1. Blog
 2.  » Fysiotherapeutische zorg bij een beknelde zenuw in het bekken

Fysiotherapeutische zorg bij een beknelde zenuw in het bekken

datum
oktober 2023
leestijd
7 minuten
 1. Blog
 2.  » Fysiotherapeutische zorg bij een beknelde zenuw in het bekken

Fysiotherapeutische zorg bij een beknelde zenuw in het bekken

datum
oktober 2023
leestijd
7 minuten
Beknelde zenuw bekken
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie
Om maar direct met de deur in huis te vallen, weet u heel zeker dat uw klachten komen doordat er een zenuw bekneld zit? Want in veel gevallen zijn er meerdere zaken aan de hand wanneer u pijn heeft in uw bekken. Een beknelde zenuw kan hier zeker een onderdeel van zijn, maar het is lang niet altijd het hele verhaal.

Daarom beginnen wij altijd met een grondig onderzoek. Want wij willen weten waar uw klachten vandaan komen, voordat we beginnen met onze behandeling.

Dit zorgt ervoor dat wij heel veel mensen kunnen helpen met hun klachten. Klachten zoals een beknelde zenuw in het bekken. Wij vertellen u dan ook graag meer over onze manier van werken, want deze verschilt op sommige punten van veel andere fysiotherapeuten.

Waardoor ontstaan de klachten bij een zenuwbeknelling in het bekken?

Bij een beknelde zenuw is er sprake van een zenuw die te weinig ruimte heeft, waardoor deze beklemd raakt. In de meeste gevallen is dit de nervus Pudendus. Deze klachten worden dan ook vaak Pudendus neuralgie genoemd. Het kan echter sterk verschillende waardoor de zenuw in de beknelling raakt.

Dit kan komen doordat een structuur in de regio te veel plaats inneemt of doordat er sprake is van een verschuiving van bepaalde structuren. Doordat zenuwen in het bekken door allerlei andere structuren (bot, vliezen, spieren) heenlopen, zijn er tal van punten waarop een zenuw in de verdrukking kan raken.

De zenuw reageert hierop en raakt geïrriteerd. Deze irritatie heeft invloed op de werking van de zenuw. Dit merkt u doordat er vervolgens klachten optreden.

Bekken Pijn

Hoe weet u of uw klachten komen door een beknelde zenuw in het bekken?

Er zijn verschillende aanwijzingen dat uw klachten ontstaan door een verdrukking van een zenuw in het bekken. Het is echter lastig om zelf met zekerheid vast te stellen dat uw klachten komen door een zenuw die bekneld zit.

Wij hebben verschillende onderzoeken en testen tot onze beschikking, waarmee we dit wel met een grote mate van zekerheid kunnen vaststellen.

De klachten die u zelf ervaart, zijn terug te leiden naar de functie van zenuwen. Deze functie bestaat uit het overbrengen van informatie van de zintuigen en het aansturen van spieren. Wanneer de werking van de zenuw verstoord raakt, dan heeft dit dan ook invloed op wat we voelen en op hoe we bewegen.

Dit geldt voor de regio waar de zenuw naartoe loopt. Bij een beknelde zenuw in het bekken heeft u daarom niet alleen pijn in het bekken zelf. U kunt ook pijn hebben u in billen of benen. U kunt naast pijn ook last hebben van een doof gevoel of zelfs van een vermindering van spierkracht wanneer de verdrukking relatief hevig is.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  ”Alle organen en structuren in ons lichaam zijn omgeven door fascia (bindweefsel). Hierdoor ontstaat er een relatie tussen bijvoorbeeld organen die bij elkaar in de buurt liggen. Via de fascia kan er dan ook interactie ontstaan.”

  – Fysio Eray

  Onze therapie bij een beknelde zenuw in het bekken

  Onze therapie start al op het moment dat wij vaststellen waar uw klachten vandaan komen en welke factoren er van invloed zijn op uw klachten. Voor duurzaam herstel is namelijk niet alleen nodig om de klachten te behandelen, de oorzaak moet worden aangepakt. Dat is de enige manier om een terugkeer van de klachten in de toekomst te voorkomen.

  Wanneer u de klachten al vaker heeft gehad, dan is de kans groot dat de oorzaak nooit goed is aangepakt. Wij zetten daarom niet alleen reguliere fysiotherapie in. Wij maken ook gebruik van technieken uit bijvoorbeeld de fascia therapie.

  Alle organen en structuren in ons lichaam zijn omgeven door fascia (bindweefsel). Hierdoor ontstaat er een relatie tussen bijvoorbeeld organen die bij elkaar in de buurt liggen. Via de fascia kan er dan ook interactie ontstaan.

  Een irritatie of verstoring in de onderrug, kan dan ook invloed hebben op de bekken regio. Verstoringen in het bekken (zoals een beknelde zenuw) hoeven dan ook niet altijd hun oorzaak volledig in het bekken te hebben.

  Ook bewegingsketens en compensatiemechanismen zorgen ervoor dat een echt duurzame therapie, zich niet alleen op de bekkenregio kan focussen.

  Fysio Eray staat voor een duurzaam resultaat

  Binnen onze praktijk behandelen we dan ook geen lokale klachten, wij willen uw hele gezondheid naar een hoger niveau tillen. Dat doen we door al onze kennis en kunde in te zetten op het moment dat u naar onze praktijk komt.

  Wij vertellen u graag meer over onze manier van werken, wanneer u ons belt of een bericht stuurt. Dan informeren wij u graag verder.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×