1. Blog
 2.  » Wij staan voor u klaar wanneer u last heeft van klachten door scheenbeenvliesontsteking

Wij staan voor u klaar wanneer u last heeft van klachten door scheenbeenvliesontsteking

datum
december 2023
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Wij staan voor u klaar wanneer u last heeft van klachten door scheenbeenvliesontsteking

Wij staan voor u klaar wanneer u last heeft van klachten door scheenbeenvliesontsteking

datum
december 2023
leestijd
6 minuten
Scheenbeenvliesontsteking
Eray
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Bij het sporten wordt uw lichaam stevig belast. De spieren, banden en gewrichten krijgen flinke krachten te verduren en moeten veel druk kunnen weerstaan. Om die reden heeft u na het sporten vast wel eens een pijntje of een klacht.

Gelukkig zijn deze na enkele dagen meestal weer verdwenen. Er is echter een aantal blessures dat vaak hardnekkiger is. Naast zweepslag is een bekend voorbeeld hiervan de scheenbeenvliesontsteking. Deze blessure geeft met name pijn bij het hardlopen. Omdat u bij veel sporten moet hardlopen, kan een scheenbeenvliesontsteking erg vervelend zijn.

Wij willen u meer vertellen over hoe wij u met fysiotherapie kunnen helpen bij deze blessure.

Waardoor ontstaat een ontsteking van het scheenbeenvlies?

Een scheenbeenvliesontsteking is een typische blessure door overbelasting. Er wordt meer van het lichaam gevraagd, dan dat het lichaam aan kan. Dit komt meestal door een disbalans tussen de spieren van de schenen en de kuiten.

De kuitspieren zijn erg sterk en trekken de voet naar beneden bij het afzetten. De spieren van de schenen trekken vervolgens de tenen en de voet weer omhoog. Hierbij zorgen zij dus voor tegendruk voor de kuitspieren.

In sommige gevallen zijn de kuitspieren echter sterker dan de spieren aan de voorzijde van het been. De scheenbeenspieren kunnen hierdoor geïrriteerd raken en klachten geven. De vliezen en het bindweefsel die in de schenen lopen, kunnen hierdoor ook geïrriteerd en ontstoken raken.

Dit effect kan worden versterkt doordat verschillende spieren van het onderbeen ook aanhechten op de vliezen van de schenen, waardoor deze nog meer belasting te verduren hebben.

Dit geeft een kenmerkende pijn aan de voorzijde van de schenen. Tegenwoordig wordt deze pijn ook wel shin splint of MTSS genoemd.

Ontsteking Scheenbeenvlies

Het ontstaan van een scheenbeenvliesontsteking

Een disbalans tussen de spieren van de voorzijde en de achterzijde van het onderbeen is niet de enige reden waarom een scheenbeenvliesontsteking kan ontstaan. In veel gevallen zijn er ook andere factoren die invloed hebben.

Een verkeerde manier van bewegen of een onjuiste opbouw van uw training kan een grote rol spelen. Wanneer de belasting niet goed wordt verdeeld over de onderbenen, bijvoorbeeld door een onjuiste houding of onjuiste manier van bewegen, dan kunnen structuren sneller overbelast raken.

Op dezelfde manier kunnen de schenen overbelast raken wanneer deze onvoldoende tijd krijgen om te herstellen na een training. Wanneer er eenmaal een ontsteking ontstaat, is het weefsel extra gevoelig en kan het gemakkelijk opnieuw geïrriteerd raken.

In de meeste gevallen komt de pijn snel terug wanneer u begint met hardlopen en blijven de schenen gevoelig wanneer u hier op drukt.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een disbalans tussen de spieren van de voorzijde en de achterzijde van het onderbeen is niet de enige reden waarom een scheenbeenvliesontsteking kan ontstaan. In veel gevallen zijn er ook andere factoren die invloed hebben.

  – Fysio Eray

  Onze zorg bij aanhoudende klachten aan de schenen

  Bij een scheenbeenvliesontsteking is er feitelijk niets stuk. Er is wel sprake van een verstoorde balans tussen de belastbaarheid en de belasting die u van uw lichaam vraagt. We gaan daarom aan de slag om deze in balans te brengen.

  Dit kunnen we doen door de belastbaarheid te verhogen door uw spieren te versterken. Met specifieke oefeningen zorgen we ervoor dat de spieren van uw kuiten en schenen beter in staat zijn de gevraagde belasting op te vangen.

  We kijken ook naar uw manier van bewegen en trainen. Beweegt u op een goede manier en zijn uw trainingen en herstel goed opgebouwd? Het kan zo zijn dat u uw voeten niet recht neerzet bij het lopen of dat er sprake is van een beenlengte verschil.

  Wij brengen de gehele bewegingsketen in kaart, zodat we niet alleen naar de lokale klacht kijken, maar vooral ook naar hoe uw gehele lichaam met de klacht te maken heeft.
  Door dit te doen richten we ons niet op het behandelen van de symptomen, maar op duurzaam herstel. Zo zorgen we ervoor dat de klachten niet alleen weg zijn, maar ook wegblijven.

  Kies voor de experts van Fysio Eray

  U kunt zowel terecht bij onze praktijk in Eindhoven als onze praktijk in Best. Op beide locaties bent u verzekerd van een toegewijde en persoonlijke behandeling. We starten altijd met een grondig lichamelijk onderzoek waarna we met u een maatwerk behandelplan opstellen en bespreken.

  Dan gaan we er samen voor zorgen dat u weer volledig herstelt en volledig fit raakt!

  U kunt eenvoudig contact opnemen via de mail of telefoon. We leggen u dan graag uit wat wij voor u kunnen doen.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×