1. Blog
 2.  » Onze fysiotherapeutische zorg bij shin splint klachten (MTSS)

Onze fysiotherapeutische zorg bij shin splint

klachten (MTSS)

datum
december 2022
leestijd
8 minuten
 1. Blog
 2.  » Onze fysiotherapeutische zorg bij shin splint klachten (MTSS)

Onze fysio-therapeutische zorg bij shin splint klachten (MTSS)

datum
december 2022
leestijd
8 minuten
Shin-plint-Eray
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Iedere sporter weet dat u bij het sporten niet ontkomt aan af en toe een pijntje. Of het nu gaat om een beurse plek na een duel, of om wat spierpijn na een zware sessie. Maar dit zijn normale pijntjes die snel weer over gaan.

Shin splint is een heel ander verhaal. Deze pijnklachten in de schenen blijven langdurig aanwezig waardoor ze u flink in de weg kunnen zitten. Juiste mensen die regelmatig sporten hebben last van de hardnekkige pijn in de scheenbenen. De klachten hebben te maken met overbelasting van de spieren rondom de schenen en blijven vaak terugkomen.

Wij willen u meer vertellen over de mogelijkheden om deze klachten te behandelen en te voorkomen met fysiotherapie.

Waardoor ontstaat shin splint

Shin splint zorg voor pijn en soms stijfheid rondom het scheenbeen bij het lopen en sporten. Het goede nieuws is dat shin splint pijnlijk is, maar niet schadelijk of gevaarlijk.

De oorzaak van de pijn is overbelasting van spieren rondom het scheenbeen. Deze eigenschap komt ook terug in medische term die voor shin splint wordt gebruikt, het mediaal tibiaal stress-syndroom (MTSS). Dit betekent letterlijk overbelasting van de binnenkant van de schenen.

De overbelasting zorgt voor irritatie en soms voor een ontstekingsreactie, waardoor er pijn en zwelling kan ontstaan in de spieren rondom de schenen.

Dit kan voor sommige mensen verrassend zijn, want shin splint ontstaat ook bij getrainde sporters die gewend zijn om veel van hun lichaam te vragen. Het gaat daarom bij het ontstaan van shin splint niet alleen om de hoeveelheid belasting, maar ook de manier waarop deze door het lichaam wordt opgevangen.

Shin-plint-Fysioeray

Aandacht voor de gehele bewegingsketen bij shin splint klachten

Wij zien vaak dat er sprake is van een manier van bewegen die niet optimaal is waardoor er relatief veel kracht op het onderbeen komt te staan. De oorzaak van shin splint is dus niet alleen dat de spieren rond de schenen de belasting niet aankunnen.

Er is vaak een lichamelijke reden waardoor die belasting hoger is dan deze eigenlijk zou moeten zijn. Bijvoorbeeld een disbalans tussen spiergroepen, een niet optimale coördinatie of een afwijkend looppatroon.

Dit maakt de shin splint bij uitstek een klacht die behandeld moet worden met aandacht voor de gehele bewegingsketen. En dit is één van de expertise gebieden van onze praktijk. Wij zetten dan ook technieken in, waar niet iedere praktijk ervaring mee heeft.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  -P. Slooten-

  Onze therapie bij shin splint

  Heel kort door de bocht is onze therapie bij shin splint tweeledig. We richten ons op het verhelpen van de pijnklachten. En we pakken de oorzaak aan, die er ervoor zorgde de klachten in de eerste plaats zijn opgetreden. Want daarmee voorkomen we dat de klachten terugkomen.

  Omdat de shin splint klachten primair een reactie op overbelasting zijn, gaan we de belastbaarheid van de spieren verhogen. Dit doen we door gerichte oefeningen die de spieren versterken. Deze training zorgt ook voor extra doorbloeding en stimulatie, waardoor het weefsel sneller hersteld.

  Wij maken ook gebruik van shockwave om het weefsel nog verder te stimuleren. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een gefocuste (geconcentreerde) sessie met shockwave het herstel kan versnellen.

  Daarnaast is het belangrijk om ook andere spiergroepen te versterken om zo de coördinatie en kracht te verbeteren. Hierdoor kan de loopbeweging beter worden uitgevoerd, waardoor de belasting van de schenen afneemt. U blijft tijdens de gehele behandeling dus actief, zodat uw conditie niet hoeft te lijden onder de blessure.

  Welkom bij Fysio Eray Eindhoven

  Onze praktijk is begonnen vanwege een passie voor bewegen, sport en gezondheid. Deze liefde voor ons vak merkt u direct wanneer u bij ons binnenkomt. Uw herstel is onze prioriteit.

  Dit kunt u zelf ervaren wanneer u ons belt of wanneer u bij ons langskomt. Wij helpen u graag met meer informatie of met een goede behandeling.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×