Onze zorg bij een schouderluxatie (schouder uit de kom)
Onze zorg bij een schouderluxatie (schouder uit de kom)
Specialist in Fysiotherapie
Specialist in Fysiotherapie
De schouder is een complex gewricht dat veel bewegingen mogelijk maakt. Het gewricht is hierdoor cruciaal in het goed uitvoeren van dagelijkse taken.
Vanwege de veelzijdige bewegingen die het gewricht maakt, is het ook een gewricht dat gevoelig is voor blessures. Een van de meest voorkomende blessures aan de schouder is schouderluxatie, ook wel bekend als een schouder uit de kom.
Vraagt u zich af hoe een schouderluxatie precies ontstaat en wat fysiotherapie kan betekenen bij de behandeling ervan? Lees dan snel verder!
Wat is een schouderluxatie?
Het schoudergewricht wordt gevormd door de kop van het bot van de bovenarm die past in de kom van het schouderblad. Omdat het gewricht zo beweeglijk is, is het van belang dat de spieren en gewrichtsbanden de botten mooi op hun plek houden. Wanneer dit niet goed lukt, kan de kop uit de kom schieten.
We zeggen dan dat de schouder uit de kom is. De schouderkom is redelijk ondiep en een verkeerde beweging kan daardoor een schouder uit de kom tot gevolg hebben.
Wat zijn mogelijke oorzaken van een schouderluxatie?
In de meeste gevallen gaat de schouderkop naar voren uit de kom, waarna de kop zich aan de voorkant van de schouderkop bevindt. De kop kan echter ook naar achteren of naar beneden uit de kom schieten. Een val op een gestrekte arm, een stoot tegen de schouder of een plotselinge ruk aan de arm kunnen een schouderluxatie veroorzaken.
Hiernaast brengen sommige sporten waarbij veel contact is met medespelers of veel wordt gegooid, een hoger risico met zich mee. Denk hierbij aan honkbal of rugby.
Zoals eerder vermeld, wordt de schouder op zijn plek gehouden door de spieren en gewrichtsbanden in en rondom het gewricht. Wanneer de gewrichtsbanden wat losser zijn, is er meer ruimte in het gewricht en is de kans op een schouderluxatie groter.
Dit is het geval bij aandoeningen als het hypermobiliteitssyndroom en het Downsyndroom. Ook een eerdere blessure, zoals een eerdere schouderluxatie, kan er ook toe hebben geleid dat de gewrichtsbanden uitgerekt zijn of zelfs zijn gescheurd.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Het schoudergewricht wordt gevormd door de kop van het bot van de bovenarm die past in de kom van het schouderblad*. Omdat het gewricht zo beweeglijk is, is het van belang dat de spieren en gewrichtsbanden de botten mooi op hun plek houden.”
– Fysio Eray
Wat zijn de symptomen van een schouderluxatie?
Een schouderluxatie doet erg veel pijn. Hiernaast is het goed zichtbaar wanneer een schouder uit de kom is gegaan. Aan de kant waar de schouderkop uit het gewricht is geschoten, kunt u een verdikking zien.
Andere symptomen zijn zwelling rond de schouder, een verdoofd gevoel in de schouder en arm, en krachtverlies in de arm. Ook kan de pijn uitstralen richting de arm. Dit is het geval wanneer er zenuwen bekneld zijn geraakt of zelfs zijn beschadigd.
Fysiotherapie ter behandeling van een schouderluxatie
Nadat uw schouder is teruggeplaatst, is het belangrijk om de schouder enige rust te geven. Na een periode van rust kunt u proberen uw arm steeds meer te bewegen. Hierbij is belangrijk om de belasting langzaam op te bouwen.
Wanneer uw schouder uit de kom is gegaan, is er namelijk een grotere kans dat dit nog een keer zal gebeuren. Een fysiotherapeut is de aangewezen persoon om u hierbij te begeleiden. Samen zorgen we ervoor dat uw arm weer stabiel genoeg wordt en minimaliseren we de kans op het opnieuw optreden van een schouderluxatie.
Het stabieler maken van de schouder doen we door de spieren rondom uw schouder te trainen. Hierbij zullen we ons vooral richten op de rotator cuff. Dit is een spiergroep van vier kleine spieren rondom het schoudergewricht die de bewegingen van de schouder controleren. Ook kunnen we aan de hand van oefeningen de beweeglijkheid van uw schouder verbeteren en zo de flexibiliteit behouden.
Herstel van een schouderluxatie bij Fysiotherapie Eray
Heeft u een schouderluxatie doorgemaakt en wilt u de stabiliteit in uw schouder zo goed mogelijk herstellen? Onze fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Eray helpen u graag bij uw herstel! Aan de hand van uw situatie en wensen stellen we een persoonlijk behandelplan op, waar we u vervolgens in zullen begeleiden.
Op deze manier kunt u met zelfvertrouwen uw dagelijkse activiteiten weer uitvoeren.
We horen het graag wanneer u nog vragen heeft of van start wilt met uw behandeling!
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.