1. Blog
 2.  » Effectieve fysiotherapie bij pijnklachten in de schouder door SAPS

Effectieve fysiotherapie bij pijnklachten in de schouder door SAPS

datum
november 2023
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Effectieve fysiotherapie bij pijnklachten in de schouder door SAPS

Effectieve fysiotherapie bij pijnklachten in de schouder door SAPS

datum
november 2023
leestijd
6 minuten
SAPS
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Er kunnen allerlei klachten optreden in de schouder, want de schouder is een complex gewricht. De schouder is bijzonder flexibel, waarbij de kapsels en de spieren een relatief groot deel van de stabiliteit bieden.

Dit heeft als gevolg dat klachten van de schouder vaak ook een relatie hebben tot de kwaliteit van de spieren of kapsels rondom de schouder.

Dit is ook het geval bij schouderklachten door het Sub Acromiaal Pijnsyndroom van de Schouder (SAPS). Bij deze aandoening staat pijn op de voorgrond. Hoewel de schouder redelijk goed te bewegen is, doet deze pijn bij het heffen van de arm en het liggen op de schouder.

Mensen met SAPS komen dan ook vaak met de klacht dat zij niet lekker liggen of niet goed slapen en dat het werken boven hun hoofd pijnlijk is.

Het goede nieuws is dat bij SAPS er vaak geen blijvende schade is, met gerichte therapie kunnen we dus heel veel bereiken!

Wat is er precies aan de hand bij SAPS?

Bij SAPS is er meestal geen grote schade aan het gewricht. De klachten komen voornamelijk doordat de schouder niet op de goede manier beweegt. Doordat bewegingen niet optimaal worden uitgevoerd, raken er structuren in de schouder overbelast.

De schouder, de elleboog en de pols kunnen allen bewegen. Wanneer u iets op wilt pakken, dan kunt u het grootste deel van deze beweging dus maken in de pols, de elleboog of de schouder. Omdat er meerdere plekken zijn waar de arm kan buigen of draaien, zijn er meerdere manieren om een beweging uit te voeren.

Bij SAPS klachten is er vaak sprake van verminderde mobiliteit of van spierzwakte, waardoor een bepaalde beweging van de schouder minder goed verloopt. Dit wordt eenvoudig gecompenseerd, door op een iets andere manier te bewegen. Op die manier is de schouder toch nog volledig functioneel.

Maar door het uitvoeren van bewegingen op net een andere manier, raakt de schouder ook op een andere manier belast. Dit kan overbelasting van bepaalde structuren als gevolg hebben.

Doordat er in de schouder niet veel ruimte is, is er weinig ruimte voor zwelling of voor irritatie. Doordat deze zwelling en irritatie ontstaan als gevolg van de verkeerde manier van bewegen, ontstaat er pijn.

SAPS

Een complexe schouderklacht met uitstralende pijn

SAPS klachten zijn met fysiotherapie vaak vrij snel verdwenen. Maar deze komen helaas ook vaak weer terug!

Dit is gevolg van therapie die slechts deels is gericht op de oorzaak van het probleem. De echte oorzaak van de klachten, bijvoorbeeld de spierzwakte van de rotator cuff die een verkeerde manier van bewegen veroorzaakt, is niet aangepakt.

Daarnaast kan de pijn uitstralen. Dit komt doordat er triggerpoints kunnen optreden of doordat de fascia geïrriteerd raakt. Hierdoor kan pijn zich anders presenteren, waardoor de oorzaak van de klachten niet altijd wordt gevonden.

Ook kan het kapsel aangetast raken door de irritatie, waardoor het gewricht minder goed glijdt. De combinatie van minder soepel glijden, spierzwakte en triggerpoints kan ervoor zorgen dat de klachten snel weer terugkomen.

Dit willen wij niet laten gebeuren, daarom zetten wij niet alleen fysiotherapie in. Wij maken ook gebruik van technieken zoals fasciatherapie en wij hebben extra veel aandacht voor bewegingsketens.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een goede beweging is essentieel om overbelasting van de structuren in het schoudergewricht te voorkomen.

  – Fysio Eray

  Onze complete therapeutische aanpak bij SAPS klachten

  De basis van de therapie is fysiotherapie. We gaan aan de slag zodat u de bewegingen met de schouder goed uitvoert. Daarnaast richten we ons het opbouwen van de kracht van spieren zoals de supraspinatus en de infraspinatus.

  Door deze spieren weer in de goede krachtsverhouding te brengen, wordt de schouder gelijkmatig belast en verbetert uw manier van bewegen. Een goede beweging is essentieel om overbelasting van de structuren in het schoudergewricht te voorkomen.

  Door fasciatherapie en de behandeling van triggerpoints, kunnen we irritatie van weefsels aanpakken. Hierdoor blijven er geen ontstekingshaarden achter en is er geen uitstraling naar andere weefsels.

  Tot slot is uw houding en manier van leven van belang. Door te letten op een goede houding en voldoende af te wisselen tijdens bijvoorbeeld uw werk, zijn de klachten niet alleen weg. Zij komen ook niet meer terug.

  Kies voor de holistische zorg van Fysiotherapie Eray

  Wij willen u niet alleen helpen herstellen, wij willen ook dat de klachten niet meer terugkomen. U kunt voor grondige zorg met aandacht voor uw gehele gezondheid terecht in onze praktijk in Eindhoven of in Best.

  Wij staan op beide locaties tot uw beschikking. Wanneer u belt of ons een bericht stuurt, dan helpen wij u graag verder!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×