1. Blog
 2.  » Gerichte fysiotherapie bij een gescheurde schouderpees

Gerichte fysiotherapie bij een gescheurde schouderpees

datum
maart 2024
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » Gerichte fysiotherapie bij een gescheurde schouderpees

Gerichte fysiotherapie bij een gescheurde schouderpees

datum
maart 2024
leestijd
5 minuten
Gescheurde schouderpees fysio
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Een gescheurde schouderpees kan leiden tot veel pijn en tot een bewegingsbeperking. Om zo weinig mogelijk beperking in het dagelijks leven te ondervinden, is fysiotherapie een uitstekende behandeling voor een schouderpees.

Wat een gescheurde schouderpees precies is en hoe fysiotherapie daarbij kan helpen, leest u in onderstaand artikel. Hoe sneller u in actie komt, hoe groter de kans op een goed herstel.

De pezen in de schouder

De schouder is een gewricht dat gevormd wordt door het schouderblad, het sleutelbeen en de bovenarmbot. Door het schoudergewricht is er een grote mobiliteit mogelijk, maar dit zorgt er ook voor dat het gevoelig is voor instabiliteit en letsel.

De beweging in de schouder wordt mogelijk gemaakt door de spieren die zich aan de verschillende botten van de schouder hechten. De hechting tussen bot en spier zijn speciale structuren die pezen worden genoemd. Pezen zijn bindweefselstructuren met een slechte doorbloeding, waardoor herstel van een blessure vaak langdurig is.

Gescheurde schouderpees

Een gescheurde schouderpees

Op het moment dat er een ernstige beschadiging van het bindweefsel is, wordt er gesproken over een gescheurde pees. Dit betekent dat de vezels van het bindweefsel zijn gescheiden. Doordat de consistentie van de peesstructuur wordt verbroken, is er een verlies van functie van de pees.

In principe kunnen alle pezen scheuren, maar door de instabiliteit van de schouder zijn de schouderpezen er extra gevoelig voor. De schouderpees die vaak scheurt, is de rotatorenmanchet pees.

Dit is een peesgroep die bestaat uit vier pezen, namelijk de supraspinatus, infraspinatus, teres minor en subscapularis.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Op het moment dat er een ernstige beschadiging van het bindweefsel is, wordt er gesproken over een gescheurde pees. Dit betekent dat de vezels van het bindweefsel zijn gescheiden.”

  – Fysio Eray

  Oorzaken van een gescheurde schouderpees

  Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een gescheurde schouderpees. Een duidelijke oorzaak kan een acuut trauma zijn, zoals een val of een plotselinge kracht op de schouder. Ook kan een scheur in de schouder ontstaan door veranderingen in de pees zelf, bijvoorbeeld door veroudering of door langdurige overbelasting van de schouder.

  Herhaaldelijke bewegingen van de schouder vormen een risicofactor voor het scheuren van de schouderpees. Problematische bewegingen worden vooral gezien bij beroepen of sporten die grotere arm- en schouderbewegingen vereisen, zoals schilderen of tennis.

  Symptomen van een gescheurde pees

  De symptomen van een gescheurde schouderpees zijn afhankelijk van de ernst van de onderbreking van de bindweefselvezels. In alle gevallen is er sprake van een bepaalde mate van pijn. Deze pijn verergert bij het bewegen van de arm. Daarnaast is er sprake van krachtverlies en een beperkt bewegingsbereik.

  Het is belangrijk om een gescheurde schouderpees tijdig te diagnosticeren en te behandelen zodat complicaties zo veel mogelijk worden voorkomen.

  Fysiotherapie voor een gescheurde schouderpees

  Bij de behandeling van een gescheurde schouderpees speelt fysiotherapie een belangrijke rol. Het doel van fysiotherapie is om de pijn te verminderen, het bewegingsbereik te verbeteren en de kracht te herstellen. Afhankelijk van de ernst van de scheur en de individuele behoeften van de patiënt, bevat de fysiotherapiebehandeling specifieke benaderingen.

  Een van de benaderingen waaruit de fysiotherapie behandeling kan bestaan is pijnmanagement. Door gebruik te maken van technieken zoals manuele therapie, mobilisatie en pijnbestrijding modaliteiten wordt geprobeerd de schade aan de pees te minimaliseren en de pijn te verminderen.

  Daarnaast zal een fysiotherapeut meestal gebruik maken van oefentherapie. Door middel van gerichte oefeningen worden de spieren rondom de schouder versterkt, wordt de stabiliteit bevorderd en wordt het bewegingsbereik verbeterd. Deze oefeningen kunnen bestaan uit passieve bewegingen waarbij de fysiotherapeut de bewegingen voor u maakt of uit actieve bewegingen tegen weerstand.

  Ook zal een fysiotherapeut functionele training geven om veilige bewegingspatronen aan te leren en toe te kunnen passen in het dagelijks leven.

  Fysiotherapiepraktijk Fysio Eray

  Heeft u last van een gescheurde schouderpees? Dan is het begrijpelijk dat dit uw dagelijks leven in de weg zit en dat u graag af wilt van de pijn.

  De fysiotherapeuten van Fysio Eray helpen u hier graag bij. Maak hiervoor snel een afspraak via onze website!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×