1. Blog
 2.  » Shockwave therapie in de omgeving Eindhoven

Shockwave therapie in de omgeving Eindhoven

datum
juli 2022
leestijd
8 minuten
 1. Blog
 2.  » Shockwave therapie in de omgeving Eindhoven

Shockwave therapie in de omgeving Eindhoven

datum
juli 2022
leestijd
8 minuten
shockwave therapie eindhoven
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie
Shockwave therapie is bij uitstek geschikt voor klachten of blessures die al langere tijd aanwezig zijn. Wij zetten deze therapie bijvoorbeeld vaak in bij langdurige peesklachten.

Shockwave therapie stimuleert namelijk door hoogenergetische golven het zelfhelend vermogen van het lichaam. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een apparaat dat schokgolven produceert. Deze zorgen voor een verbetering van de stofwisseling en doorbloeding, waardoor het lichaam beter herstelt.

In dit artikel leest u hoe shockwave therapie werkt, voor welke klachten shockwave effectief kan zijn, hoe een behandeling eruitziet en welke voordelen shockwave therapie heeft. In onze praktijk in Eindhoven zetten wij shockwave therapie in naast onze reguliere fysiotherapie. Bij specifieke klachten zorgt deze combinatie voor een heel krachtig herstel.

Hoe werkt shockwave therapie precies?

Zoals we al zeiden; shockwave therapie stimuleert de zelfhelende werking van het lichaam. Door middel van het toedienen van hoogenergetische golven op de pijnlijke plek, wordt er energie afgegeven. Het lichaam reageert hierop door het vrijmaken van verschillende herstelstimulerende stoffen. Deze stoffen stimuleren het herstel van het weefsel en verbeteren de doorbloeding op de plaats van de blessure, wat resulteert in een sneller herstel.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze effecten direct na shockwave therapie ontstaan.

Er zijn twee verschillende vormen: radiale shockwave therapie (RSWT) en focussed shockwave therapie (FSWT). Bij RSWT worden de schokgolven over een groter oppervlak verdeeld met een lagere intensiteit. Deze vorm van shockwave wordt het meeste gebruikt en is in veel gevallen effectief bij pijn.

FSWT werkt meer geconcentreerd en met een hogere intensiteit. Klachten zoals kalkvorming, peesklachten of terugkerende slijmbeursontstekingen vragen om deze precieze en krachtige aanpak.

hoe werkt shockwave therapie

Waar passen wij shockwave therapie toe?

We kunnen shockwave toepassen voor het behandelen van allerlei klachten, zoals een tenniselleboog, een verkalking in het schoudergewricht, een chronische ontsteking van een achillespees, hielspoor, peesklachten, een slijmbeursontstekingen, een mediaal tibiaal stresssyndroom (oftewel springschenen) en spasticiteit.

Shockwave is dus met name effectief bij klachten aan pezen, omdat dit weefsel goed reageert op energiegolven. Wanneer shockwave op de juiste manier wordt ingezet, kan dit bij veel chronische/langdurige klachten de behandeling effectiever maken.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Hoe ziet de behandeling eruit?

  Naar aanleiding van de intake en het lichamelijk onderzoek, kan uw fysiotherapeut shockwave adviseren als beste optie voor het behandelen van uw klacht. Het pijngebied zal worden gelokaliseerd door gebruikt te maken van echografie.

  Door middel van echografie kunnen spieren, pezen, slijmbeurzen en gewrichtskapsel van het lichaam goed in beeld gebracht worden, waardoor precies de juiste plek gevonden kan worden.

  Vervolgens wordt er gel op het behandelgebied aangebracht en wordt het apparaat op de huid geplaatst. De schokgolven worden dan toegediend, waarbij de fysiotherapeut kleine ronddraaiende bewegingen maakt met het apparaat. Een behandeling neemt slechts 10-15 minuten in beslag.

  De meeste mensen ervaren enkel lokaal een licht onaangenaam gevoel, maar dit is niet pijnlijk. Verder geeft shockwave therapie weinig bijwerkingen. Wel kan er direct na de behandeling lichte roodheid of zwelling ontstaan. Deze is van tijdelijk aard.

  Meestal is er vrij snel na de behandeling verbetering van de klachten merkbaar en zijn slechts enkele behandelingen (4 à 5) nodig.

  Fysiotherapie in combinatie met shockwave

  Naast de behandeling met shockwave therapie, is het natuurlijk ook belangrijk om de problemen die de klachten veroorzaakt hebben of in stand houden aan te pakken. Denk hierbij aan het trainen van zwakke schakels, het verbeteren van de houding en het optimaliseren van de beweeglijkheid van bepaalde gewrichten.

  Wanneer we bijvoorbeeld een achillespees hebben behandeld met shockwave therapie, is het wel zaak ervoor te zorgen dat de klachten niet terugkomen. Dit doen we door met fysiotherapie ook de oorzaak van de klacht te behandelen.

  Shockwave therapie bij Fysiotherapie Eray in Eindhoven

  Shockwavetherapie heeft vele voordelen; zo levert het een nauwkeurige behandeling, direct op de plek van de blessure en wordt gezond weefsel ontzien. De behandeling is kortdurend, niet pijnlijk en snel effectief. Door shockwave te combineren met fysiotherapie wordt niet alleen de klacht verholpen, maar komt deze ook niet meer terug.

  Wacht daarom niet langer en maak vandaag nog een afspraak bij Fysio Eray in Eindhoven. Het boeken van een afspraak kan via de link op de website, telefonisch, via Whatsapp of kom langs!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×