1. Blog
 2.  » Fysiotherapie kan een groot verschil maken bij rugklachten door artrose

Fysiotherapie kan een groot verschil maken bij rugklachten door artrose

 

datum
december 2023
leestijd
7 minuten
 1. Blog
 2.  » Fysiotherapie kan een groot verschil maken bij rugklachten door artrose

Fysiotherapie kan een groot verschil maken bij rugklachten door artrose

datum
december 2023
leestijd
7 minuten
Fysiotherapie knie uit de kom
Eray
Specialist in Fysiotherapie

Eray
Specialist in Fysiotherapie

Rugpijn is een veelvoorkomende klacht die voor beperkingen kan zorgen in uw dagelijks leven. Binnen de Nederlandse bevolking krijgt 49 tot 70% gedurende het leven eens of meerdere keren last van lage rugpijn.

Een mogelijke oorzaak van deze lage rugpijn is artrose. Uw fysiotherapeut is de aangewezen persoon om u hierbij te helpen.

Maar wat is artrose precies? En hoe kan fysiotherapie helpen bij de behandeling van rugklachten door artrose? U leest het op deze pagina!

Wat is artrose in de rug?

De wervelkolom bestaat uit ruggenwervels met daartussenin tussenwervelschijven. Deze schijven hebben een zachte kern, die gevuld is met een soort gel. De buitenste laag van de tussenwervelschijven bestaat uit kraakbeen. De tussenwervelschijven zorgen voor beweeglijkheid van de rug en schokdemping tijdens het bewegen.

Bij artrose in de rug is het laagje kraakbeen aan het slijten, wat betekent dat het dunner, zachter en brokkeliger wordt. Hierdoor kan de tussenwervelschijf minder goed functioneren en ontstaat er meer wrijving tussen de ruggenwervels, met rugklachten tot gevolg.

Ook kunnen de rugspieren verzwakken en kunnen de pezen rondom de beschadigde tussenwervelschijf geïrriteerd raken.

Functie vocht in knie

Wat zijn de mogelijke oorzaken van artrose in de rug?

Artrose komt meer voor op oudere leeftijd. Dit is niet gek als je je bedenkt dat de rug over de jaren heen meer belast is geweest.
Artrose kan echter ook op jongere leeftijd ontstaan, bijvoorbeeld door erfelijke aanleg. Het kraakbeen is dan van nature zwakker, waardoor het sneller beschadigd raakt.

Andere risicofactoren zijn een zware belasting van de rug, een ongeluk of een lengteverschil in de benen.

Ten slotte kunnen leefstijlfactoren zoals roken en overgewicht de oorzaak zijn van artrose. In het geval van roken vermindert de bloedtoevoer naar het kraakbeen en andere weefsels, waardoor het kraakbeen vatbaarder wordt voor slijtage.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  “Sterke spieren zijn de bodyguards van je rug bij artrose. Houd je rug in beweging – het is de sleutel tot soepelheid en herstel.”

  – Fysio Eray

  Wat zijn de symptomen van artrose in de rug?

  De meest voorkomende klacht van artrose in de rug is pijn, vaak aanwezig in de lage rug. Vooral tijdens het bewegen of belasten van de rug kunt u veel pijn ervaren.

  Doordat het ruggenmerg door de wervelkolom loopt, kan slijtage van de wervels ook de nabijgelegen zenuwwortels irriteren.

  Hierdoor kunnen de klachten uitstralen naar uw benen of billen, wat zich kan uiten in pijn, krachtverlies en/of tintelingen.

  Fysiotherapie bij rugklachten door artrose

  Slijtage van de ruggenwervels kan niet worden teruggedraaid. De behandeling van artrose in de rug bestaat daarom voornamelijk uit het voorkomen van verdere slijtage van het kraakbeen en het verminderen van uw klachten.

  Dit kunt u bereiken door te blijven bewegen. Hiermee voorkomt u dat uw spieren verslappen en uw pezen, gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel overbelast raken, wat weer tot meer pijn zou leiden. Hierbij is het erg belangrijk dat u uw rug niet te veel belast. Een fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

  Een fysiotherapeutische behandeling bestaat vaak uit oefeningen om de stabiliteit en flexibiliteit van uw rug te verbeteren en om de spieren in uw rug te versterken. Hierdoor neemt de belasting op de ruggenwervels af, wat de symptomen flink kan verminderen.

  Hiernaast kan het toepassen van verschillende manuele technieken bijdragen aan het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van de spierspanning in uw rug. Ten slotte kan een fysiotherapeut wanneer nodig helpen bij het aanpassen van uw leefstijl, door bijvoorbeeld overgewicht aan te pakken of u te helpen bij een gezonde voeding.

  Herstellen van rugklachten door artrose bij Fysiotherapie Eray

  Herkent u zich in de genoemde klachten en vraagt u zich af of u artrose in uw rug heeft? Onze fysiotherapeuten helpen u graag van uw klachten af. We stellen een persoonlijk behandelplan op en begeleiden u hier aandachtig bij, zodat uw rugklachten zo veel mogelijk worden verminderd of zelfs worden verholpen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

  Heeft u nog vragen of wilt u beginnen met uw herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   ×