1. Blog
 2.  » Onze zorg bij het patello femoraal pijnsyndroom

Onze zorg bij het patello femoraal pijnsyndroom

datum
juni 2023
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Onze zorg bij het patello femoraal pijnsyndroom

Onze zorg bij het patello femoraal pijnsyndroom

datum
juni 2023
leestijd
6 minuten
patello femoraal pijnsyndroom
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Wanneer u al langere tijd pijn heeft aan de voorkant van uw knie, achter of rond de knieschijf. Dan kan het zo zijn dat u last heeft van het patello femoraal pijnsyndroom. Hierbij staat pijn rondom de knieschijf namelijk op de voorgrond.

De klachten ontstaan in veel gevallen geleidelijk en komen relatief vaker voor bij tieners en bij vrouwen. Door de klachten kunt u minder goed bewegen of sporten, waardoor de pijn u in het dagelijks leven flink in de weg kan zitten.

De oorzaak van de klachten kan vaak worden gevonden in de manier waarop uw knieën worden belast. Dit zorgt ervoor dat onze praktijk, met onze focus op bewegingsketens, bij uitstek geschikt is voor het bieden van fysiotherapeutische zorg bij klachten door het patello femoraal pijnsyndroom.

Wat is de oorzaak van de klachten bij het patello femoraal pijnsyndroom?

Bij het patello femoraal pijnsyndroom wordt de pijn veroorzaakt door irritatie van de regio tussen de knieschijf (patella) en het bovenbeen (femur). Deze locatie verklaart ook de naam van het syndroom.

Er worden soms andere namen voor de aandoening gebruikt zoals anterieure kniepijn, chondromalacie van de patella en patellofemorale dysfunctie. De meest gebruikte term is echter het patello femoraal pijnsyndroom.

Op het moment dat u uw been buigt of strekt, dan glijdt de knieschijf in het kniegewricht over de onderkant van het bovenbeen. Er loopt hier een klein gootje dat trochlea wordt genoemd.

Wanneer er in dit gootje irritatie tussen de knieschijf en het bovenbeen ontstaat. Dan ontstaat het patello femoraal pijnsyndroom, omdat hierdoor pijn kan ontstaan. De irritatie komt vrij veel voor, waardoor de pijnklachten ook veelvoorkomend zijn.

In de meeste gevallen wordt er niet één duidelijke, specifieke oorzaak gevonden. Er is een combinatie van factoren die zorgt dat de klachten ontstaan.

Klachten patello femoraal pijnsyndroom

Hoe gaan te werk bij het onderzoek bij het patello femoraal pijnsyndroom?

Omdat er niet één afgebakende oorzaak van de klachten is, is de behandeling dit ook niet. In veel gevallen werken er namelijk verschillende zaken mee aan het ontstaan of in stand houden van de klachten zoals:

  • Een afwijkende stand van de benen, zoals (lichte) X-benen
  • Een te grote beweeglijkheid van het kniegewricht, waardoor deze kan overstrekken
  • Een verminderde spierkracht, waardoor de houding kan afwijken
  • Een verkeerde manier van belasten
  • Overbelasting
  • Overgewicht

Wanneer u een afwijkende manier van bewegen of een afwijkende stand van uw benen heeft, dan heeft dit gevolgen voor de manier waarop het kniegewricht wordt belast. Het gevolg hiervan kan dan overbelasting of irritatie zijn.

Wij kijken dus niet alleen naar alleen naar statische factoren. De manier waarop u beweegt, is ook essentieel. Wij onderzoeken om deze reden de bewegingsketens en aanwijzingen voor een afwijkende belasting/manier van bewegen.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Onze behandeling van het patello femoraal pijnsyndroom

  Wanneer wij door het lichamelijk onderzoek een goed beeld hebben van de (mogelijk) betrokken factoren, dan kunnen wij deze behandelen. Dit doen wij vaak door u te helpen bij het op de juiste manier gebruiken en belasten van uw knieën.

  Door voldoende krachtige spieren in bijvoorbeeld het bovenbeen, wordt de knie evenredig belast. Op het moment dat u bewegingen op de goede manier uitvoert, komt er zo min mogelijk belasting op de knie te staan.

  Wij gaan dus met u aan de slag om u te helpen op een gezonde manier uw knieën te belasten. Dit doen wij door met u te gaan trainen en te oefenen. Zodat we spieren versterken, de stabiliteit laten toenemen en uw coördinatie en beweeglijkheid bevorderen.

  Kies voor aandacht voor uw gehele gezondheid bij Fysio Eray

  Bij al onze behandelingen vragen wij ons af hoe uw hele lichaam bij de therapie betrokken kan worden. Hierdoor behandelen wij niet alleen een lokale klacht, maar bevorderen wij altijd uw gehele welzijn.

  Niet voor niets werken wij vanuit een holistische visie op bewegen en op gezondheid. Omdat ons lichaam en geest een eenheid zijn. Wij lichten onze werkwijze graag via de telefoon verder aan u toe.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×