1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij hamstringklachten

Fysiotherapie bij

hamstringklachten

datum
december 2022
leestijd
8 minuten
 1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij hamstringklachten

Fysiotherapie bij hamstringklachten

datum
december 2022
leestijd
8 minuten
Hamstringblessure
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Veel mensen kennen wel de kenmerkende manier waarop een hamstringblessure zich vaak aandient. Bij een sprintje grijpt iemand opeens naar de achterkant van het bovenbeen. Grote kans dat diegene dan al vermoedt wat er aan de hand is: hamstring letsel.

Zowel fitte, regelmatige sporters als mensen die af en toe sporten kunnen last krijgen van hun hamstrings. Soms ontstaat de blessure op karakteristieke wijze, maar de klachten kunnen ook meer sluipend beginnen. Hoewel de blessure met de juiste fysiotherapie goed te behandelen is zien wij toch veel mensen die langere tijd last houden of bij wie de blessure terugkomt.

Wij vertellen daarom graag meer over onze zorg bij hamstringklachten.

Wat gebeurt er precies bij een hamstringblessure?

Bij een hamstringblessure is er sprake van letsel aan de grote spier aan de achterzijde van het bovenbeen. De hamstring bestaat uit drie spieren (m. biceps femoris, m. semitendinosus, m. semimembranosus) die vanuit de bil naar de knie lopen. De hamstrings helpen niet alleen bij het buigen van de knie, maar ook bij het strekken van de heup en het stabiel houden van de knie.

De hamstring speelt dus een grote rol tijdens het lopen of rennen. Op deze manier ontstaat dan ook meestal de blessure. Tijdens inspanning kan de hamstring verrekken of inscheuren. Dit kan komen door te veel belasting of doordat de belasting niet goed over de spier wordt verdeeld. In de meeste gevallen voelt u een scherpe pijn in het midden van de hamstring die aanwezig is in rust, maar erger wordt bij het bewegen.

Er zijn verschillende gradaties van het letsel van een hamstringblessure. Dit kan variëren van lichte schade aan enkele spiervezels – waarbij u alleen bij beweging een milde pijn voelt – tot aan een scheur in de spier. In dit geval is er een u zwelling en ziet u een hematoom. U kunt uw been hierbij niet meer kunt gebruiken. In de meest extreme gevallen is zelfs een operatie noodzakelijk.

Wanneer er sprake is van schade aan de spier zonder dat deze geheel is afgescheurd, dan zijn er goede mogelijkheden om te herstellen met fysiotherapie. Hierbij is het volledig herstellen zeer belangrijk om een herhalende blessure te voorkomen. Daarnaast is het van belang om niet alleen aandacht te hebben voor de hamstrings, maar ook voor andere structuren in de bewegingsketen die nauw verbonden zijn met de hamstrings.

Hamstringblessure

De hamstring in de bewegingsketen

Ons lichaam bestaat niet uit aparte systemen die langs elkaar heen werken. Structuren, systemen en lichaamsdelen werken samen om processen en bewegingen uit te voeren. De hamstrings maken dan ook onderdeel uit van een bewegingsketen. Dit zijn verschillende delen van het lichaam die samen betrokken zijn bij een beweging.

Wanneer de hamstrings samentrekken bij het lopen dan heeft dit ook effect op allerlei andere spieren, botten en pezen. Een verzwakte hamstring heeft invloed op andere structuren die onderdeel zijn van de bewegingsketen. Doordat de hamstrings anders worden belast neemt de belasting op andere spieren af of juist toe. Op deze manier heeft een kwetsuur van de hamstring dus invloed op allerlei andere delen van het lichaam.

Bij het behandelen van de hamstringklachten is het dus belangrijk om ook aandacht te hebben voor andere delen van bewegingsketen die moeten compenseren of misschien geblokkeerd raken. Op dezelfde manier hebben we aandacht voor een scheefstand van bijvoorbeeld het bekken, waardoor de hamstrings onevenredig kunnen worden belast. Bij een succesvolle behandeling is er dus niet alleen aandacht voor de hamstrings zelf, maar ook voor andere structuren die nauw betrokken zijn bij de hamstrings.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  -P. Slooten-

  Hoe behandelen wij een acute hamstringblessure

  Bij een hamstringblessure is het dan ook extreem belangrijk om de gehele therapie goed af te ronden. In het begin is er vaak sprake van pijn en soms verminderde mogelijkheid tot bewegen. Hierdoor zijn de meeste mensen aan het begin van de behandeling voorzichtig. Wanneer de klachten afnemen wil dit nog niet zeggen dat u de spier weer volledig kunt belasten, omdat het weefsel nog steeds zwak is.

  Niet voor niets komt bij een groot deel van de mensen na enige tijd de blessure weer terug. Dit is een direct gevolg van onvoldoende optrainen van de hamstring. Wij hebben bij de behandeling dan ook niet alleen aandacht voor het herstel, maar ook voor het voorkomen van eenzelfde blessure. Dit betekent dat wij in de laatste fase van uw revalidatie ervoor zorgen dat u volledig belast kunt worden. Niet alleen in een trainingssituatie, maar ook in situaties van veldtrainingen, wedstrijden of zware oefeningen.

  We kijken hierbij niet alleen naar de hamstrings zelf maar naar de gehele bewegingsketen, zodat er geen sprake is van verkeerde belasting of compensatie. Door op een goede manier te bewegen en volledig te herstellen kunt u de kans op een herhalende blessure sterk verkleinen. Het doel is bij ons dat u nog sterker terugkeert dan u voor de blessure was.

  Welkom bij Fysio Eray

  Onze praktijk heeft extra veel aandacht voor de samenhang van het lichaam. Wij geloven in een holistische visie op zorg en laten deze dan ook in onze therapie terugkeren. We helpen u graag wanneer u last heeft van hamstringklachten. Of dit nu voor de eerste keer is of wanneer er sprake is van een herhalende blessure. Wij staan voor u klaar!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×