1. Blog
 2.  » Zorg van de fysio bij artritis in de knie

Zorg van de fysio bij artritis in de knie

datum
januari 2024
leestijd
7 minuten
 1. Blog
 2.  » Zorg van de fysio bij artritis in de knie

Zorg van de fysio bij artritis in de knie

datum
januari 2024
leestijd
7 minuten
Artritis Knie
Eray
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Artritis in de knie kan voor veel pijn en stijfheid zorgen, waardoor het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten wordt belemmerd.

In dit artikel leest u wat artritis is, welke mogelijke oorzaken ten grondslag liggen en hoe fysiotherapie u kan helpen. Veel mensen verwarren artritis met artrose, wij leggen uit waarom dit twee verschillende aandoeningen zijn die ook een andere behandeling nodig hebben.

Wat is artritis in de knie?

Een ontsteking in de knie wordt ook wel artritis genoemd. Artritis is een algemene term die wordt gebruikt om verschillende ontstekingen in de gewrichten te beschrijven. In het geval van de knie kan artritis verschillende vormen aannemen, maar de twee meest voorkomende zijn osteoartritis en reumatoïde artritis.

Osteoartritis is de meest voorkomende vorm van artritis en wordt vaak geassocieerd met veroudering. Het treedt op wanneer het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk verslijt. Dit veroorzaakt meestal pijn, zwelling en stijfheid in het desbetreffende gewricht.

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam de gezonde cellen in de gewrichten aanvalt, wat leidt tot ontsteking. Reumatoïde artritis kan op elke leeftijd voorkomen en gaat vaak gepaard met pijn, zwelling, stijfheid en vermoeidheid.

artritis knie

Hoe kan artritis ontstaan?

Artritis kan om verschillende redenen ontstaan en het hangt vaak af van het specifieke type artritis.
Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken en factoren die bijdragen aan het ontstaan van artritis:

Osteoartritis

Bij osteoartritis wordt het risico groter naarmate de leeftijd vordert. De slijtage van gewrichten komt vaker voor bij ouderen mensen. Ook door een overmatige belasting door herhaalde bewegingen of zwaar tillen kan het kraakbeen beschadigen.

Daarnaast speelt obesitas ook een rol bij het veroorzaken van artritis, omdat hierdoor extra druk komt op de knieën, wat de kans op slijtage vergroot. Tot slot spelen erfelijke factoren een rol bij het ontwikkelen van osteoartritis.

Reumatoïde Artritis

Bij reumatoïde artritis ligt de oorzaak meestal bij een auto-immuunrespons. De oorzaak van deze ontregelde immuunrespons is nog niet volledig begrepen. Ook hier kan genetica een rol spelen, omdat mensen met een familiegeschiedenis van reumatoïde artritis een verhoogd risico lopen.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Artritis kan ook ontstaan wanneer er door trauma of letsel sprake is van gewricht schade wat het risico op posttraumatische artritis kan vergroten. Maar de oorzaak kan ook liggen door bacteriële of virale infecties die het gewricht binnendringen.”

  – Fysio Eray

  Trauma’s en leefstijl bij artritis

  Artritis kan ook ontstaan wanneer er door trauma of letsel sprake is van gewricht schade wat het risico op posttraumatische artritis kan vergroten. Maar de oorzaak kan ook liggen door bacteriële of virale infecties die het gewricht binnendringen.

  De lifestyle-factoren roken en overmatig alcoholgebruik vergroten ook de kas op bepaalde vormen van artritis en hebben invloed op het beloop van de ziekte.

  Zoals u leest, kunnen er vele oorzaken ten grondslag liggen aan het ontwikkelen van artritis. Het begrijpen van risicofactoren kan echter wel helpen bij preventie en vroegtijdige interventie om de impact van artritis te verminderen. Een fysiotherapeut kan altijd helpen bij het stellen van de juiste diagnose.

  Hoe kan Fysiotherapie Eray u helpen?

  Een fysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen bij het beheer van artritis. De specifieke aanpak kan variëren afhankelijk van het type artritis en de individuele symptomen, maar meestal houdt de behandeling de volgende aspecten in:

  • Oefentherapie: door specifieke oefeningen kan het bewegingsbereik, spierkracht en balans- en coördinatievermogen worden verbeterd. Dit zal de pijn doen afnemen, de belasting op het gewricht verminderen en meer vertrouwen geven in de knie.
  • Manuele therapie: door middel van mobilisatie en massage zal de pijn doen afnemen en de stijfheid verminderen.
  • Advies en educatie: fysiotherapeuten kunnen advies geven over zelfzorgtechnieken, waaronder thuisoefeningen, gewrichtsbescherming en ergonomische aanpassingen om het dagelijks leven gemakkelijker te maken.

  Naast fysiotherapie wordt ook vaak medicatie voorgeschreven door uw arts om de symptomen te verminderen.

  U bent welkom bij Fysiotherapie Eray

  Bij ons kunt u terecht voor alle fysiotherapeutische klachten en vragen. Wij zijn gespecialiseerd in chronische klachten, zoals artritis. Bij Fysio Eray zijn we ook gespecialiseerd in het behandelen van het patello femoraal pijnsyndroom.

  Er wordt altijd gekeken naar de oorzaak van uw klachten, zodat de symptomen bij de bron worden aangepakt. Maak snel een afspraak bij ons en we helpen u graag!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×