1. Blog
 2.  » Hoogwaardige fysiotherapie bij achillespeesklachten

Hoogwaardige fysiotherapie bij achillespeesklachten

datum
juli 2022
leestijd
8 minuten
 1. Blog
 2.  » Hoogwaardige fysiotherapie bij achillespeesklachten

Hoogwaardige fysiotherapie bij achillespeesklachten

datum
juli 2022
leestijd
8 minuten
Fysiotherapie achillesklachten
Jorg Gabriels
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

De uitdrukking dat een iets een “achilleshiel” is, wordt niet zomaar gebruikt voor iets dat onmisbaar is. Want onze achillespees is essentieel bij bijvoorbeeld lopen en staan. Wanneer er klachten zijn aan de achillespees, dan is het vaak lastig om te sporten of om uzelf te verplaatsen.

De achillespees is dus bij heel veel lichamelijke activiteiten betrokken. Maar helaas komt het hierdoor ook regelmatig voor dat de achillespees klachten geeft. Dit kan komen door een ontsteking of door een verdikking. Het kan zelfs zo zijn dat de achillespees scheurt. Wat de klacht ook is, een blessure aan de achillespees heeft invloed op het dagelijkse leven.

Onze praktijk biedt daarom niet alleen fysiotherapie en oefentherapie bij een blessure van de achillespees, we helpen u ook bij deze klacht door middel van shockwavetherapie en fasciatherapie. Hiermee wordt de behandeling nog effectiever.

Wat is de functie van de achillespees?

 De achillespees zorgt ervoor dat de kracht van de kuitspier op de voet wordt overgebracht. Wanneer wij lopen of springen, dan zorgt de achillespees voor een (groot) deel van deze beweging. Er komt dus veel kracht op de pees te staan en de pees is voortdurend in beweging. Omdat onze achillespees een zeer stevige pees is, kan deze een grote belasting aan. De pees ligt in een afgeschermd kanaal, waardoor deze vrij heen en weer kan bewegen. Doordat deze beweging zo soepel gaat, kan de achillespees ook heel veel belasting aan.

Maar er zijn situaties waarbij de pees niet bestand is tegen de belasting die deze te verduren krijgt. In deze gevallen kan er irritatie optreden, waardoor er klachten ontstaan. Ook kunnen er omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat de achillespees zwakker wordt of dat deze onevenredig wordt belast. De gevolgen hiervan kunnen variëren van een lichte irritatie tot een scheuring (ruptuur) van de achillespees.

Fysiotherapie achillespeesklachten

Veel voorkomende klachten en achillespeesblessures

Doordat de achillespees zo intensief wordt gebruikt, is het belangrijk dat deze soepel kan bewegen. Wanneer deze soepele beweging wordt verstoord, dan geeft dit klachten.

Meestal komen deze klachten tot uiting in een stijve achillespees, waardoor de beweging minder soepel verloopt. Daarnaast is er vaak sprake van pijnklachten bij het gebruiken van de achillespees. Dit betekent dat rennen pijnlijk kan zijn, maar bij toenemend letsel kan ook lopen pijnlijk worden of kan de pijn zelfs in rust aanwezig zijn.

Vaak begint een blessure met irritatie van de pees. Als gevolg hiervan kan de achillespees verdikken en ontstoken raken. Dit heeft beide als gevolg dat de pees meer zal gaan schuren in het kanaal waar deze doorheen loopt. Het gevolg hiervan is nog meer irritatie en toename van de klachten.

Wanneer de achillespees ontstoken is, dan is deze pijnlijk en stijf bij het bewegen. Vaak wordt de pees ook zwakker. Dit komt deels door de ontsteking maar ook door de inactiviteit of door het veranderende gebruik. De kans op verdere beschadiging (zoals een ruptuur) wordt dan ook groter.

Doordat een stijve en pijnlijke achillespees minder belasting aankan dan een gezonde achillespees, is het verstandig om ook bij beginnende klachten al naar een fysiotherapeut te gaan. Wanneer de blessure toeneemt, wordt de kans op verdere schade ook groter en duurt het herstel langer.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Een zeer vriendelijke en vooral kundige fysiotherapeut.
  Geen onnodige behandelingen, dus no-nonsens. Een dikke aanrader! Nogmaals bedankt Eray.

  – Fysio Eray

  Onze therapie bij achillespeesklachten

  Bij fysio Eray behandelen we niet alleen de klacht. Een blessure van de achillespees staat namelijk niet op zichzelf. Een blessure heeft een oorzaak en heeft ook effect op andere lichaamsdelen.
  Wij gaan daarom op zoek naar de reden van de blessure. Is de pees misschien verzwakt of wordt deze niet goed belast? Wanneer we weten waarom de achillespees klachten geeft, kunnen we niet alleen de klachten behandelen maar kunnen we er ook voor zorgen dat deze niet meer terugkomen.

  Met fysiotherapie en oefentherapie kunnen we u helpen om de pees op een correcte manier te belasten en bieden we u oefeningen aan om de mobiliteit en de kracht te verbeteren. Wanneer er sprake is van verkalkingen of wanneer we de doorbloeding willen stimuleren, dan kunnen we shockwavetherapie inzetten.

  Met ons specialisme fasciatherapie zorgen we ervoor dat andere lichaamsdelen die worden beïnvloed door de blessure, ook kunnen herstellen. Want wanneer er één systeem is ontregelt, dan heeft dit tevens invloed op andere systemen. Wij zorgen er dan ook altijd voor dat wij ook die bijkomende “schade” duurzaam verhelpen.

  Fysio Eray staat voor u klaar

  Onze praktijk in Eindhoven heeft alle mogelijkheden om van uw achillespeesklachten af te helpen. Onze zorg is niet te beschrijven als “one size fits all”; wij halen al onze expertise uit de kast om u volledig klachtenvrij te krijgen.

  Wanneer u klachten heeft aan uw achillespees, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Zowel bij beginnende klachten als bij zware blessures. Wij denken graag met u mee en helpen u aan een persoonlijk behandelplan waarin we niet stoppen voordat u volledig bent hersteld.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×