1. Blog
 2.  » Hoe kunnen wij helpen bij een bewegingsbeperking van de schouder?

Hoe kunnen wij helpen bij een bewegingsbeperking van de schouder?

datum
maart 2024
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Hoe kunnen wij helpen bij een bewegingsbeperking van de schouder?

Hoe kunnen wij helpen bij een bewegings-beperking van de schouder?

datum
maart 2024
leestijd
6 minuten
Bewegingsbeperking van de schouder
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

De schouder is een van de meest complexe gewrichten van het menselijk lichaam. Door de vele structuren waar de schouder uit bestaat, zijn blessures dan ook veel voorkomend. Bijna alle blessures aan het schoudergewricht kunnen leiden tot een bewegingsbeperking.

Een beperking in de beweeglijkheid van de schouder kan een flinke invloed hebben op het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Bewegingsbeperkingen van de schouder hebben daarom een directe invloed op de kwaliteit van uw leven.

Hierom is het belangrijk om tijdig een afspraak met de fysiotherapeut te maken.

Belangrijke delen van het schoudergewricht

De schouder is een complex gewricht waar drie botten samenkomen. Het gewricht bestaat uit een kop en een kom. De kop is het ronde uiteinde van de bovenarm en de kom is onderdeel van het schouderblad. Het sleutelbeen vormt samen met de bovenarm en het schouderblad het schoudergewricht.

Rondom het schoudergewricht bevinden zich allerlei andere structuren, zoals bindweefsel, kapsels, pezen en spieren. Deze structuren functioneren als stabilisator van de schouder. Zo kan de kop niet uit de kom schieten en kunnen er soepele bewegingen gemaakt worden met de schouder.

Bewegingsbeperking schouder (2)

Wat is een bewegingsbeperking van de schouder?

De schouder heeft normaal gesproken een groot bewegingsbereik. Dit houdt in dat de arm in alle richtingen bewogen kan worden. Wanneer u last heeft van een bewegingsbeperking, dan kan dit zich op verschillende manieren uiten.

Zo kunt u problemen ervaren bij het optillen van de arm, het roteren van de schouder en bij eenvoudige dagelijkse bezigheden als het aantrekken van uw schoenen en het strikken van de veters.

De beperking kan het gevolg zijn van diverse factoren, zoals letsel door trauma of overbelasting. Ook kunnen aandoeningen als artrose, een shoulder impingement of een frozen shoulder ten grondslag liggen aan bewegingsbeperking van de schouder.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Een beperking in de beweeglijkheid van de schouder kan een flinke invloed hebben op het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Bewegingsbeperkingen van de schouder hebben daarom een directe invloed op de kwaliteit van uw leven.”

  – Fysio Eray

  Fysiotherapie bij een bewegingsbeperking in de schouder

  Wanneer u last heeft van een bewegingsbeperking in de schouder, is het belangrijk niet te lang te wachten met het bezoeken van een professional, zoals een fysiotherapeut. De beperking in bewegingsvrijheid kan steeds erger worden bij het negeren van de klachten.

  Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in houding en beweging. Hij of zij helpt u bij het achterhalen, verhelpen of verminderen van de klachten, en ook bij het voorkomen van klachten in de eerste plaats of in de toekomst.

  Door ook aandacht voor de bewegingsketen te hebben, kunnen onze therapeuten ook andere structuren gericht behandelen wanneer deze betrokken zijn bij de klacht.

  Het vaststellen van de oorzaak bij schouderklachten

  De oorzaak van een bewegingsbeperking in de schouder is vaak niet direct duidelijk, omdat verschillende structuren aangedaan kunnen zijn. De beperking is vaak het resultaat van een blessure of aandoening.

  Tijdens de eerste afspraak zal dan ook de onderliggende oorzaak van de klachten worden uitgezocht. Het vaststellen van de oorzaak vindt plaats aan de hand van een vraaggesprek.

  Daarna wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd waarbij we de beweeglijkheid en stabiliteit van het schoudergewricht onderzoeken. Wij kijken vanuit een holistisch perspectief.

  Dat wil zeggen dat we verder kijken dan alleen de schouder, want ook andere delen van het lichaam kunnen te maken hebben met de klachten. Vervolgens kan een behandelplan worden opgesteld.

  Het behandelplan bij een schouder met bewegingsbeperking

  Het behandelplan verschilt per individu, omdat de onderliggende oorzaak van de bewegingsbeperking erg kan verschillen. Het voornaamste deel van de behandeling zal bestaan uit oefentherapie.

  Oefentherapie is een onderdeel van fysiotherapie die zich richt op het verbeteren van de kracht, flexibiliteit, stabiliteit en mobiliteit in en rondom de schouder. Deze oefeningen voert u eerst uit onder begeleiding van de fysiotherapeut, waarna u hier tevens thuis mee aan de slag gaat.

  Naast oefentherapie kan de fysiotherapeut ook houdings- en bewegingsadviezen meegeven. Het vinden van een goede balans tussen rust en beweging om onder belasting en overbelasting te voorkomen is namelijk van belang voor een goed herstel.

  Kies voor doelgerichte behandelingen bij Fysiotherapie Eray

  Heeft u last van een beperkte mobiliteit in het schoudergewricht? Wacht dan niet langer met het maken van een afspraak. Wij kijken niet alleen naar de plek van klachten, maar naar het hele lichaam. Wij streven altijd naar een lange termijn oplossing. Blijf daarom niet langer rondlopen met klachten. Wij staan voor u klaar!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×