. Deze klacht komt veel tijdens de zwangerschap voor. Bij een scheefstaand bekken bewegen de botdelen niet zozeer ten opzichte van elkaar, het is meer het bekken als geheel dat een afwijkende stand heeft.

Andere omschrijvingen voor een scheef bekken zijn een bekkentorsie of een bekkenverwringing.

scheef bekken

Op welke manier merkt u dat u last heeft van een scheefstaand bekken?

Van de scheefstand zelf heeft u meestal weinig last. Het zijn meestal de gevolgen voor andere structuren die klachten geven. Wanneer het bekken scheef staat, dan heeft dit gevolgen voor de rug. De rug zal daarom compensatiemechanismen inzetten. Er komen veranderingen in belasting en in spierspanning. Dit kan klachten zoals een verminderde mobiliteit en rugpijn geven.

Ook kunnen er klachten in de lies of benen optreden. Dit kan komen doordat er structuren bekneld raken door de afwijkende stand. De knieën kunnen als gevolg van de afwijkende bekkenstand anders belast worden, waardoor ook deze klachten geven.

De klachten bij een scheef bekken kunnen dus bijzonder divers zijn, dit is ook logisch wanneer we weer even terugdenken aan de belangrijke positie die het bekken in ons lichaam heeft.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Wanneer het lichaam harmonieus samenwerkt, dan treden er geen klachten op. Het is dus onze taak om te zorgen dat alle structuren in uw lichaam op een goede belast worden en dat alle lichaamsfuncties worden uitgevoerd door lichaamsdelen die hier goed bestand tegen zijn.

  – Fysio Eray

  Het is belangrijk om de oorzaak van de afwijkende bekkenstand te behandelen

  De behandeling van een scheef bekken, is altijd een afweging van oorzaak en gevolg. Welke structuren of afwijkingen zijn de oorzaak van het scheve bekken en welke afwijkingen zijn een gevolg van het scheve bekken.

  Hierdoor is een behandeling bij bekkenklachten altijd maatwerk, want er kan altijd weer een ander samenspel van factoren zijn. Wij onderzoeken daarom grondig welke bewegingsketens er zijn aangedaan en of er compensatie mechanismen zijn.

  • Is er sprake van een beenlengte verschil? Zo ja, waardoor komt dit.
  • Zijn de gewrichten tussen de wervelkolom en het bekken (SI gewrichten) voldoende beweeglijk? Zo nee, waarom is dit zo?
  • Is de spierspanning in de rug in balans? Zo nee, hoe heeft dit een relatie met de bekkenklachten?

  Deze vragen en nog veel meer, stellen wij ons bij het lichamelijk onderzoek. Daarna richten we de behandeling zo in dat we niet alleen de klacht behandelen, maar vooral ook de oorzaak van de problemen.

  Hierdoor heeft u de grootste kans op duurzaam herstel, zonder dat de klachten terugkomen.

  Fysiotherapie Eray staat voor kwaliteit en voor aandacht

  Onze praktijk werkt volgens het gedachtengoed van holistische zorg. Dat betekent dat wij geen structuur of klacht behandelen. Wij kijken naar de samenhang van het lichaam en willen die optimaal verzorgen.

  Wanneer het lichaam harmonieus samenwerkt, dan treden er geen klachten op. Het is dus onze taak om te zorgen dat alle structuren in uw lichaam op een goede belast worden en dat alle lichaamsfuncties worden uitgevoerd door lichaamsdelen die hier goed bestand tegen zijn.

  Wij willen u graag helpen, dat kan zowel in onze praktijk in Best als op onze locatie in Eindhoven. U kunt ons een bericht sturen of even bellen. Dan vertellen wij u precies waar u bij ons aan toe bent.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×