1. Blog
 2.  » Met fysiotherapie zonder restklachten herstellen na een enkelblessure

Met fysiotherapie zonder restklachten herstellen na een enkelblessure

datum
juni 2023
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Met fysiotherapie zonder restklachten herstellen na een enkelblessure

Met fysiotherapie zonder restklachten herstellen na een enkelblessure

datum
juni 2023
leestijd
6 minuten
enkelblessure
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Na een sprong landen op een bal of verstappen op een ongelijke (sport)ondergrond. In beide gevallen kan het een begin zijn van een stevige revalidatie.

Want wanneer uw voet niet recht onder het been staat op het moment dat uw gewicht erop landt, dan kan dit zorgen voor grote schade aan uw enkel

Dit betekent niet alleen dat uw enkel pijnlijk en gezwollen kan zijn. In een deel van de gevallen blijft de enkel een zwakke plek, bijvoorbeeld doordat deze instabiel is of stijf blijft.

Wij willen u helpen bij het herstel na een enkelblessure, zodat u geen restklachten houdt na de behandeling.

Waarom komen enkelblessures zoveel voor?

Bijna niemand loopt een enkelblessure op tijdens het hardlopen op een vlakke ondergrond. Enkelblessures ontstaan vaak bij contactsporten, bij het klussen in huis of bij het lopen/sporten op een ongelijke ondergrond.

Wanneer de enkel recht staat, is deze goed in staat ons volle gewicht te dragen. Het kraakbeen tussen de botdelen zorgt voor het dempen van de schokken en de botten kunnen het gewicht dragen. De banden van de enkel zorgen voor stabiliteit en stevigheid.

Wanneer de enkel niet recht staat, dan wordt de belasting ongelijk over het gewricht verdeeld. De belasting komt niet in de juiste hoek terecht op botten, die belasting goed aankunnen, maar komt voornamelijk terecht op de banden die de enkel bij elkaar houden.

Wanneer uw voet scheef staat terwijl u erop land, stapt of afzet, dan worden de enkelbanden veel te zwaar belast en kunnen deze oprekken of afscheuren. In ernstige gevallen kan ook het bot of het kraakbeen beschadigen.

In de meeste gevallen zie wij dat de schade ontstaat doordat de voet naar binnen klapt. Dit noemen wij het enkel inversie trauma. In de volksmond is meestal een verstuikte enkel of een enkel die dubbel is geklapt.

enkelblessure

Waarom blijft de enkel vaak instabiel of blijven er klachten na een enkelblessure?

Net zoals ieder ander gewricht bestaat de enkel uit verschillende weefsels. Maar waar de knie of heup veel spierweefsel rondom het gewricht hebben lopen, daar is dit minder het geval bij de enkel.

De enkel is voor de stevigheid en stabiliteit voor een groot deel afhankelijk van de banden die enkel bij elkaar houden. De gewrichtsbanden zijn dus essentieel voor een goed functionerend gewricht.

Bij een lichte verzwikking (graad 1) zijn de banden alleen wat opgerekt. Met rust komt dit wel weer in orde. Maar bij een verstuiking (distorsie) van de enkel, kunnen de banden beschadigd of zelfs helemaal afgescheurd zijn. Deze schade herstelt niet volledig zonder dat hier een goede behandeling wordt toegepast.

Wanneer de banden niet volledig herstellen, dan houden deze de enkel minder goed bij elkaar. De enkel blijft hierdoor minder stevig. Dit wordt een instabiele enkel of een zwakke enkel genoemd. Naast het feit dat een instabiele enkel pijnlijk kan zijn, is deze ook kwetsbaar. De kans op een nieuwe blessure is groter bij een instabiele enkel.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  De enkel is voor de stevigheid en stabiliteit voor een groot deel afhankelijk van de banden die enkel bij elkaar houden. De gewrichtsbanden zijn dus essentieel voor een goed functionerend gewricht.

  – Fysio Eray

  Herstel volledig van een enkelblessure bij onze praktijk in Eindhoven

  Wij willen u begeleiden tijdens het gehele traject. Dat betekent dat wij niet alleen met u oefenen wanneer u klachten heeft, wij beschouwen uw revalidatie pas afgerond wanneer u minimaal weer zo sterk en mobiel bent als voor uw blessure.

  Wij richten ons in de eerste fase vooral op het mobiliseren van het gewricht. Het is belangrijk dat u de enkel weer normaal kunt bewegen en gebruiken. Daarna is het belangrijk dat alle structuren, met name de gewrichtsbanden, volledig herstellen. Dit bepaalt immers of u een instabiele enkel blijft houden.

  Wij gaan dan ook op het moment dat uw enkel er aan toe is aan de slag met training en oefeningen. We gaan de belastbaarheid van uw enkel opbouwen en we zorgen ervoor dat u deze op de juiste manier belast.

  Hierdoor is uw enkel na de revalidatie niet alleen weer mobiel en beweeglijk. U kunt deze ook weer volledig belasten. Zonder klachten en zonder verhoogde kans op een nieuwe blessure.
  Neemt u gerust contact met ons op wanneer u meer wilt weten over de mogelijkheden bij onze praktijk.

  Onze zorg gaat verder dan alleen het verhelpen van klachten

  Wij helpen u allereerst om klachtenvrij te kunnen bewegen. Maar wij vinden het net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat u zonder risico weer voluit kunt gaan. Dat doen we door niet alleen met uw knie aan de slag te gaan, maar door alle betrokken structuren ook te versterken.

  Wij vertellen u graag meer over onze zorg. Neem contact met ons op, dan informeren wij u verder over de mogelijkheden.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×